SANATATE 26 octombrie 2021

Cinci răspunsuri ale unui epidemiolog la cele mai frecvente întrebări pe care ți le pui despre COVID-19

de Mirela Cara Dragu | 2077 vizualizări

Răspunsurile sunt oferite de dr. Ioana Costachi, epidemiolog în cadrul DSP Covasna

Valul 4 al pandemiei COVID-19 se manifestă din plin, curmând vieți și limitând libertăți. Autoritățile dispun măsuri tot mai contestate și mai lipsite de sens și logică. Abisul dintre tabăra vaccinaților și cea a nevaccinaților se adâncește tot mai mult. Spitalele trimit semnale că situația este mai gravă decât pare, cadrele medicale sunt epuizate, medicamente salvatoare încă nu sunt disponibile. În tot acest context năucitor, oamenii sunt prinși în mijlocul unui vârtej în care își pun probleme și întrebări la care nimeni nu le răspunde pe înțelesul lor și cu răbdare. Chiar și specialiștii – mulți dintre ei -  care ar avea căderea să vorbească și să lămurească lumea, să spulbere mituri și să desființeze conspirații, tac sau aleg să pună etichete jignitoare la adresa celor sceptici cu privire la pandemie și vaccin. Toate acestea se plătesc cu pierderi de vieți omenești, cu acutizarea neîncrederii în autorități și medici, cu supunerea în fața unei incertitudini care sperie și demoralizează. 

Pentru că, încă de la începutul toamnei, oamenii și-au pus tot felul de întrebări la care nu au primit răspunsuri pertinente, am adunat câteva dintre ele și le-am adresat doamnei doctor Ioana Costachi, epidemiolog în cadrul DSP Covasna, care a avut amabilitatea să răspundă la cinci dintre ele, cu promisiunea că, pe măsură ce va mai găsi timp liber, va răspunde restului de aproximativ 15 întrebări pe care le-a primit de la redacția Observatorul de Covasna. 

Iată care sunt cele cinci răspunsuri primite până în acest moment de la DSP Covasna:

M.C.D.: Toată vara, oamenii s-au bucurat de libertate absolută de mișcare, fără restricții, ca în vremurile de dinainte de pandemie. Odată cu instalarea valului 4, mulți își pun întrebarea „Unde a fost virusul toată vara, are și el vacanță?” Ce le răspundeți?

Dr. I. C.: Fiind un virus cu tropism respirator, în sezonul cald îi scade transmisibilitatea. La fel se întâmplă și cu gripa și cu virozele respiratorii, care sunt mai frecvente în anotimpul rece, temperatura scăzută și umiditatea fiind factori favorizanți.

M.C.D.: În acest val 4, pe fluxul național de știri, au apărut informații din care reiese că mai multe vedete care aveau schema completă de vaccin anti-COVID-19 au ajuns de urgență la spital, unele chiar la ATI. Cum se explică acest lucru, având în vedere faptul că vaccinul promite că reduce riscul de forme grave și implicit de spitalizare? Este acest val 4, valul vaccinaților, așa cum s-a concluzionat în spațiul public?

Dr. I. C.: Numărul de pacienți vaccinați cu schemă completă care au făcut forme medii sau severe de COVID este foarte mic. Depinde și de cât timp a trecut de la vaccinare, titrul de anticorpi protectivi scăzând în timp. De aceea se recomandă ca după 6 luni să se administreze cea de a 3-a doză de vaccin. Depinde și de antecedentele personale patologice ale pacienților (adică de bolile asociate). În județul Covasna, majoritatea pacienților COVID din acest val, cu schema completă de vaccinare, au avut manifestări clinice ușoare pentru câteva zile. În schimb, decesele COVID din județ sunt persoane nevaccinate.

M.C.D.: De la începutul pandemiei, sub pretextul că virusul este foarte nou și necunoscut, oamenilor li s-au transmis informații care ulterior au fost contrazise sistematic. Inițial, s-a spus, de pildă, că virusul a fost transmis de la lilieci. Orice părere diferită în acest sens trecea drept speculație grosolană sau teorie a conspirației. Ulterior, la o distanță de aproximativ un an, surse oficiale din SUA au confirmat că virusul provine, de fapt, din laboratoarele de la Wuhan (adeverind conspirațiile). Acest fapt a slăbit încrederea oamenilor inclusiv în vaccin și a amplificat convingerea că totul este o înscenare la nivel planetar. Dacă virusul este atât de nou, nu i se cunoaște încă proveniența, nu au fost elaborate scheme de tratament care să funcționeze, care sunt argumentele care fac vaccinul să fie sigur? Mai mult, cum de s-a putut produce un vaccin, dar nu și medicamente împotriva acestui virus? 

