POLITICA 12 iunie 2019

UDMR a prezentat volumul „100 de ani, o sută de personalităţi maghiare reprezentative din România”

de Agerpres | 697 vizualizări

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a anunţat apariţia în limba română a volumului „100 de ani, o sută de personalităţi maghiare reprezentative din România”, editat la iniţiativa Uniunii Democratice Maghiare din România (UDMR).

Tamas Sandor a precizat că volumul a fost editat şi în limba maghiară în cadrul programului „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”, lansat anul trecut în contextul marcării Centenarului Marii Uniri.

Volumul, apărut la Editura Fundaţiei pentru Şcoală din Cluj-Napoca, prezintă, structurat pe nouă capitole, o sută de personalităţi de etnie maghiară din domeniul literaturii, ştiinţelor, artelor plastice, vieţii publice, politice şi religioase, ştiinţelor medicale, culturii şi sportului, printre acestea numărându-se arhitectul Kos Karoly, scriitorul Tamasi Aron, artiştii plastici Baasz Imre şi Mattis-Teutsch Janos, scriitorul şi politicianul Domokos Geza, juristul Miko Imre, episcopul romano-catolic Marton Aron, atleta Balazs Jolan şi violonistul Ruha Istvan.

În prefaţa semnată de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, se arată, printre altele, că apariţia şi acestui volum demonstrează că maghiarii din Transilvania au contribuit la construirea, consolidarea şi îmbogăţirea comunităţii maghiare, dar şi a întregii Românii.

„De sute de ani, în Transilvania, relaţia dintre români şi maghiari este în continuă transformare. Am fost cuceritori şi unii şi ceilalţi, la fel şi adversari, inamici în război, instrumente în mâinile marilor puteri sau chiar în ale elitelor noastre politice. Dar am fost şi sper că suntem şi vom rămâne buni vecini şi chiar prieteni (...) Acest volum prezintă o sută de maghiari din Transilvania care, prin opera şi contribuţia lor, demonstrează că ceea ce ne separă este mai puţin important decât ceea ce ne uneşte: ceea ce noi, maghiarii din Transilvania, am construit şi am consolidat în ultimii o sută de ani, a îmbogăţit nu numai comunitatea noastră, dar şi întreaga Românie (...) Ştim însă cu siguranţă că există sute de personalităţi maghiare din Transilvania care ar putea fi incluse într-o astfel de prezentare. Unele personalităţi ce se află în această lucrare poate că nu au nevoie de nicio prezentare pentru prietenii noştri români”, a scris Kelemen Hunor.

Consiliul Judeţean Covasna şi Centrul Cultural Judeţean au editat anul trecut, tot în contextul marcării Centenarului, un calendar (foto) în care au prezentat 12 personalităţi din judeţ care, prin activitatea lor, au contribuit, într-un fel sau altul, la dezvoltarea societăţii româneşti.

Printre aceştia se regăsesc heraldistul Keöpeczi Sebestyén József, realizatorul stemei mijlocii a Regatului Maghiar (1915) şi a stemei României Unite (1921), medicul Benedek Geza, fondator al Spitalului de Cardiologie din staţiunea Covasna, scriitorul Domokos Geza, fondatorul Editurii Kriterion şi primul preşedinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, micologul Laszlo Kalman, handbalista Nagy Iren, fost portar al echipei naţionale a României, şi scriitorul Romulus Cioflec, născut în localitatea covăsneană Araci.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.