POLITICA 14 decembrie 2014

Structura noului Guvern Ponta 4. Dragnea nu mai e vicepremier.

de Covasna Media | 491 vizualizări

Modificări de ultimă oră în schema guvernamentală

Experimentul propus de premierul Ponta în primăvara lui 2014, când a introdus în Guvern mai mulţi tehnocraţi, fără ca partidul să fie informat asupra numelor acestora, a eşuat, premierul Ponta fiind obligat după pierderea prezidenţialelor să-şi aleagă miniştrii din cadrul PSD. Tehnocraţii au spus la revedere Palatului Victoria pe Facebook, ei anunţând rând pe rând faptul că au fost remaniaţi. În Guvernul Ponta IV nu se mai regăsesc miniştrii UDMR, după retragerea maghiarilor de la guvernare, în schimb au fost cooptaţi oamenii din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. PC a negociat dur pentru a obţine Ministerul Educaţiei, pentru aceasta Daniel Constantin renunţând şi la funcţia de vicepremier, atât de disputată în momentul discuţiilor privind intrarea în Guvern a lui Klaus Iohannis.

Premierul Ponta a schimbat abordarea la construirea celui de-al patrulea Guvern pe care îl conduce, optând pentru miniştri politici în locul tehnocraţilor veniţi la Palatul Victoria în luna martie. Ioana Petrescu – marea surpriză de la Finanţe a Guvernului Ponta III, Aurelia Cristea – Dialog Social, Bogdan Stanoevici – Românii de Pretutindeni, Răzvan Nicolescu – Energie urmează să nu se mai regăsească în viitoare structură guvernamentală.

Premierul Victor Ponta şi-a prezentat noul cabinet în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, fără Liviu Dragnea în funcţia de vicepremier, confirmând astfel informaţiile vehiculate anterior. Noul cabinet al lui Victor Ponta a fost votat în unanimitate în şedinţa Comitetului Executiv.

Coaliţia de guvernare a decis structura şi componenţa Guvernului Ponta 4, care va fi un Cabinet politic, format din politicieni, va avea doar miniştri plini, nu va conţine miniştri delegaţi şi va avea un număr mai mic de vicepremieri.

Portofoliile asupra cărora pare a se fi căzut de acord în coaliţia de guvernare sunt: Gabriel Oprea (UNPR) – viceprim-ministru, ministru de Interne; Liviu Dragnea (PSD) – ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice; Daniel Constantin (PC) – ministerul Agriculturii; Darius Vâlcov (PSD) – ministerul de Finanţe; Robert Cazanciuc (PSD) – ministerul Justiţiei; Nicolae Bănicioiu (PSD) – ministerul Sănătăţii; Ioan Rus (PSD) – ministerul Transporturilor; Rovana Plumb (PSD) – ministerul Muncii; Eugen Teodorovici (PSD) – ministerul Fondurilor Europene; Gabriela Szabó (PSD) – ministerul Tineretului şi Sportului; Bogdan Aurescu (independent) – ministerul de Externe; Mircea Duşa (PSD) – ministerul Apărării; Andrei Gerea (PLR) – ministerul Economiei; Eugen Nicolicea (UNPR) – relaţia cu Parlamentul.

PSD va mai numi miniştri la Cultură şi la Comunicaţii, în timp ce ministerul Mediului va reveni PLR, iar PC va prelua ministerul Educaţiei.

La ministerul Culturii, PSD îl va propune, potrivit unor surse din partid, pe social-democratul Ionuţ Vulpescu.

Pentru portofoliul Comunicaţiilor, vacantat de PC, unele surse îl dau ca posibil ministru pe social-democratul Sorin Grindeanu.

În condiţiile în care principiul avansat la formarea Guvernului Ponta 4 a fost ca UNPR, PC şi PLR să preia câte două portofolii, se pare că UNPR va deţine Internele (Gabriel Oprea) şi relaţia cu Parlamentul (Eugen Nicolicea), PC va numi miniştrii la Agricultură şi Educaţie, iar PLR la Economie şi Mediu.

La ministerul Educaţiei, PC ia în calcul numirea fie a lui Sorin Câmpeanu, fie a lui Dumitru Miron. Celălalt portofoliu, Agricultura, va fi deţinut, ca şi până acum, de Daniel Constantin.

PLR ia în calcul numirea lui Andrei Gerea la Economie şi Graţiela Gavrilescu la Mediu.

Guvernul Ponta 4 va fi unul politic, format exclusiv din politicieni, singura excepţie care ar putea să infirme această regulă fiind la ministerul de Externe, caz în care portofoliul ar putea fi păstrat de actualul ministru, Bogdan Aurescu.

Pe de altă parte, Guvernul Ponta 4 va conţine portofolii pline, urmând să dispară miniştrii delegaţi.

Până în prezent, patru din cei opt miniştri delegaţi, respectiv Răzvan Nicolescu, Florin Jianu, Aurelia Cristea şi Bogdan Stanoevici, au anunţat, pe Facebook, faptul că nu vor mai face parte din structura viitorului Cabinet.

Portofoliile deţinute de aceşti miniştri delegaţi se vor comasa cu ministerele mari, astfel: Energia şi IMM-urile vor fi comasate la ministerul Economiei, Dialogul Social va fi comasat la ministerul Muncii, iar portofoliul delegat pentru Ape va fi comasat la ministerul Mediului sau la cel al Agriculturii. Pe de altă parte, portofoliul delegat pentru Buget va fi comasat la ministerul de Finanţe.

Guvernul Ponta 4 va avea şi un număr mai mic de vicepremieri. Astfel, dacă în acest moment există patru funcţii de vicepremieri, noul Cabinet va avea maxim două astfel de posturi.

Gabriel Oprea va fi cu siguranţă unul dintre vicepremieri, dacă nu chiar singurul. Pentru o funcţie de vicepremier luptă şi social-democratul Liviu Dragnea. Conservatorul Daniel Constantin se pare că a renunţat la poziţia de vicepremier pentru ca PC să obţină un minister mai important decât Comunicaţiile, pe care îl deţine acum prin Răzvan Cotovelea.

Guvernul va fi prezentat luni în Parlament.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.