USR Covasna: Există argumente juridice că nu se pot comasa alegerile europarlamentare cu cele locale
Conducerea USR Covasna afirmă că există argumente juridice potrivit cărora alegerile europarlamentare nu pot fi comasate cu cele locale şi că „forţarea” acestui lucru ar echivala cu o „restrângere a dreptului la vot”.
Potrivit preşedintelui USR Covasna, Dulanyi Szilard, CCR s-a pronunţat în 2012 cu privire la neconstituţionalitatea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare.
„Ultima variantă pentru comasarea alegerilor propusă de PNL în coaliţia cu PSD - alegerile europarlamentare concomitent cu cele locale în 9 iunie. PNL insistă să comaseze alegerile de anul acesta. De înţeles disperarea când îţi fuge pământul de sub picioare. Sunt în stare să taie de la democraţie doar ca să-şi salveze locurile călduţe. PSD-ul acesta pe galben a început să întreacă la şmecherie şi tupeu originalul (...) Anul 2024 este anul schimbării, iar PSD şi PNL ştiu că vine nota de plată. Dincolo de faptul că este aberant să schingiuieşti democraţia, să amesteci tematici de campanie total diferite ca să zăpăceşti alegătorii, există argumente juridice că NU se pot face astfel de comasări. Dacă vine vorba de comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, CCR a dat decizie în 2012 că e neconstituţional (Decizia CCR 51/2012)”, se arată într-un comunicat de presă, remis vineri AGERPRES.
În opinia liderului organizaţiei, comasarea celor scrutinuri ar putea avea drept consecinţă restrângerea dreptului la vot al cetăţenilor.
„Este absolut aberantă varianta că la europarlamentare poţi vota oriunde pe listele suplimentare, dar dacă le-ar comasa cu localele, ar însemna că te forţează să poţi vota doar unde eşti arondat. Şi în situaţia asta chiar e o restrângere a dreptului la vot”, afirmă preşedintele USR Covasna.
Pe de altă parte, liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primarul municipiului, a declarat, vineri, că există atât argumente pro, cât şi contra acestei propuneri, dar, în principiu, nu este împotriva comasării celor două alegeri electorale.
„Cred că cel mai bine ar fi dacă s-ar lua aceste decizii la nivel guvernamental şi s-ar comunica ce şi cum se va întampla şi nu să iasă tot timpul informaţii pe surse şi să creeze incertitudine şi haos în viaţa publică. Noi, în UDMR, analizăm această situaţie, analizăm ce ar însemna dacă alegerile locale şi cele europarlamentare ar fi în aceeaşi zi. Cu siguranţă, sunt argumente pro şi argumente contra. Decizia este a Guvernului şi eu mă aştept ca Guvernul să comunice cât mai repede această decizie, nu aşa că se analizează şi asta şi asta, pentru că acest lucru creează haos în România şi în administraţia publică locală. Deci analizăm şi noi, să vedem ce înseamnă. Nu spunem nu automat sau cel puţin eu, în numele meu pot să spun asta, pentru că încă nu există o decizie la nivel UDMR (...) în ceea ce priveşte raportarea la această informaţie. Este o posibilitate pe care o luăm în calcul”, a declarat Antal Arpad.
Acesta afirmă, însă, că în niciun caz alegerile nu ar trebui comasate doar din considerente logistice.
„Eu nu cred că putem accepta, ca şi argument pentru comasarea unor alegeri, partea logistică, pentru că democraţia costă. Şi pentru că s-a nimerit să avem acum patru rânduri de alegeri, asta e! Pot fi alte argumente, dar asta de logistică eu cred că nu ar trebui să fie printre argumente”, a mai spus Antal Arpad.