SANATATE 2 aprilie 2020

Modificarea schimbărilor: Spitalul de Cardiologie din Covasna, propus ca suport COVID

de Covasna Media | 4928 vizualizări

Solicitarea este analizată de Ministerul Sănătății, spun reprezentanții Spitalului Județean de Urgență

Sistemul medical din județul Covasna încearcă să se organizeze și să se pregătească pentru a face față unui val de îmbolnăviri cu noul coronavirus, mai ales că, spun specialiștii, a început răspândirea comunitară. Coordonarea acestei misiuni a luat-o, se pare, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, care a propus ca nu doar Spitalul Municipal din Târgu Secuiesc să îi vină în sprijin, cum a propus Ministerul Sănătății în planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei Coronavirus COVID-19, publicat marți în Monitorul Oficial, ci și Spitalul de Cardiologie din Covasna.  

De fapt, această propunere, ca Spitalul de Cardiologie să fie trecut pe lista unităților spitalicești de suport a fost transmisă marți seara Ministerului Sănătății de către conducerea Spitalului Județean, care acum așteaptă un răspuns în acest sens.

Noi am venit cu o propunere de modificare la Ordinul de Ministru care a apărut ieri (marți, 31 martie). A fost o videoconferință. Nu vreau să spun acum mai multe, pentru că așteptăm un răspuns de la Minister în această privință. Noi am venit cu o propunere de a include și Spitalul de Cardiologie în acest circuit de tratament al pacienților dintr-o categorie care, în momentul în care se va aproba și se va ajunge acolo că pacienții fără simptome sau cu simptomatologie minimă sunt tratați acasă, atunci o să fie o categorie care o să prezinte risc, că se duce acasă cu medicamentele respective în buzunar, dar nu va urmări tratamentul și va reprezenta un focar în societatea respectivă. (...) Deci acești pacienți să fie tratați și monitorizați în spitalul de cardiologie”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert, care a subliniat, pe scurt, că ar avea nevoie de sprijin din partea Spitalului de Cardiologie „pentru monitorizarea administrării tratamentului unor categorii defavorizate de persoane la care riscul este să nu își urmărească administrarea tratamentului”, dar și că este doar o propunere, aflată în analiză la Minister. 

Răspunsul este așteptat cât mai repede, spune managerul, adică până cel târziu joi, 2 aprilie. 

„Sunt niște rațiuni în spatele acestei propuneri. Se analizează, așteptăm un răspuns, sper să fie favorabil și să putem merge înainte”, a mai spus András-Nagy Róbert. 

Spitalul de Cardiologie va oferi sprijin în mod egal tuturor pacienților 

Conducerea Spitalului de Cardiologie din Covasna spune că se pregătește ca la un moment dat unitatea spitalicească să se alăture eforturilor de a stopa această pandemie de coronavirus, dar că nu își dorește să primească pacienți în funcție de alte criterii decât cele medicale. 

„Noi suntem pregătiți cu tot ce trebuie, adică ce am putut să procurăm până la ora actuală. S-au făcut comenzi de măști, de tot ce trebuie ca echipament de protecție – combinezoane și tot, prin compania națională Unifarm. S-au încercat să se stabilească legături și cu alți furnizori de echipamente și avem promisiuni că primim în câteva zile. Nu avem dreptul să refuzăm niciun ordin, nu refuzăm tratamentul pacienților. Este clar că în momentul în care sistemul sanitar din județul Covasna, prin Spitalul Județean și cel din Târgu Secuiesc, care este de suport, o să fie depășite, o să intrăm și noi în linia întâi. Nici nu se pune problema să nu ajutăm și să nu facem. Suntem toți conștienți că o să fim toți puși la treabă. Dar nu vreau să se facă diferențieri, pe niciun criteriu. Toți pacienții sunt egali în fața lui Dumnezeu și în fața bolii. Nu o să facem segregări pe niciun criteriu, altul decât cel medical”, ne-a declarat managerul Spitalul de Cardiologie, Monica Sporea.  

Târgu Secuiesc, fără punct de vedere 

În ceea ce privește decizia de a cuprinde Spitalul din Târgu Secuiesc pe lista celor de suport, se pare că rămâne valabilă, dar nu neapărat pentru cazurile confirmate cu noul coronavirus. 

Târgu Secuiesc va trebui să rămână pe listă. În propunerea noastră pentru minister a fost ca Spitalul Județean să rezolve integral patologia de COVID și ce nu putem să rezolvăm, din patologia non-COVID, să preia Târgu Secuiesc, inclusiv nașterile”, a explicat András-Nagy Róbert. 

Pe de altă parte, marți, când s-a făcut publică lista inițială prezentată de Minister și publicată în Monitorul Oficial, reprezentanții spitalului din Târgu Secuiesc nu au dorit să ofere punct de vedere cu privire la această propunere, pe motiv că decidenții au încă voie să facă modificări, semn că poate chiar se așteaptă la acest lucru. 

