POLITICA 1 octombrie 2012

UDMR Covasna şi-a desemnat candidaţii pentru Parlament

de Agerpres | 480 vizualizări

Klárik László şi Olosz Gergely la Senat, Markó Attila, Thiesz János, Márton Árpád şi Fejér László la Camera Deputaţilor.

Consiliul Reprezentanţilor Unionali, reunit joi seară la Sfântu Gheorghe, a desemnat prin vot candidaţii UDMR Covasna la alegerile generale din 9 decembrie, pe lista pentru Camera Deputaţilor regăsindu-se şi fostul secretar de stat Markó Attila, condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare în cazul restituirii Colegiului „Székely Mikó”.

Potrivit unui comunicat de presă al UDMR Covasna, pentru cele şase colegii uninominale, respectiv două locuri de senatori şi patru de deputaţi, s-au înscris iniţial zece candidaţi, dar în finală au rămas nouă pentru că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna, Demeter János, s-a retras.

În urma scrutinului la care au participat 355 de delegaţi ai organizaţiilor teritoriale din judeţ, cele mai multe voturi (332) i-au revenit lui Markó Attila care va candida pentru Camera Deputaţilor în Colegiul Sfântu Gheorghe pe locul ocupat în ultimii patru ani de Édler András. Acesta din urmă a preluat recent funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna şi nu şi-a mai depus candidatura pentru un nou mandat.

În Colegiul uninominal Covasna – Întorsura Buzăului va candida pentru Camera Deputaţilor actualul viceprimar al staţiunii Covasna Thiesz János care a obţinut 328 de voturi, în Colegiul Baraolt va candida actualul deputat Márton Árpád care a adunat 307 voturi, iar în colegiul Târgu Secuiesc a fost nominalizat omul de afaceri Fejér László (299 de voturi).

Pentru Senat vor candida pe listele UDMR fostul manager public al judeţului Covasna, Klárik László (221 de voturi), în Colegiul Sfântu Gheorghe – Baraolt, şi deputatul Olosz Gergely (290 de voturi) în colegiul Târgu Secuiesc – Covasna, pe locul ocupat în ultimii patru ani de Bokor Tibor, ales în vară primar al municipiului Târgu Secuiesc.

Pentru Colegiul senatorial 1 Sfântu Gheorghe – Baraolt au mai candidat actalul senator Albert Álmos şi preşedintele Colegiului Medicilor Covasna, Kerekes Jenő, dar aceştia au ieşit din cursă pentru că au obţinut mai puţine voturi (163, respectiv 36).

În ultimii patru ani judeţul Covasna a fost reprezentat în Parlament de doi senatori UDMR (Albert Álmos şi Bokor Tibor), trei deputaţi UDMR (Márton Árpád, Édler András şi Olosz Gergely) şi un deputat PSD, Horia Grama, care a anunţat că va candida pentru un nou mandat în colegiul Covasna – Întorsura Buzăului.

Legat de nominalizarea lui Markó Attila pentru Camera Deputaţilor, conducerea UDMR Covasna a menţionat că crede cu tărie în nevinovăţia acestuia şi speră ca instanţa să dea verdictul corect. Fostul secretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Markó Attila, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu contra interesului public împreună cu alte două persoane pe motiv că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe către Eparhia reformată din Ardeal pe baza unor documente nevalabile. În luna iunie, Judecătoria Buzău l-a condamnat la trei ani de închisoare cu executare, dar sentinţa nu este definitivă, recursul fiind programat pe data de 5 octombrie la Curtea de Apel Ploieşti.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.