100.000 de vaccinuri antigripale, interzise. Medicii de familie, somaţi să nu le mai recomande
Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a opri procesul de vaccinare antigripală. Decizia a fost luată pe fondul scăderii numărului infecţiilor respiratorii. Procesul de vaccinare este oprit între şapte şi zece zile. Direcţiile de Sănătate Publică, oprite să mai livreze vaccin. Vaccinul va fi păstrat în depozite.
Vaccinarea antigripală a fost oprită pentru şapte-zece zile, din cauza unor suspiciuni privind calitatea vaccinului românesc, Ministerul Sănătăţii cerând Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Cantacuzino o informare privind acest produs.
Potrivit Mediafax, Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a cerut de urgenţă o informare scrisă Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de CercetareDezvoltare Cantacuzino cu privire la „conformitatea din punct de vedere al imunogenităţii vaccinului gripal sezonier”.
„În acest context şi având în vedere evoluţia favorabilă a virozelor respiratorii şi gripei din ultimele săptămâni în România s-a convenit sistarea vaccinării antigripale sezoniere pe o perioadă de 7-10 zile, până la finalizarea tuturor analizelor”, a informat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.
100.000 de vaccinuri antigripale au fost interzise pentru că nu sunt conforme cu standardele. Medicii de familie au fost somaţi să nu le recomande pentru că din construcţia lor lipseşte o proteină care le scade eficienţa.
„100.000 de vaccinuri antigripale vor fi retrase de pe piaţă. Din compoziţia vaccinului lipeşte o proteină, astfel că acesta nu îşi mai face efectul pentru anumite virusuri, iar acest lucru face să îi scadă nivelul de eficienţă”, a declarat la România TV, Radu Dorel, directorul Institutul Catacuzino.
Medicii de familie sunt somaţi să nu mai recomande vaccinurile.
Ministerul Sănătăţii a precizat că până în prezent nu au fost semnalate cazuri care să prezinte probleme de sănătate în urma vaccinării.