SOCIAL 31 octombrie 2012

170 de copii instituţionalizaţi, beneficiari ai proiectului „Împreună prin labirintul preistoric”

de Agerpres | 636 vizualizări

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a finalizat proiectul „Împreună prin labirintul preistoric”, prin intermediul căruia a adus la muzeu un număr de 170 de copii instituţionalizaţi.

Proiectul s-a adresat copiilor români şi maghiari care se află în 12 centre de plasament şi case familiale din municipiul Sfântu Gheorghe şi din localităţile Târgu Secuiesc, Ilieni, Cernat, Mereni şi Întorsura Buzăului şi a avut ca scop angrenarea lor în viaţa culturală a comunităţii. Aceştia au putut vizita gratuit expoziţia „Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc Dâmbul Cetăţii”, cea mai modernă expoziţie de arheologie din România la momentul actual din punct de vedere al tehnicilor high-tech şi de design, şi au participat la ateliere de modelare manuală a lutului şi de pictură pe vase ceramice, a precizat muzeograful Cristina Felea, unul dintre coordonatori.

„Proiectul a oferit posibilitatea ca Muzeul să se adreseze şi unor categorii defavorizate, oferindu-le acces la informaţia culturală şi ştiinţifică (...) Noutatea pe care a adus-o constă în faptul că a oferit tinerilor instituţionalizaţi şansa de a lua parte la activităţile culturale ale comunităţii (...) Astfel, proiectul pe care l-am propus de această dată a avut ca scop principal aducerea copiilor instituţionalizaţi la muzeu, introducerea lor într-o atmosferă specifică, scoaterea lor din mediul obişnuit, primirea lor la muzeu ca într-un un loc care le aparţine tuturor, care aparţine unei societăţi din care şi ei fac parte. (...) Acest proiect depăşeşte, practic, limitele culturale, trecând în sfera socială, fiind vorba în cazul nostru de incluziune în societate prin intermediul unor activităţi cultural-educative a unui grup ţintă de beneficiari excluşi în mod repetat, intenţionat sau nu, din activităţile culturale ale zonei”, a menţionat Cristina Felea. Proiectul a inclus atât accesul, cât şi transportul gratuit al copiilor la muzeu.

Întrucât s-a bucurat de succes, muzeografii intenţionează să continue colaborarea cu instituţiile de protecţie a copilului pentru a derula şi alte programe culturale şi de creaţie în care să fie implicaţi copiii şi tinerii instituţionalizaţi.

Proiectul „Împreună prin labirintul istoriei”, realizat în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna şi Asociaţia Cultural-Ştiinţifică Carpaţii Răsăriteni, s-a desfăşurat în perioada 15 septembrie – 30 octombrie şi a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.