POLITICA 8 decembrie 2009

Traian Băsescu - victorie categorică în Covasna!

de Covasna Media | 899 vizualizări
În opinia unor politicieni locali, UDMR ar fi responsabilă pentru eşecul lui Geoană în Covasna [singlepic=691,250,250,,left]După întorsături de situaţii, schimbări de rezultate şi de preşedinţi, ultimele cifre de aseară arată că Traian Băsescu pare că-şi mai păstrează încă cinci ani fotoliul de preşedinte. Candidatul susţinut de PD-L a obţinut potrivit rezultatelor finale parţiale oferite de Biroul Electoral Central (BEC) 50,33% din voturile românilor care s-au prezentat la urne, urmat îndeaproape de Mircea Geoană, cu 49,66%. În judeţul nostru, scorul obţinut de Traian Băsescu îl plasează cu aproximativ 20 de procente peste Mircea Geoană, cu aproape 60% din preferinţele electoratului. Datele finale prezentate de Biroul Electoral Judeţean Covasna (BEJ), arată că dintr-un total de 68.437 de voturi valabil exprimate la nivel de judeţ, 40.917 de voturi - 59,78% - sunt pentru Băsescu, în timp ce 27.520 de voturi - 40,21% s-au îndreptat spre Mircea Geoană.

În opinia unor politicieni locali, UDMR ar fi responsabilă pentru eşecul lui Geoană în Covasna

După întorsături de situaţii, schimbări de rezultate şi de preşedinţi, ultimele cifre de aseară arată că Traian Băsescu pare că-şi mai păstrează încă cinci ani fotoliul de preşedinte.

Candidatul susţinut de PD-L a obţinut potrivit rezultatelor finale parţiale oferite de Biroul Electoral Central (BEC) 50,33% din voturile românilor care s-au prezentat la urne, urmat îndeaproape de Mircea Geoană, cu 49,66%. În judeţul nostru, scorul obţinut de Traian Băsescu îl plasează cu aproximativ 20 de procente peste Mircea Geoană, cu aproape 60% din preferinţele electoratului. Datele finale prezentate de Biroul Electoral Judeţean Covasna (BEJ), arată că dintr-un total de 68.437 de voturi valabil exprimate la nivel de judeţ, 40.917 de voturi - 59,78% - sunt pentru Băsescu, în timp ce 27.520 de voturi - 40,21% s-au îndreptat spre Mircea Geoană.

Prezenţa la urne în Covasna a fost însă una dintre cele mai scăzute din ţară, de 37,42%, şi ne situează pe penultimul loc la nivel naţional. Astfel, dintr-un total de 186.824 de persoane cu drept de vot, la urne s-au prezentat 69.921, dintre care au fost valabile 68.437 de voturi.

Traian Băsescu, răsplătit pentru apropierea de Covasna - Harghita

Plasarea ca învingător a lui Traian Băsescu situează judeţul nostru pe locul cinci în ţară ca procente, după judeţele tradiţional-pedeliste Arad, Cluj, Alba şi Sibiu, spune preşedintele PD-L Sfântu-Gheorghe, Dan Manolăchescu. În opinia acestuia, Covasna a intrat astfel în rândul lumii bune a politicii, în timp ce victoria lui Traian Băsescu marchează o perioadă următoare bună pentru zona secuiască.

„Şi în Covasna, în ultimele zile, am fost puţin reţinut, pentru că nu e chiar uşor să te baţi cu o maşinărie politică precum a UDMR. Nu cred că UDMR a demobilizat, ci din contră, din informaţiile noastre în ultimele zile de campanie a demonstrat că şi-a pus forţele în mişcare, tocmai de asta a fost foarte greu şi eram puţin speriat în legătură cu rezultatul. În primul tur nu am forţat foarte mult comunitatea maghiară, UDMR avea un candidat propriu, iar atunci i-am chemat la vot şi i-am sfătuit să voteze cu cine doresc. În turul doi însă, i-am rugat să vină alături de noi - cred că această acţiune şi-a pus amprenta şi s-a şi văzut acum că a dat rezultate”, a declarat Dan Manolăchescu, referindu-se la întreaga implicare a alegerilor prezidenţiale.

El crede că Băsescu a câştigat în Covasna evident şi ca urmare a implicării sale în această zonă, fiind de apreciat faptul că nu a revenit aici în campania electorală, pentru „a nu face promisiuni deşarte”.

Liderul PD-L Sfântu Gheorghe a mai arătat că, în ceea ce priveşte derularea celui de-al doilea tur de scrutin şi neregulile sesizate de PD-L Covasna în unele zone din judeţ, nu se va insista în continuare pe acestea.

