SOCIAL 3 noiembrie 2022

30 de tineri șomeri din județ vor primi câte 25.000 de euro pentru lansarea afacerilor

de Daniela Luca | 548 vizualizări

Majoritatea beneficiarilor provin din zonele rurale 

Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) anunță că a semnat un contract de subvenție cu titularii planurilor de afaceri câștigătoare în cadrul unui proiect adresat tinerilor care nu lucrează și nici nu mai studiază (NEETs). Astfel, 30 de tineri din mai multe localități covăsnene vor primi 25.000 de euro, fonduri europene, pentru a porni câte o afacere. 

Conducerea ASIMCOV anunță că, prin acest program POCU – Program Operațional Capital Uman, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani, care nu urmează nicio formă de învăţământ şi nici una de formare profesională (NEETs – Not in Employment, Education or Training), au participat la cursuri de calificare, traininguri, iar într-un final câștigătorii planurilor de afaceri au acces la suma de 25.000 euro pentru a începe o afacere start-up. 

„Tinerii NEETs au fost înregistrați la AJOFM și i-am înregistrat și noi la grupul-țintă. Au fost 1.050 de persoane din județ și din Brașov. S-au selectat 200 de persoane care au fost considerate capabile să conducă o afacere, dintre care am ales 150 pentru care am acordat un program de mentorat. Ei au învățat ce înseamnă o afacere, ce înseamnă marketingul, ce înseamnă un plan de afacere, deci o pregătire generală. Dintre ei, 100 de persoane, la începutul lui august, ne-au predat planul de afacere. La final de septembrie am semnat contractul de subvenție cu 30 de antreprenori. Am înregistrat firmele și ele sunt funcționale de la 1 octombrie. Fiecare start-uper va primi acea subvenție de 25.000 de euro, care este valabilă 12 luni. Fiecare firmă va fi monitorizată și vom ști fiecare cum cheltuiește banii, conform planului de afacere. Fiecare trebuie să aibă măcar un angajat. Unii au și mai mulți. Ei trebuie să plătească salariul din subvenție de 2.000 de lei NET. De aproximativ 15.000 de euro antreprenorii pot să cumpere echipamente, utilaje și tot ce au nevoie pentru funcționarea societății. Restul banilor pot fi folosiți pentru alte cheltuieli, cum ar fi chirie, contabilitate și așa mai departe. (...) Practic, în 12 luni, tinerii vor învăța ce este o afacere și ce înseamnă un contract, o achiziție publică, o factură sau obligații către stat”, ne-a spus marți directorul executiv al Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din Județul Covasna (ASIMCOV), Vajda Lajos.

Conform acestuia, majoritatea celor 30 de beneficiari sunt din zonele rurale ale județului. 

„Opt dintre cei care au câștigat sunt din Ghelința, mai sunt din zona Târgu Secuiesc, din Lemnia, Cernat, Leț, Zagon, Baraolt. Doi vor avea afacere cu drone, unii vor face un salon de înfrumusețare, un salon de masaj și fizioterapie. În construcții sunt câteva afaceri, amenajare zone verzi, web design, marketing”, a mai spus Vajda Lajos. 

Reprezentanții ASIMCOV anunță că noile întreprinderi vor fi lansate în spiritul dezvoltării economice, fără a uita însă de impactul social, pentru că afacerile înregistrate recent vor oferi numeroase locuri de muncă. 

„Primul an este ușor, că vor primi subvenția, iar noi încercăm să îi formăm într-un an de zile în așa fel încât să reziste și după. E altfel când pornești de la zero și trebuie să plătești și salarii și să cumperi și echipamente, și e altceva când primești ajutor. Mai mult, în acest caz este asigurat și mentoratul. Dacă pornesc două-trei afaceri într-o localitate și dacă cei care fac acest lucru doresc să facă ceva și pentru comunitate, atunci altfel va arăta și satul”, ne-a mai spus Vajda Lajos. 

Tinerilor antreprenori li s-a reamintit, de asemenea, că trebuie să își desfășoare activitățile în spiritul angajamentului Comisiei Europene de a proteja și conserva mediul, transmite conducerea ASIMCOV.

Sursă foto: Facebook/Asociația Asimcov Egyesület

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.