POLITICA 15 iulie 2013

„Ultima cale e să ieşim în stradă pentru Ţinutul secuiesc” [FOTO]

de Agerpres | 692 vizualizări

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania spun că nu vor putea convinge cu argumente        

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) susţin că dezbaterea pe tema proiectului de regionalizare, desfăşurată recent la Balvanyos, le-a întărit convingerea că demonstraţiile reprezintă singura cale prin care comunitatea maghiară ar putea determina autorităţile de la Bucureşti să ia în considerare varianta creării unei regiuni formate din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, denumită „Ţinutul secuiesc”.

Liderul CNMT Sfântu Gheorghe, preotul reformat Sánta Imre, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în opinia sa dezbaterea de la Balvanyos, organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost una formală, menită să demonstreze că s-a făcut cu o largă consultare populară.

„Dezbaterea de vineri m-a convins că nu mai avem alte mijloace decât să demonstrăm pentru regionalizarea şi pentru autonomia Ţinutului secuiesc. Nu vom putea convinge cu argumente, aşa că ultimul mijloc este să ieşim în stradă”, a spus Sánta Imre.

Acesta a menţionat că se va alătura protestelor ce vor fi organizate săptămâna aceasta în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe de către tinerii din cadrul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT).

„Săptămâna aceasta, zilnic între orele 17 şi 19 vor avea loc demonstraţii în faţa Prefecturii. Voi fi prezent şi eu. Vreau să precizez ca nu am fost eu iniţiatorul, dar sprijin acest protest”, a spus preotul reformat.

În opinia conducerii CNMT, neluarea în considerare a voinţei comunităţii maghiare constituie „un atentat” la adresa acesteia, dar şi o încălcare a unor prevederi şi tratate internaţionale pe care România le-a ratificat. Liderul CNMT a mai spus că protestele vor culmina pe data de 20 iulie cu demonstraţii în peste 100 de localităţi din Transilvania.

Vicepremierul Liviu Dragnea, care a participat vineri la dezbaterea de la Balvanyos, a declarat că principalul scop al regionalizării este de a contribui la o dezvoltare unitară a ţării, o mai bună absorbţie a fondurilor europene şi în final la un trai mai bun al cetăţenilor, prin urmare criteriul etnic nu poate fi exclus, dar nu este primordial.

„Nu sunt foarte sigur cât interes politic este în această declaraţie (a liderilor CNMT şi PPMT – n.r) şi mă abţin, sunt destul de rezervat în a comenta astfel de declaraţii şi astfel de interese (...) Eu nu coordonez un proces de regionalizare tremurând de dimineaţa până noaptea că cineva vrea să facă nu ştiu ce, eu coordonez un proces care să modernizeze România şi chiar refuz să rămân ancorat tot timpul în genul ăsta de discuţie, care nu face bine nimănui. Dimpotrivă, eu spun tuturor să ne scoatem spaimele din suflet, să avem o abordare destul de relaxată dacă vrem să facem dezvoltare”, a spus Liviu Dragnea.

Miting maghiari Prefectura iulie 2013 - 2

Câteva zeci de persoane au protestat în fața Prefecturii Covasna

Peste 30 de persoane de etnie maghiară au participat luni după-amiază la o demonstraţie în faţa Prefecturii Covasna, dorind să-şi manifeste public dezacordul faţă de orice fel de proiect de regionalizare ce ar putea separa judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

Manifestanţii au purtat steaguri secuieşti, în culorile albastru-auriu, şi au afişat un panou pe care scria cuvintele „Autonomie” şi „Ţinutul Secuiesc” în limbile maghiară, română şi engleză.

Manifestaţia a fost iniţiată de organizaţia de tineret a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi a fost autorizată de Primărie.

Preşedintele PPMT Sfântu Gheorghe, Nemes Előd, a declarat că astfel de manifestaţii vor avea loc săptămâna aceasta zilnic, între orele 17 şi 19, iar protestele vor culmina pe data de 20 iulie cu mitinguri în peste o sută de localităţi din Transilvania.

Nemes Előd a făcut un apel către conducerea UDMR Covasna să lase la o parte „orgoliile politice” şi să se alăture demonstraţiilor pentru ca „vocea comunităţii maghiare şi fie şi mai puternică” şi să se facă auzită înainte ca graniţelor viitoarelor regiuni să fie „pecetluite” de autorităţile de la Bucureşti după bunul lor plac.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.