„Lăsăm filmările la dispoziţia cui doreşte să le vadă, maşinăria UDMR a funcţionat - primari din zone maghiare, prinşi ba ducând oameni cu maşina la vot, ba stând în faţa secţiilor de votare şi spunându-le cu cine să voteze, ba cu maşini de transport - elevi care duceau de fapt adulţi şi altele. Evident, în poziţia de acum nu cred că e cazul să mai facem zarvă, dar ca sugestie de viitor, pentru posteritate, vom păstra filmuleţele, ca să se vadă că ar trebui să terminăm în România cu aceste maşinaţiuni. Pe plan naţional, vizavi de acuzele de fraudă care ni se aduc, eu m-aş bucura să se facă o renumărare a voturilor- cred că am lua încă un procent în plus”, a mai spus Manolăchescu.

„Asta e”, spune PSD

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, apreciază că marja de eroare dintre rezultatele prezentate de exit-poll-urile de duminică seara, care-l dădeau câştigător pe Mircea Geoană şi cele ale numărătorii BEC, a fost una foarte ridicată şi spune că, din păcate, „furturile nu pot fi cuantificate”. Referindu-se strict la rezultatele obţinute de Mircea Geoană şi Traian Băsescu în Covasna, Horia Grama a arătat că „asta este, vom fi afectaţi precum restul ţării şi totul depinde foarte mult de iniţiativele pe care le va lua PD-L”.

„Populaţia maghiară a înclinat către Băsescu iar UDMR l-a susţinut pe Geoană mai indirect, prin prisma guvernului Johannis, acesta fiind rezultatul. Votul din Secuime este, oricum, în general cam acelaşi. Sper doar că Traian Băsescu nu le va înşala maghiarilor aşteptările, căci ştim ce aşteaptă ei de la preşedinte”, a mai spus Horia Grama.

UDMR, învinuit de liberali

Cât despre liberali, preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja, crede că alegerile au fost pierdute în judeţ de către Mircea Geoană şi ca urmare a eşecului UDMR de a-şi mobiliza electoratul.

„Considerăm că electoratul de la care ne aşteptam să dea votul către Mircea Geoană nu a fost mobilizat suficient de către cei care trebuiau să o facă. În Covasna, ne aşteptam ca electoratul maghiar să dea voturile către UDMR; din păcate, electoratul care a dat votul pentru Traian Băsescu l-a depăşit pe cel care l-a dat pentru Mircea Geoană. Mă refer la electoratul care în primul tur a dat votul pentru Kelemen Hunor, nu mă refer la electoratul PCM, care clar a mers cu Băsescu, ci la electoratul care a primit mesajul de la UDMR. Colegii de la UDMR au început campania doar în ultimele două zile şi jumătate”, a declarat Marius Obreja.

Guruianu, pregătit să renunţe în cazul unei alianţe PD-L – PSD

Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, consideră că în calitate de manager de campanie al lui Crin Antonescu în primul tur de scrutin, şi-a îndeplinit datoria în numele coaliţiei PSD- PNL în cel de-al doilea tur. Dincolo de acest aspect, Mădălin Guruianu spune că nu mai vrea preşedinţia PNL Sfântu-Gheorghe, în cazul unei colaborări PD-L – PNL pentru Guvernul României sau a unei ieşiri a lui Crin Antonescu de la conducerea PNL.

„În acest moment, cred că PNL poate rămâne în opoziţie- ceea ce m-ar face să fiu foarte încântat şi bucuros şi consecvent în lupta alături de Crin Antonescu- el evident în Parlament şi noi pe plan local, să încercăm să ne opunem la ceea ce va urma în România”, a declarat Guruianu. Acesta a ţinut să felicite PD-L Covasna pentru rezultatul obţinut în favoarea lui Traian Băsescu, subliniind că îşi asumă la rândul său eşecul din turul doi, în ceea ce priveşte rezultatul pentru Mircea Geoană, atât cât a depins aceasta de liberali.

În opinia lui, unul dintre vinovaţii pierderii alegerilor în judeţul Covasna de către Mircea Geoană este Partidul Conservator (PC), prin atitudinea pe care acesta a avut-o în cazul scandalului legat de venirea membrilor Noua Dreaptă la Sfântu Gheorghe, de Ziua Naţională. Legat de această opinie, preşedintele PSD Covasna, Horia Grama, a arătat că nu crede într-o astfel de posibilitate, considerând-o „praf în ochi”.

Între un simpatic şi un antipatic

În ceea ce priveşte UDMR, preşedintele UDMR Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, nu s-a arătat surprins de rezultat şi nici nu consideră că analiza care îi scoate vinovaţi este reală.

Antal a afirmat că se aşteptau ca în turul doi prezenţa la urne să fie aşa scăzută, pe de o parte pentru că nici nu exista un candidat maghiar, iar pe de alta pentru că cei doi nu aveau o ofertă pentru maghiari. În schimb, ce nu au anticipat a fost o prezenţă atât de ridicată la nivel naţional.