Dr. I. C.: Referitor la cele două ipoteze asupra originii acestui virus, nu avem suficiente argumente nici de o parte, nici de alta. Cred că acum, cel mai important e să știm ce avem de făcut pentru a depăși situația. Se știe că virusul este o entitate biologică, dotat cu inteligență proprie, care, pentru a supraviețui, are nevoie de o gazdă - o ființă vie.  Cu cât ne vaccinăm mai mulți, cu atât virusul nu va mai găsi acea gazdă în care să se dezvolte. Vorbim de imunitatea colectivă care conferă protecția populației. Imunitatea colectivă se obține fie prin vaccinare, fie prin trecerea prin boală. E de preferat imunitatea prin vaccinare pentru a evita consecințele trecerii prin boala naturală: internările, pierderile de vieți omenești, sechelele bolii pe termen lung. Pentru COVID ar trebui să avem 60-70% din populație imunizată. Imunitatea de grup îi protejează pe cei care au contraindicație de vaccinare, pe cei care s-au vaccinat și nu au dezvoltat un nivel suficient de anticorpi protectori, pe acele persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, pe copiii sub 12 ani care nu au indicație de vaccinare. Practic conferă siguranță la nivelul comunității. 

Referitor la ultima parte a întrebării, există antivirale care se folosesc în  protocolul de tratament al bolii COVID, care ajută o mare parte dintre pacienți. 

M.C.D.: Oamenii care refuză vaccinarea sunt speriați de faptul că producătorii vaccinurilor nu își asumă răspunderea pentru efectele adverse și nu oferă garanții. De asemenea, mulți se tem pentru potențialele efecte adverse care ar putea apărea pe termen lung, peste 10 ani, de pildă, când respectivele efecte nici nu ar mai putea fi asociate cu vaccinul și deci nu ar avea cine să mai fie tras la răspundere. Cei mai mulți cred că vaccinul este experimental, iar populația este un cobai universal pentru oamenii de știință. Există vreo entitate care le poate garanta oamenilor că vaccinul anti-COVID-19 nu va produce îmbolnăviri ulterioare? Dacă nu, atunci care sunt argumentele prin care oamenii ar putea fi ajutați să scape de temeri?

Dr. I. C.:  Teama unui procent din populație este alimentată și de faptul că vaccinul este bazat pe tehnica ARN mesager, o tehnică relativ nouă în domeniu, însă studiată de aproape 10 ani.  Vaccinurile bazate pe tehnica ARN mesager se folosesc de instrucțiunile genetice ale virusului pentru construirea proteinei spike. ARN mesager este un material genetic pe care celulele noastre îl citesc pentru a produce proteine. Molecula – numită pe scurt ARNm – este fragilă și ar fi distrusă de enzimele noastre naturale dacă ar fi injectată direct în organism. Pentru a putea pătrunde în celule ARNm este înfășurat în bule uleioase din nanoparticule lipidice. Când unei persoane i se administrează vaccinul, unele dintre celulele sale vor citi instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteine spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi aceste proteine ca fiind intruși și va produce anticorpi activând celulele T (globule albe din sânge) pentru a le ataca și distruge. Dacă ulterior, persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV2, sistemul său imunitar îl va recunoaște și va fi gata să apere organismul împotriva acestuia.

Ca orice produs farmaceutic și acest vaccin a trecut printr-o serie de teste și a primit autorizare de la Agenția Europeană pentru Medicamente deoarece a îndeplinit anumite standarde riguroase de siguranță și eficacitate.

Oare nu e suficient, pentru a crește încrederea în vaccin, faptul că marea majoritate a medicilor s-au vaccinat încă din ianuarie și acum își fac doza 3? Oare nu e suficient că în  țările dezvoltate din Europa s-au vaccinat peste 75% din populație? Oare dacă informațiile științifice nu-i conving, numărul mare (peste 1800) de pacienți în ATI dintre care 99% sunt nevaccinați, numărul mare de decese zilnice (tot nevaccinați), nu ar fi de ajuns?  De multe ori luăm decizii în viață bazate pe emoții, nu pe informații. Dar rog pe toată lumea să nu aștepte o emoție maximală (cineva apropiat să ajungă la ATI, sau mai grav....) ca să realizeze că a greșit !

M.C.D.: În aceeași linie, oamenii se întreabă unde au dispărut răcelile sezoniere de dinainte de pandemie și celelalte virusuri, care adesea s-au dovedit letale în trecut pentru persoanele cu co-morbidități, și de ce accesul bolnavilor de alte afecțiuni la tratament este dramatic redus pe fondul acestei pandemii. În presa centrală, s-a vehiculat recent că peste 88% din bolnavii de cancer din România au murit anul trecut din cauza acestei probleme. Cum vedeți dumneavoastră acest aspect?

Dr. I. C.:  Răcelile sezoniere au aceeași cale de transmitere ca și gripa, ca și COVID. Respectându-se măsurile de prevenție COVID, logic că și transmiterea celorlalte virusuri respiratorii este limitată. DSP Covasna a raportat în continuare și viroze respiratorii în număr mare.

Accesul bolnavilor cu alte afecțiuni este limitat din cauza situației actuale COVID. Au prioritate urgențele. În spitale s-au creat circuite separate și toți pacienții sunt tratați, în limita locurilor disponibile.

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.