POLITICA 1 octombrie 2019

Tineretul Maghiar se implică în scandalul politic cu acuzații de nazism

de Iulia Drăghici - Taraș | 1830 vizualizări

MIÉRT acuză PPMT de compromiterea imaginii maghiarimii din România 

Consiliul Tineretului Maghiar din România – MIÉRT cere, printr-o declarație de presă, demiterea din fruntea Partidului Popular Maghiar din Transilvania – PPMT a președintelui Csomortányi István, după scandalul iscat în jurul unei fotografii care îl portretizează ca făcând salutul nazist. De cealaltă parte, liderul PPMT Covasna, Bálint József, spune că scandalul este unul artificial și transmite tineretului din UDMR că ar trebui să se uite în „propria curte” când vine vorba de lideri politici cu probleme de integritate.  

„Considerăm că faptele lui István Csomortányi, președintele reales al Partidului Popular Maghiar din Transilvania – PPMT, sunt profund ofensatoare, întrucât în 2003, împreună cu patru colegi de-ai săi, a folosit un mod de salutare scandalos, care evocă într-un mod dezaprobator perioada cea mai neagră din istoria Europei, întinând astfel memoria a milioane de victime ale Holocaustului. 

Faptul că această fotografie a devenit virală nu este rezultatul unui joc politic intern, nici a unei editări digitale, ci este dovada acceptării acestei conduite sau chiar ridiculizarea acesteia de către membrii partidului. (...) 

Este absolut inacceptabil ca președintele PPMT/ EMNP, în timp ce se autointitulează un militant al drepturilor minorităților maghiare, să atace într-un mod absolut dezgustător alte minorități etnice. El încearcă să ne convingă de faptul că intoleranța este un lucru acceptabil, lipsa de respect față de celălalt este o mândrie și că tragedia unei nații este nostimă. Nu putem să acceptăm așa ceva!

Conferința Tineretului Maghiar din România invită toate persoanele publice, partidele politice, organizațiile non-guvernamentale și bisericile să se delimiteze de acțiunile acestui personaj nereprezentativ pentru acei etnici maghiari din România.

Îl rugăm respectuos pe d-ul István Csomortányi de a-și cere scuze în mod public tuturor persoanelor care se simt ofensate și rănite de acțiunile sale și de a-și da demisia din conducerea PPMT, fără a compromite în viitor aprecierea maghiarilor din România”, se arată în declarația de presă, transmisă luni, redacției Observatorul de Covasna, de Tineretul Maghiar din România – MIÉRT. 

În același context, MIÉRT transmite că vede ca fiind nepotrivită reacția liderului PPMT Covasna, Bálint József. 

„Modul în care conducerea PPMT încearcă să mușamalizeze întreaga situație este trist și umilitor. După ce au încercat să găsească și să pedepsească pe cei care au realizat fotografia, József Bálint, președintele filialei PPMT Covasna a comparat gestul lui Csomortányi cu un răspuns la întrebarea: „Băieți, cine vrea o bere?”. Relațiile bune între majoritate și minoritate sunt vitale maghiarilor din România. Este inacceptabil ca în 2019 un lider politic, indiferent de etnie, să nu condamne salutul nazist, ci să îl considere un gest amuzant”, a mai subliniat Tineretul Maghiar. 

„Cei de la Tineretul UDMR-ului ar trebui să se preocupe de bătrânii lor”

De cealaltă parte, Bálint József spune că nu a discutat personal cu Csomortányi István despre situație, dar că, din perspectiva lui, acesta este un scandal creat artificial, pentru că președintele PPMT ar fi un contra-candidat de temut pentru UDMR. 

Eu nu știu dacă este o fotografie adevărată sau ceva lucrat. (...) Nu văd nimic grav, e doar o poză neconcludentă, scoasă din context. (...) Cred că văd în domnul Csomortányi un adversar care nu poate fi atacat din punct de vedere al trecutului cu nimic altceva, nu a furat, nu a făcut nimic prin care să se abată de la lege, așa că s-au agățat de o fotografie. (...) Îl cunosc de ani de zile și n-am observat niciodată să fi avut vreo abatere de la o conduită civică normală, deci nu este împotriva maghiarimii sau împotriva oricărui neam. Este un tânăr corect și categoric. Dacă nu ar fi un model demn de încrederea mea, atunci eu nu i-aș fi stat alături. Nu am observat nimic din ce i se poate reproșa. Dacă s-ar fi întâmplat așa ceva, m-ar fi pus pe gânduri și aș fi privit altfel această chestiune. Dar cunoscându-l, nu am observat nimic. Eu sunt omul care vrea înțelegere și între diferitele segmente ale societății și între diferitele naționalități. Nu aș tolera dacă ar fi un om care comite asemenea abateri pe care unii ar dori să i le bage pe gât”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Bálint József. 

Acesta a transmis la rândul său Consiliului Tineretului Maghiar din România că ar trebui să se dezică, în primul rând, de liderii UDMR care „au trecut pragul legii”. 

Dacă noi începem să discutăm asupra acestor probleme, care înseamnă o fotografie de acum 10, 15 ani, eu cred că ar trebui să ne punem întrebări mult mai grave asupra altor persoane din politica actuală. Cei de la Tineretul UDMR-ului ar trebui să se preocupe de bătrânii lor, cu cei care stau exemplu pentru ei, că sunt cam mulți care au trecut pragul legii”, ne-a mai spus Bálint József.

Scandalul a început la finele lunii septembrie, după ce duminică, 22 septembrie, pe pagina de Facebook a filialei Cluj a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a fost postată o fotografie care îl arată pe președintele partidului, Csomortányi István, făcând salutul nazist alături de câțiva tineri, potrivit publicației Transindex.ro, citată de G4Media.ro. 

Înaintea tineretului maghiar, cu declarații de demitere și părăsire a vieții publice au ieșit la rampă liderii din UDMR. 

În același timp, aceasta nu este singura controversă care pune față în față partidele maghiare. PPMT și PCM acuză UDMR că a desemnat fără consultări  candidatul propriu la Primăria Târgu Mureș. 

Toate acestea, în timp ce campania electorală pentru alegerile prezidențiale, unde candidat este Kelemen Hunor, președintele UDMR, este în toi.  

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.