“Scorul nu mă surprinde deloc, ştiam că Traian Băsescu are o popularitate mult mai mare faţă de Mircea Geoană, maghiarii au votat cu persoana mai puţin antipatică sau care le-a fost mai simpatică. În plus, nici noi nu am făcut campanie împotriva lui Traian Băsescu, tocmai pentru a lăsa loc de bună ziua după alegeri”, a spus Antal. Potrivit acestuia, în ultimele luni UDMR a tot lăudat colaborarea bună cu PD-L, iar acest lucru nu putea fi şters în câteva zile.

Liderul UDMR a precizat că nu este deloc stresat pentru ce va urma şi crede că la al doilea mandat Băsescu s-ar putea dovedi mai înţelept.

Întrebat dacă mai vede posibilă o intrare la guvernare după ce a întors spatele PD-L-ului, Antal Arpad a spus “suntem în România, orice e posibil. Noi suntem pregătiţi şi pentru guvernare, şi pentru opoziţie”.

Civicii maghiari – demisia lui Marko

Bucuroşi de rezultat, civicii maghiari din Covasna consideră că votul a demonstrat că mai mult de jumătate din România gândeşte pozitiv şi democratic. Conducerea PCM Covasna nu poate trece însă peste alierea UDMR cu PSD şi consideră că gestul a reprezentat o „scuipătură în faţă pentru episcopul Tokes”.

„Tokes a declarat că nu îl poate susţine pe Mircea Geoană. UDMR este în Coaliţie cu CNMT, şi fără să întrebe l-a sprijinit pe Geoană”, a spus preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef. Liderul PCM consideră că, dacă ar avea coloană vertebrală, Marko Bela ar demisiona, întrucât este clar că maghiarimea nu votează după cum spune UDMR, dovadă votul pentru Băsescu.

În opinia lui Kulcsar, maghiarimea nu a ieşit la vot pentru că pe de o parte UDMR i-a îndemnat pe maghiari să voteze cu Geoană, pe de alta PCM a spus să voteze Băsescu şi CNS autonomie, astfel că din trei grupări care spuneau trei lucruri diferite, maghiarii n-au ştiut ce e mai bine, şi de aceea s-au abţinut.

Ana Sidon, Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
Marius, 9 decembrie 2009
Pt Dl. Ciobanu: Exista cetateni de etnie maghiara la varful unui partid mare PNL. Poate ca dumneavoastra nu-i observati, pt ca sunt anonimi (vezi comisarul european Leo Orban),sau au o prestatie citeste integral
???????, 9 decembrie 2009
UDMR iar se duce la guvernare. Cine este mai bun?
mihai, 8 decembrie 2009
In scurt timp nu o sa mai fim influentati de nici un partid politic(indiferent de nationalitate)pentru ca ne-am saturat de minciunile lor si de certurile pentru putere a parazitilor (alesi din pacate citeste integral
secuiul, 8 decembrie 2009
Diagnostic CORECT! Pentru dl Obreja: In turul I. PCM nu a indemnat impotriva lui Kelemen, oficial nici macar pentru Basescu. Doar in turul II. Si rezultatul s-a vazut: procent 3:2 Pentru dl. citeste integral
dan, 8 decembrie 2009
ma asteptam sa percuteze altfel minoritatea maghiara pentru simplul motiv ca aveam impresia ca ii incanta ideea unui prim-ministru de etnie.(dar se pare ca secuii nu pot uita ca dpdv istoric nemtii citeste integral
szekely, 8 decembrie 2009
in tinutul Secuiesc nimeni nu mai vrea prostitutia politica pe care o face un nimeni denumit Marko Bela!!si asta sa vazut la urne!!
Holospin Ctin, 8 decembrie 2009
Apreciez comentariul lui Madalin Guruianu, este o decizie echilibrata si de bun simt, din puctul meu de vedere personal, un partid intotdeauna creste in opozitie in perioada opozitiei raman cei fideli citeste integral
Holospin Ctin, 8 decembrie 2009
Situatia este evident clara, UDMR nu a fost capabil sa-si mobilizeze electoratul la nivel de judet si nici sa-l informeze suficient de bine. Am suficiente informatii care sa ma convinga de slaba citeste integral
Szekely Levente, 8 decembrie 2009
pentru mine domnul Basescu pare mai sincer si pasnic decit estia ai nostri de la UDMR care nu mai termine cu minciuna de 20 de ani si care fac politica agresiva si sovina dirijata din Ungaria de catre citeste integral
pita-gora, 8 decembrie 2009
Rezultatele alegerilor demonstreaza inca odata,daca mai era necesar ca UDMR-ul a pierdut influenta asupra secuilor,sau mai corect ar fi ,ca secuii i-au spus adio acestei organizatii pur citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.