Un microbuz de proiecte
Consiliul Judeţean Covasna (CJ) va elabora o listă complexă de proiecte care se regăsesc la nivelul judeţului şi pentru care este nevoie de susţinere, pe care o va prezenta ulterior miniştrilor din domeniul turismului, dezvoltării şi infrastructurii, invitaţi vineri la Miercurea-Ciuc. „Avem zeci de kilograme de proiecte, cu un microbuz întreg vom merge la Miercurea Ciuc”, a spus mai în glumă mai în serios preşedintele CJ, Tamás Sándor. Potrivit acestuia, vor aduna
CJ Covasna pregăteşte pentru întâlnirea cu miniştrii o listă lungă de proiecte pentru care este necesară susţinere
Consiliul Judeţean Covasna (CJ) va elabora o listă complexă de proiecte care se regăsesc la nivelul judeţului şi pentru care este nevoie de susţinere, pe care o va prezenta ulterior miniştrilor din domeniul turismului, dezvoltării şi infrastructurii, invitaţi vineri la Miercurea-Ciuc.
„Avem zeci de kilograme de proiecte, cu un microbuz întreg vom merge la Miercurea Ciuc”, a spus mai în glumă mai în serios preşedintele CJ, Tamás Sándor. Potrivit acestuia, vor aduna proiecte şi de la localităţile din judeţ şi le vor împărţi pe capitole, pe ministere.
Lista cu care se va prezenta judeţul Covasna va cuprinde numeroase proiecte, de la drumuri sau poduri care trebuie reparate până la terenuri de sport, de hochei, case de cultură, lucrări de canalizare şi apă şi altele. Preşedintele Traian Băsescu le-a promis, sâmbătă, reprezentanţilor administraţiilor locale din Harghita şi Covasna, că, începând de vineri, vor veni în cele două judeţe miniştrii Transporturilor, Dezvoltării şi Turismului, pentru a discuta proiecte de infrastructură.
Recent, conducerea CJ a făcut publică o listă cu o serie de proiecte de importanţă majoră pentru judeţ, fie aflate în elaborare, fie care au fost depuse sau contractate în ultima jumătate a anului trecut, atât în domeniul dezvoltării infrastructurii sau privind rezolvarea problemelor de mediu, cât şi în domeniul turistic. Din listă reiese că în acest moment se află în curs de elaborare proiecte în valoare totală de 843 de milioane de lei, echivalentul a 200 de milioane de euro, alte proiecte, în valoare de 55 de milioane de lei (cca 13 milioane de euro) au fost predate în ultima jumătate de an, iar altele, de 22 de milioane de euro, au fost contractate tot în ultimele şase luni, de la schimbarea condu cerii CJ. Miniştrii care sunt aşteptaţi vineri la Miercurea-Ciuc sunt Radu Ber ceanu, Vasile Blaga şi Elena Udrea, iar pe lângă aceştia ar urma ca în săptămânile viitoare în cele două judeţe să ajungă şi ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, şi cel al Mediului, Nicolae Nemirschi.
UDMR consideră incorecte declaraţiile lui Băsescu
Totodată, liderii UDMR din administraţia publică din judeţ au ţinut să sublinieze că preşedintele Traian Băsescu nu a avut dreptate atunci când a afirmat că Uniunea nu s-a implicat suficient în dezvoltarea Covasnei şi Harghitei.
Primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, spunea ieri despre declaraţiile şefului statului la adresa UDMR că „parcă a ieşit de la altă întâlnire“, cu atât mai mult cu cât au convenit să transmită mesaje pozitive pentru că declaraţiile din ultima vreme au fost incitante atât pentru români cât şi pentru maghiari.
„La întâlnire a spus că UDMR este un partener, apoi că n-a făcut nimic în Covasna şi Harghita (...) Nu mi s-a părut corect”, a precizat Antal.
Totodată, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a subliniat că nu se poate spune că nu s-a făcut nimic în cele două judeţe, în sprijinul afirmaţiilor sale venind cu o analiză comparativă a banilor guvernamentali care au intrat în judeţ în perioada în care UDMR a fost la guvernare, şi când nu a fost. Potrivit acestuia, între 2004 şi 2008 sumele intrate sunt cu mult mai mari faţă de întreaga perioadă 1990 – 2004.
În opinia liderului CJ, Ţinutul Secuiesc a fost tras conştient înapoi în ultimii 80 de ani şi acesta este motivul pentru care Covasna şi Harghita au rămas în urmă. Conform lui Tamas, prezenţa UDMR la guvernare a deblocat situaţia şi a pus cele două judeţe pe o cale a dezvoltării, spunând însă că o problemă de 80 de ani nu se poate rezolva în patru. „(...) am primit o promisiune că vin miniştrii la noi şi ne sprijină. Dacă vin nu este un bonus primit de Ţinutul Secuiesc de la Bucureşti, ci este vorba de nişte datorii vechi pe care le are la Ţinutul Secuiesc”, a spus şi primarul Antal Arpad, în acest context.
Ana Sidon