POLITICA 28 martie 2023

USR Sfântu Gheorghe propune realizarea unui parc în zona Simeria

de Diana Pantelimon | 1144 vizualizări

O zonă de pajiște dintre municipiul Sfântu Gheorghe și pădurea dinspre Șugaș Băi, din cartierul Simeria, a intrat în atenția reprezentanților partidului USR din Sfântu Gheorghe. Aceștia au făcut o analiză urbanistică și peisagistică de specialitate a spațiului. Într-o primă fază, USR propune curățarea terenului, definitivarea unor trasee pietonale și amplasarea unor bănci și umbrare. Planul a fost dezvăluit online și printr-un comunicat de presă.

Analiza celor de la USR Sfântu Gheorghe vine în contextul în care municipiul Sfântu Gheorghe dispune de un singur parc, Parcul Elisabeta, iar între blocuri există doar mici spații verzi, insuficiente pentru locuitorii care vor să-și petreacă timpul în aer liber.

„USR Sfântu Gheorghe vine în perioada următoare cu o serie de analize urbanistice, peisagistice, idei constructive care ar putea duce, prin investiții minime, la crearea unui mediu urban mai prietenos. (...) Municipiul Sfântu Gheorghe stă rău la capitolul parcuri urbane, avem doar un singur „parc”, Parcul central Elisabeta, parc care în alte orașe ar fi catalogat ca fiind un simplu scuar sau parc de cartier. Iar în rest avem doar fâșii verzi printre blocurile de locuințe. Zonele folosite cel mai des de către locuitorii orașului ca parcuri sunt zonele „reziduale” ale orașului, precum lunca Oltului, dealurile din Simeria, drumul spre Șugaș Băi, zona poligonului, etc, zone ce nu au fost proiectate ca parcuri, dar necesitatea locuitorilor de a petrece timp în aer liber, mai ales după perioada COVID, le-a definit ca atare. Cartierul Simeria este unul dintre cartierele cu cea mai mare densitate de locuitori din oraș. Tot aici sunt localizate numeroase instituții publice, grădinițe, școli, spitalul județean, săli de sport, universitate. Fiind o zonă cu o configurație urbană atât de complexă, o zonă verde, o zonă de „dilatare”, un parc, este primordial a fi creat”, se arată în comunicatul de presă.

Proiectul propus are și o zonă exact identificată, dar vorbește și despre realizare cu minim efort, ba chiar implicarea unor voluntari specialiști în peisagistică, arhitectură, design sau biologie.

„O zonă pe care am identificat-o pentru o asemenea amenajare este terenul cuprins între străzile Pădurii la sud și vest, strada Lósy-Schmidt Ede la nord și la est de străzile Béla Bartók și strada Ghioceilor. O zonă aflată într-o vale naturală, o pajiște neatinsă, o zonă tampon între oraș și pădurea dinspre Șugaș Băi. Oamenii vin, doar trebuie să le facem parcul. Propunerea noastră vrea să valorifice o zonă deja folosită de locuitorii orașului, dar care nu prezintă nici un fel de infrastructură care să valorifice la maxim potențialul unui asemenea spațiu. Propunerea noastră, în primă fază, dorește să curețe zona, să definitiveze traseele pietonale principale și să amplaseze dotări precum bănci, umbrare. Ulterior, spațiul ar fi dezvoltat treptat, organic, în funcție de feedback-ul obținut de la locuitori. (...) Amenajarea acestui spațiu se poate realiza cu minimum de efort, costuri, birocrație și poate să devină subiectul unor tabere interdisciplinare de peisagistică, arhitectură, design, biologie, etc. Se dorește a fi un „sandbox” (nisipar), unde profesioniștii, dar și cetățenii voluntari să își pună în valoare ideile, un loc de joacă pentru toată lumea”, mai este precizat în comunicatul de presă al USR Covasna.

Reprezentanții partidului spun și că sunt deschiși pentru discuții cu autoritățile locale în vederea realizării proiectului.

„Noi am venit cu această temă de discuție, observând anumite lipsuri de urbanism, peisagistică, și în general cu discuții constructive pe teme care ar ajuta comunitatea. De aici a venit postarea pe care am documentat-o de anul trecut, dar am așteptat primăvara, că poate fi de temă acum.

De depus nu o să depunem încă nicăieri. Am vrut să generăm discuții pe această temă. Aceste planuri vor face parte din proiectele noastre de viitor pentru oraș. Dacă suntem ascultați de autorități și suntem chemați pentru o discuție pe această temă, participăm cu mare plăcere cu specialiștii noștri în domeniu. Noi și în viitor o să venim cu proiecte, dar, având în vedere că nu am reușit accesul în Consiliul Local în 2020, cam asta ne-a rămas, să venim cu idei, iar dacă se consideră idei care ar duce la o potențare a comunității sau la proiecte palpabile, suntem deschiși să participăm și să ajutăm unde putem”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, președintele partidului USR Covasna, Dulányi-Balogh Szilárd.

Anul trecut, în vederea îmbunătățirii aspectului spațiului urban, autoritățile locale din Sfântu Gheorghe și-au manifestat intenția de a reamenaja mai multe locuri de joacă din oraș, vizate, printre altele, fiind: cele de pe Aleea Avântului, Aleea Căminului, strada 1 Decembrie 1918, strada Lăcrămioarei, strada Tineretului și cel din Parcul Elisabeta. Studiile de fezabilitate au fost deja adoptate, iar în acest an ar urma să se finalizeze toate proiectele de investiții privind locurile de joacă.

Sursa foto: Dulányi-Balogh Szilárd

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.