Un consilier reclamă informaţiile prezentate de un infopoint despre voievodul Mihai Viteazul
Un consilier local din Sfântu Gheorghe a solicitat Primăriei să verifice informaţiile despre voievodul Mihai Viteazul, ce sunt oferite de un punct de informare turistică aflat în centrul municipiului, considerând că acestea ar fi prezentate în mod inadecvat.
Consilierul social-democrat Andrei Cochior, care a luat cuvântul la finalul şedinţei Consiliului Local de joi, a reclamat faptul că în textul de la infopoint, care face referire la statuia ecvestră a voievodului Mihai Viteazul din municipiu, se menţionează faptul că, profitând de „starea tulbure“ din Transilvania de la sfârşitul secolului al XVI-lea, acesta s-a „autoproclamat“ principe, iar, ulterior, voievod al Moldovei. Cochior a precizat că acest aspect i-a fost adus la cunoştinţă de către un cetăţean din municipiu.
Primarul Antal Arpad a declarat că nu are cunoştinţă despre aceasta, dar va verifica informaţia.
În textul prezentat de infopoint-ul aflat în vecinătatea Primăriei Sfântu Gheorghe se menţionează că, în anul 1943, s-a dorit ca în actuala Piaţă Mihai Viteazul să fie ridicată o „statuie a eroului revoluţionar Gabor Aron“, însă „greutăţile materiale cauzate de război, precum şi schimbarea regimului“ nu au făcut posibil acest lucru, dar la mijlocul anilor 70, pe timpul „republicii socialiste“, în acest loc a fost ridicată o statuie în cinstea „preamăritului erou al istoriei românilor“.
„Mihai Viteazul, profitând de starea tulbure din Transilvania la sfârşitul secolului al XVI-lea, s-a autoproclamat principe, iar puţin mai târziu, voievod al Moldovei. În istoriografia românească, voievodul Mihai a devenit erou legendar al primei unificări a „principatelor române“, adică Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. Grupul statuar a fost realizat în stil clasic, în centru aflându-se conducătorul călare, iar lângă el, cei cinci eroi secundari care îl proslăvesc pe voievod“, se arată în postarea de la infopoint.