6 milioane de euro plătite din greșeală de Ministerul Muncii. Oamenii trebuie să dea banii înapoi
Peste 6 milioane de euro a plătit Ministerul Muncii drept ajutoare sociale şi indemnizaţii unor persoane care nu aveau dreptul la acestea, potrivit unui raport făcut de Curtea de Conturi. Banii au fost plătiţi în decursul anului 2012 prin intermediul agenţiilor teritoriale şi judeţene. După verificări, ministerul a reuşit să recupereze o treime din sumă.
Este vorba despre persoane care nu îndeplineau condițiile legale pentru a primi astfel de indemnizații. Din sumă s-au recuperat puțin peste 2 milioane. Este vorba despre ajutoare sociale pentru persoane cu venituri nedeclarate în totalitate sau persoane cu depozite în bănci mai mari de 3.000 de lei.
Foarte mulți bani s-au dus și pentru indemnizații pentru creșterea copilului, atât pentru persoane care nu și-au suspendat veniturile din salarii pe perioada respectivă, cât și pentru persoane care nu și-au declarat în totalitate veniturile.
Agențiile județele au plătit și ele sume mari, de exemplu ca ajutoare sociale pentru persoane care aveau bunuri ce le excludeau de pe această listă.
„E vorba de plăți care s-au acordat unor persoane care nu erau eligibile”, a spus ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
„În 2012, în mai, când am preluat ministerul am constatat că la Agenția Națională de Plăți nu exista niciun protocol de verificare prin încrucișare cu bazele de date ale altor institiții, am început să facem acest lucru din iulie 2012, și nu am plătit drepturi de peste 100 de milioane de euro, tocmai pentru că am făcut aceste încrucișări. Iată au mai rămas câteva persoane, nu am avut acces la depozitele din banci, de exemplu”, a subliniat ea.
„Această activitate este continuă și o facem permanent, pe parcursul anului 2013, de exemplu, am făcut debite de peste 142 de milioane de lei și am recuperat peste 134 de milioane de lei. Ceea ce rămâne la sfârșit și a fost constatat și de Curtea de Conturi este un sold care a rămas la sfârșitul anului. Această activitate este continup si permanentă și în momentul în care va exista un sistem integrat la nivel național de verificare a tuturor bunurilor și veniturilor unor persoane, această situație se va rezolva”, a spus ministrul.
„Nu cred că cineva poate fi tras la răspundere, când eu vă spun că noi, permanent, descoperim mult mai multe cazuri și facem această activitate zi de zi”, a subliniat Mariana Câmpeanu.
(digi24.ro)