SOCIAL 18 martie 2020

AFOJM Covasna: Suntem pregătiţi să preluăm eventualii şomeri, dar sunt şi firme care fac angajări

de Agerpres | 1498 vizualizări

Conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că se aşteaptă la o creştere a ratei şomajului, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, menţionând, însă, că sunt şi firme care continuă să facă angajări.

„Ce sesizăm în momentul de faţă este faptul că angajatorii se interesează despre şomajul tehnic şi Fondul de Garantare. (...) Întrebările puse nu se referă la un singur domeniu, ci vin şi din domeniul turismului, serviciilor şi restaurantelor unde se pare că în perioada următoare vor fi modificări, transportul în general, transportul de mărfuri. (...) Din acest punct de vedere ne aşteptăm la o creştere a şomajului în perioada următoare. (...) Avem bani pentru şomaj şi suntem pregătiţi să preluăm persoanele care şi-ar putea pierde pentru o perioadă scurtă de timp, o lună-două, locurile de muncă. Deci, şomajul poate să fie soluţia în astfel de situaţii“, a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă în judeţul Covasna rata şomajului este de 3,11%, în evidenţele oficiale existând 2.656 de şomeri, dintre care 500 în plată.

„Viaţa continuă şi dorim să transmitem acest mesaj tuturor, că nu punem lacăt instituţiilor noastre, desfăşurăm în continuare activitate cu protecţia necesară pentru ca virusul să nu ne facă probleme. (...) Rata şomajului de 3,11% nu este o rată foarte mare, iar, în general, continuă chiar efectuarea angajărilor în sistemul economic covăsnean. Nu s-au sistat angajările, angajatorii caută persoane şi angajează. (...) S-au făcut angajări pentru agenţi de pază, casier, vânzător, muncitori necalificaţi, femei de serviciu şi menajere“, a mai spus Kelemen Tibor.

Acesta a menţionat că deocamdată nu s-a pus problema disponibilizărilor colective la nivelul judeţului Covasna, dar într-un scenariu pesimist ar putea fi concediate circa 1.000 de persoane în următoarele luni de zile, dacă firmele se vor confrunta cu probleme.

Kelemen Tibor este de părere că firmele vor încerca să se adapteze situaţiei, vor da dovadă de inventivitate şi chiar îşi vor extinde activitatea pentru a acoperi verigile lipsă, cum ar fi transportul, pentru a putea supravieţui.

AJOFM Covasna va continua să facă şomerilor oferte de locuri e muncă, dar nu va mai fi la fel de severă ca până acum cu cei care le vor refuza.

„În momentul de faţă nu forţăm nota, dar angajatorii au nevoie de personal, aşa că noi o să încercăm să selectăm oamenii din baza noastră de date, iar al doilea pas o să fie să contactăm aceste persoane şi să le oferim acest această posibilitate să îşi găsească un loc de muncă. Dar, totul depinde de o aşa-zisă negociere având în vedere situaţia din momentul de faţă. (...) Deci, în contextul actual, nu vom apăsa foarte tare pentru a forţa lucrurile şi nici nu vom tăia ajutorul de şomaj. Acest lucru nu îl voi face“, a mai spus Kelemen Tibor.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.