POLITICA 12 ianuarie 2009

Strategii comune pentru Covasna şi Harghita

de Covasna Media | 762 vizualizări

Cinci primari de oraşe din judeţele Covasna şi Harghita, plus preşedinţii celor două consilii judeţene, Tamas Sandor şi Borboly Csaba, s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute, la Oituz, pentru a discuta despre proiectele şi strategiile comune pe care le-ar putea pune în aplicare împreună în următorii ani. Invitaţia la discuţii a fost lansată de primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, şi a cuprins o analiză a situaţiei politice actuale şi întocmirea unei liste de evenimente şi activităţi ce se vor derula în comun între cele două judeţe. Printre subiectele atinse a fost şi cel al pregătirii autonomiei teritoriale, scop cu care participanţii la întâlnire au căzut de acord că se vor realiza materiale de background şi sondaje, care vor identifica paşii următori care trebuie realizaţi. Toate informaţiile urmează a fi cuprinse între-un memorandum.

Manualul istoriei comunităţii maghiare

Tot despre Ţinutul Secuiesc se va edita şi o monografie care va sta la baza redactării manualului istoriei comunităţii maghiare din judeţele Covasna şi Harghita, în care se va prezenta regiunea şi din punct de vedere etnografic şi social. Potrivit preşedintelui CJ, Tamas Sandor, editarea unui asemenea manual ar însemna un exerciţiu european, iar manualul ar putea fi folosit la nivel naţional, pentru ca toată lumea să cunoască această istorie a maghiarilor din zonă. Ideea urmează însă a fi dezvoltată în perioada următoare. În cadrul aceleiaşi discuţii de la Oituz s-au atins şi subiectele propagării comune a mărcii regionale - produssecuiesc.ro, în vederea prezentării valorilor secuieşti, lansarea unui sistem de premiere în acest domeniu şi folosirea simbolurilor secuieşti.

Dezvoltare şi administraţie

Potrivit liderilor prezenţi la întâlnire, ar fi benefică pentru colaborarea dintre cele două judeţe şi înfiinţarea unui fond educaţional pentru tinerii care se întorc aici, după terminarea studiilor superioare, precum şi înfiin ţarea unui portal comun, în limbile română, maghiară şi engleză, unde vor figura link-uri ale tuturor localităţilor din cele două judeţe, plus cele mai noi ştiri din regiuni. Participanţii au propus chiar înfiinţarea unei agenţii de presă zonale, care să introducă ştiri zilnice referitoare la cele două judeţe. Colaborarea Covasna - Harghita a fost discutată şi pe alte planuri, cum ar fi în plan instituţional, prin schimburi de experienţe şi propagarea folosirii formularelor în limba maghiară şi a formularelor bilingve în instituţii, întocmirea unei liste negre pentru a evita contractarea unor firme care au avut prestaţii nesatisfăcătoare sau deficienţe în execuţie privind unele lucrări publice, stra tegie comună privind problemele energetice şi a achiziţiilor publice şi altele. Cei şapte lideri doresc să lărgească cercul discuţiilor despre viitorul regiunii, astfel că vor invita şi reprezentanţii celorlalte oraşe din judeţele implicate, dar şi din judeţul Mureş, cum ar fi Sovata.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.