În același timp, nici prefectul nu a știut marți seara să spună în baza a ce criterii se fac propunerile pentru spitalele suport. 

„Informația legată de spitalele de suport este deja este în Monitorul Oficial. Analiza a făcut-o Ministerul Sănătății cu reprezentanții spitalelor din fiecare județ, respectiv cu domnul manager de la Spitalul Județean. Ordinul este publicat în Monitorul Oficial 263 de astăzi (marți, 31 martie). Acolo este pus planul de măsuri și criteriile în baza cărora s-au stabilit spitalele. Astăzi au avut videoconferința și încă nu am discutat cu cei care au participat. Nu știu exact în baza căror criterii s-au stabilit”, ne-a precizat prefectul județului Covasna, Iulian Todor. 

Deocamdată, până la ora publicării acestui material nu a apărut niciun semn de la Minister cu privire la această situație. În definitiv, aranjamentele vor fi stabilite tot de la București.  

Planul de acțiune la Spitalul Județean 

În ceea ce privește organizarea din ograda proprie, reprezentanții Spitalului Județean spun că activitatea va fi împărțită pe trei zone: roșie, galbenă și verde, respectiv clădirea principală, care va primi toate cazurile confirmate, clădirea de Boli infecțioase și UPU unde trec urgențele – pentru suspecți și clădirea veche a spitalului pentru non-COVID. 

Ultima variantă pe care am aprobat-o împreună cu conducerea spitalului este că această clădire, corpul nou, va fi rezervată pentru cei infectați și confirmați cu virusul COVID, clădirea de Infecțioase va fi o clădire tampon, unde vor fi primiți cei care sunt doar suspecți, încă neconfirmați, iar clădirea veche a spitalului va rămâne o zonă verde. Am pus accent pe protejarea personalului sanitar ca să nu se mai întâmple aceste accidente pe cât posibil, trebuie să reevaluăm în continuare și procedurile pe care le aplicăm să vedem unde sunt breșe, unde sunt neconformități și să le corectăm. Trebuie să învățăm, din nou, cu colegii, împreună, tot ce înseamnă această pandemie, deoarece nu suntem toți medici infecționiști. Este o situație absolut nouă și pentru noi și facem eforturi ca să putem face față acestei pandemii”, a spus directorul medical al spitalului, dr. Roșu Mátyás.

Totodată, managerul spitalului, András-Nagy Róbert, a spus și că rămâne importantă măsura distanțării sociale, a limitării contactelor între oameni, pentru că dacă numărul infectărilor va crește brusc, sistemul sanitar nu va face față, în condițiile în care la Sfântu Gheorghe sunt pregătite maximum 300 de locuri pentru pacienții COVID.

Categoric sistemul medical nu e pregătit. Vă daţi seama că dacă vor veni 1.000 de persoane la noi, jumătate o să rămână pe coridoare. Asta e ideea, măsura izolării, măsura limitării contactelor, este ca să nu se transmită de la unul la celălalt. Riscul epidemiologic este extrem de mare”, a subliniat acesta.

Planul național de măsuri, publicat marți în Monitorul Oficial 

Dezbaterea în jurul spitalelor suport a apărut după ce marți, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei Coronavirus COVID-19 și Lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2.

Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor reprezintă un document –cadru care instituie pașii care trebuie urmați de managementul unităților sanitare și măsurile pe care trebuie să le implementeze pentru izolarea și tratamentul cazurilor COVID –pozitive. În colaborare cu autoritățile administrației publice locale, pe baza analizei la nivel local a capacităților de îngrijire a pacienților, a fost elaborată și Lista cu spitalele de suport pentru pacienții COVID – 19 pozitiv care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex afecțiuni cardiace, ortopedice, etc)”, se arată într-un comunicat de presă publicat marți pe site-ul Ministerului Sănătății. 

La nivel național, au fost identificate și desemnate ca unități suport un număr de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și București.

Printre acestea, Spitalul Municipal din Târgu Secuiesc a fost selectat pentru suport pentru pacienții confirmați COVID-19 și ca maternitate pentru cazurile pozitive COVID-19, iar ca și unitate de dializă pentru pacienții COVID -19 – Centrul de dializă Sfântu Gheorghe AVITUM – tură suplimentară, respectiv Spitalul Județean de Urgență pentru pacienții gravi și critici. 

Într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgențe medico-chirurgicale. Au fost incluse în rețeaua de spitale de suport, unități municipale/orășenești și spitale din alte județe preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele, decât ale Ministerului Sănătății ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, unități sanitare private)”, se mai arată în documentul care subliniază că „toate unitățile sanitare din sistemul public și privat au obligația asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienților, în concordanță cu prevederile planului de măsuri aprobat. Refuzul asigurării acordării îngrijirilor medicale conform atribuțiilor specifice se sancționează conform prevederilor legale”. 

Iulia Drăghici – Taraș

Daniela Luca   

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.