SOCIAL 29 septembrie 2021

50 de euro subvenţie pentru chirie acordată tinerilor din Sfântu Gheorghe – proiect în dezbatere publică

de Agerpres | 1368 vizualizări

Tinerii care locuiesc, lucrează sau sunt studenţi în municipiul Sfântu Gheorghe ar putea primi o subvenţie de maximum 50 de euro pe lună pentru plata chiriei, potrivit unui proiect de hotărâre iniţiat de autorităţile locale şi aflat în dezbatere publică.

Reprezentanţii Primăriei au precizat că scopul Programului multianual „Sprijin acordat tinerilor cu vârste cuprinse între 18-35 de ani pentru închirierea unor suprafeţe locative” este de a „reduce fenomenul de plecare a tinerilor înspre alte comunităţi, dar şi de stimulare a tinerilor să revină în municipiu”.

Potrivit proiectului de hotărâre, aflat în dezbatere publică până în data de 6 octombrie pe site-ul Primăriei, municipalitatea va acorda acestor tineri un sprijin de maximum 50 de euro/lună, dar nu mai mult de 25% din valoarea totală lunară a chiriei, iar beneficiarul va suporta diferenţa de preţ a chiriei din fondurile proprii.

Pentru a beneficia de acest sprijin, printre altele, solicitantul trebuie să fie major, să aibă maximum 35 de ani la data soluţionării cererii, să aibă domiciliul sau reşedinţa în Sfântu Gheorghe, să fie absolvent de liceu sau şcoală profesională, să aibă un loc de muncă în Sfântu Gheorghe, un contract de închiriere valabil pe o perioadă de cel puţin 4 luni înregistrat la ANAF, să nu deţină sau să nu fi deţinut în ultimii 5 ani o cotă-parte mai mare de jumătate dintr-o locuinţă, să nu fie rudă până la gradul IV inclusiv cu proprietarul imobilului de la care închiriază locuinţa şi să nu aibă datorii la bugetul local.

Autorităţile locale au anunţat în luna martie intenţia lansării acestui program, ca răspuns la una dintre cele mai mari probleme semnalate de tinerii din Sfântu Gheorghe, în cadrul unei consultări realizate de Primărie, şi anume dificultatea de a obţine o locuinţă.

Primarul Antal Arpad a menţionat că 500 de tineri ar putea beneficia de subvenţie pentru chirie prin acest program.

„Sunt mulţi care pleacă la universitate, se obişnuiesc cu viaţa lor, fără părinţi şi când se întorc şi trebuie din nou să trăiască cu ei le creează un disconfort. (...) Nu este un secret faptul că dorim şi să albim puţin contractele de închiriere, pentru că este o realitate că sunt într-o zonă gri în acest moment şi credeam că o societate normală şi civilizată înseamnă un contract între chiriaş şi proprietarul locuinţei. (...) Vom vedea cum va reacţiona piaţa. (...) Când o autoritate intervine pe o piaţă, piaţa reacţionează. Evident că nu ne dorim ca să băgăm bani în buzunarele proprietarilor de locuinţe, ci dorim să fie un ajutor pentru cei care închiriază locuinţele, dar nu ştim care va fi reacţia pieţei. Vom vedea dacă reacţia va fi una de creştere a chiriilor, atunci practic nu am făcut nimic. Noi vrem să ajutăm pe cei care închiriază şi nu pe cei care au dau în chirie. (...) Am informaţii că sunt foarte multe apartamente care nu sunt închiriate în Sfântu Gheorghe şi e posibil ca această intervenţie să mai deschidă nişte uşi şi să fie mai multe locuinţe închiriat, ceea ce, teoretic, ar putea să ducă şi la scăderea chiriilor”, a afirmat Antal Arpad.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.