POLITICA 29 ianuarie 2018

Un consilier PSD solicită schimbarea regulamentului de acordare a premiului „Pro Urbe“

de Agerpres | 892 vizualizări

Consilierul local Rodica Pârvan (PSD) solicită conducerii Primăriei Sfântu Gheorghe să modifice regulamentul de acordare a premiului „Pro Urbe“, astfel încât de această distincţie să poată beneficia şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti.

În cererea adresată autorităţilor locale, Rodica Pârvan propune fie să se revină la formula anterioară, respectiv acordarea a patru premii anual, dintre care trei pentru comunitatea maghiară şi unul pentru comunitatea românească, în raport cu procentul etnic al populaţiei, fie acordarea câte unui premiu anual pentru fiecare comunitate.

„Asta a fost solicitarea mea (...) şi sper că vom ajunge la o soluţie înţeleaptă şi vom evita neînţelegerile care s-au ivit în ultimii ani şi ne vom putea bucura împreună de festivitate“, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Rodica Pârvan.

Premiul „Pro Urbe“ este cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local municipal în scopul recompensării morale a persoanelor care au contribuit la creşterea bunăstării comunităţii locale sau a prestigiului localităţii şi se acordă în fiecare an în luna aprilie, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, unei persoane care a împlinit vârsta de 70 de ani.

În urmă cu patru ani, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a decis să reducă numărul laureaţilor de la patru la unu, pentru a nu se crea „o inflaţie“ de premianţi.

La acea vreme, consilierii români au protestat împotriva acestei hotărâri, pe considerentul că votul majoritar al reprezentanţilor UDMR din forul aleşilor locali va elimina orice şansă a cetăţenilor de naţionalitate română din municipiu de a mai obţine vreodată acest titlu onorific.

În mod excepţional, în urmă cu doi ani au fost conferite două premii „Pro Urbe“ - primul tenorului Szilagy Zsolt, pentru întreaga sa activitate artistică şi pentru rezultatele excepţionale obţinute de-a lungul carierei sale, iar al doilea, post-mortem, fostului primar Albert Almos, care a încetat din viaţă la vârsta de 61 de ani.

Refuzul Primăriei Sfântu Gheorghe de a nominaliza o persoană de naţionalitate română pentru titlul „Pro Urbe“ a generat şi anul trecut dispute în cadrul Consiliului Local, reprezentanţii comunităţii româneşti şi maghiare acuzându-se reciproc de lipsă de toleranţă.

Consiliera Rodica Pârvan a arătat la acea vreme că premiul „Pro Urbe“, acordat în 2017 profesorului Dancs Arpad, s-ar fi cuvenit unui reprezentant al comunităţii româneşti, pe considerentul că din anul 2013 niciun român nu a mai primit acest titlu.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.