16 copii abandonaţi în 2022 în spitalele din județ, cel mai mic număr din ultimii 18 ani
Şaisprezece copii din judeţul Covasna au fost abandonaţi anul trecut de către părinţi în spitale, cel mai scăzut număr din ultimii 18 ani, relevă o statistică a Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului.
Potrivit acesteia, numărul copiilor neglijaţi sau părăsiţi s-a redus constant, ajungând de la 122 în 2005 la 16 în 2022, cu doi mai puţini decât anul precedent.
Conducerea instituţiei a precizat că la diminuarea fenomenului au contribuit semnificativ proiectele ce au vizat prevenirea sarcinilor nedorite şi reintegrarea copiilor abandonaţi în familiile naturale.
„Din punctul de vedere al mediului de provenienţă al copiilor părăsiţi sau cu risc de părăsire, cazurile se situează astfel: 5 cazuri în mediul urban şi 11 cazuri în mediul rural. Cele mai afectate zone ale judeţului din punct de vedere al fenomenului părăsirii sunt zona Sfântu Gheorghe, cu 6 cazuri, zona Târgu Secuiesc, tot 6 cazuri, şi zona Baraolt cu 4 cazuri”, se arată în documentul menţionat.
Dintre aceştia, trei copii au fost reintegraţi în familiile lor biologice, 11 au fost plasaţi la asistenţi maternali, iar doi au fost internaţi la Centrul rezidenţial pentru copii cu dizabilităţi din Baraolt.
Conducerea instituţiei a remarcat, totodată, o scădere a numărului copiilor reintegraţi în familiile naturale.
„Mai mulţi ani la rând s-a menţinut procentajul de 50% în ceea ce priveşte reintegrările copiilor părăsiţi în familiile lor naturale. În anul 2016 nu s-a reuşit obţinerea acestui procentaj: din totalul de 41 de cazuri doar 11 copii au fost reintegraţi, ceea ce înseamnă aproximativ 27%. În anul 2017 din totalul de 33 de copii, 20 au fost reintegraţi în familia biologică/lărgită, ceea ce înseamnă un procentaj de 60%. În anul 2018 din totalul de 24 de copii, 10 au fost reintegraţi în familia naturală, adică 41,6%. În anul 2019 din totalul de 23 de copii, 7 au fost reintegraţi în familie, adică 30,4% (...) În anul 2020 din totalul de 18 de copii, 4 au fost reintegraţi în familie, adică 22,22%. În anul 2021 din totalul de 18 de copii, 5 au fost reintegraţi în familie, adică 27,77%, iar în anul 2022, din totalul de 16 copii, 3 au fost reintegraţi în familie, adică 18,75%”, precizează reprezentanţii Direcţiei.
Directorul general al instituţiei, Vass Mária, a declarat că la nivelul judeţului Covasna s-a încheiat un protocol de colaborare între instituţiile responsabile pentru soluţionarea cazurilor copiilor părăsiţi în spitale, iar trimestrial se organizează întâlniri de lucru pentru discutarea problemelor ivite, a metodelor de colaborare şi modalităţilor de intervenţie.
„Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna se implică în prevenirea abandonului prin implementarea în continuare a unui program de prevenire a sarcinilor nedorite. Acest program era iniţiat de către Fundaţia SERA, care sprijină în continuare activitatea Direcţiei prin punerea la dispoziţia a unor materiale contraceptive. Responsabilii din cadrul Direcţiei oferă informaţii, fac consiliere privind metodele contraceptive şi acordă sprijin prin însoţirea clientelor la consultaţii şi intervenţii medicale de specialitate. Programul prezintă o foarte mare importanţă din cauza intervenţiei oferite de o echipă mobilă care reuşeşte să consilieze şi să intervină eficient chiar şi în comunităţile mai izolate de pe teritoriul judeţului”, a declarat Vass Mária.
Potrivit acesteia, Fundaţia SERA România s-a implicat şi într-un program ce a vizat acordarea de sprijin material şi financiar pentru prevenirea abandonului şi instituţionalizării copiilor, pentru reintegrarea copiilor din sistemul de protecţie în familia biologică, precum şi pentru integrarea socio-profesională a tinerilor care urmează să părăsească sistemul de protecţie.