UDMR Covasna îl va susţine pe Kelemen Hunor la preşedinţia formaţiunii politice
Decizia Consiliului Permanent al filialei judeţene a stârnit discuţii aprinse
Consiliul Permanent al UDMR Covasna şi Consiliul Reprezentanţilor Teritoriali din judeţ s-au întrunit sâmbătă la Sfântu-Gheorghe pentru a lua o hotărâre cu privire la candidatul pe care îl vor susţine la alegerile interne din cadrul partidului.
Consiliul Permanent al UDMR, format din 27 de membri, din care au fost prezenţi 25, a decis în primă fază susţinerea candidatului Kelemen Hunor, cu 22 de voturi „pentru” în timp ce Olosz Gergely a primit numai trei voturi, iar Peter Eckstein-Kovacs nici unul.
Decizia a fost supusă ulterior dezabterii în Consiliul Reprezentanţilor Teritoriali, iar acesta a adoptat aceeaşi hotărâre cu 47 de voturi pentru, 10 împotrivă şi 12 abţineri.
Chiar şi fără susţinere, Olosz Gergely încearcă să candideze
Deputatul covăsnean Olosz Gergely, candidat şi el la şefia Uniunii, a declarat că pentru a putea candida în continuare va trebui să adune cel puţin 1.000 de semnături de la membrii UMDR, deoarece nu a obţinut sprijinul organizaţiei judeţene din care face parte.
Rămas singur în ciuda eforturilor de a culege susţinători, Olosz Gergely a declarat că va face tot posibilul pentru a aduna cele 1.000 de semnături necesare, deoarece doreşte să schimbe direcţia UDMR-ului mai mult spre democraţie decât spre decizii individuale imperative luate de un anumit grup din cadrul conducerii.
„Eu cred că lucrurile în UDMR trebuiesc schimbate cât mai urgent. Partidul se va scufunda în caz că nu se va produce o schimbare cât mai curând deoarece de 20 de ani lucrurile au rămas la fel. Doresc să fiu eu acea persoană care va produce schimbarea din cadrul partidului”, a completat Olosz Gergely.
Deputatul Edler Andras acuză UDMR de practici nedemocratice
Deputatul UDMR de Covasna Edler Andras acuză conducerea formaţiunii politice maghiare de comportament nedemocratic şi manipulare politică prin sprijinirea unui singur candidat la alegerile interne ce vor avea loc în luna februarie la congresul general al UDMR.
Acesta a spus că alegerile din cadrul Uniunii au scos la iveală în ultima perioadă o serie de lucruri care nu sunt în ordine, printre care şi forurile decizionale prin care se încearcă manipularea membrilor formaţiunii, dar ei nu cunosc în adevăratul sens al cuvântului ce doreşte populaţia maghiară.
„Cum putem decide (organizaţiile teritoriale, n.r.) pe cine vom susţine la alegerile interne înainte ca termenul limită de înscriere, 25 ianuarie să fie depăşit? Acest lucru înseamnă că cine se înscrie chiar în acea zi în cursa pentru preşedinţia UDMR nu mai are nicio şansă de câştig şi îi eliminăm din start?!”, s-a întrebat retoric Edler Andras.
Deputatul apreciază acest fapt ca fiind nedemocratic şi nu mai înţelege care este rostul forurilor decizionale şi executive în acest caz. Edler Andras a spus că în loc să se cheltuiască bani cu acest congres şi să pună oameni pe drumuri mai bine se întâlnesc liderii organizaţiilor judeţene într-un restaurant şi termină treaba în 10 minute dacă deja se ştie că Kelemen Hunor va fi cel propulsat la preşedinţie.
„Nu dăm nicio şansă celor doi candidaţi rămaşi, Eckstein Peter şi Olosz Gergely, deoarece tot aparatul de partid lucrează pentru un singur om. De 20 de ani nu s-a schimbat mai nimic în cadrul organizaţiei, iar acum când se porneşte vântul schimbării încercăm să montăm paravânturi să nu le strice planurile celor din conducere. În cazul acesta de ce mai există denumirea de Democrat din numele formaţiunii dacă suntem un partid post-comunist şi facem cărţile în culise”, a continuat deputatul UDMR.
Dacă e susţinere, să fie, dar pentru toţi
Consilierul prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs, prezent şi el sâmbătă la Sfântu-Gheorghe, a avut o confruntare verbală dură cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, declarând că acesta din urmă foloseşte aparatul de partid pentru a lucra în campanie motiv pentru care l-a acuzat de intimidarea unor membri din conducerea partidului.
„Nu înţeleg de ce domnul Kelemen este aşa de crispat când vine vorba de intimidare. Trebuie să recunoaştem că acesta a pus anumite presiuni asupra unor membri ai paridului astfel acesta este acum favorizat la şefia Uniunii. Am fost acuzat că mi-am început campania cu două luni în urmă, dar ştim bine că Kelemen Hunor a început acest lucru cu mult înaintea mea”, a declarat Eckstein. „Dacă vorbim de egalitate de şanse, atunci e normal să nu folosim aparatul UDMR în campanie sau, dacă îl folosim, să îl folosim toţi, pe bază de egalitate. Să spunem răspicat că votul nu poate să fie decât personal, că nu există mandat imperativ”, a mai explicat Eckstein.
Acesta a fost ulterior acuzat de Kelemen Hunor de demagogie ieftină deoarece doreşte să candideze la preşedinţia formaţiunii politice numai pentru a se vedea în fruntea tuturor.
„Dacă cineva ar trebui să acuze pe altul de lipsă de deontologie cred că ar trebui să fiu eu. Sunt singurul care a venit cu propuneri de schimbare concrete şi nu numai vorbe aruncate în vânt la urechea cetăţenilor. Îmi pare rău pentru dânsul (Peter Eckstein Kovacs, n.r.), dar cred că se simte frustrat pentru că nu prea are şanse de câştig”, a completat Kelemen Hunor.