POLITICA 19 aprilie 2019

Steagurile comunității maghiare, eliminate din sala de ședințe a CJ Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2465 vizualizări

Măsura a fost luată ca urmare a unei sentințe judecătorești în ultimă instanță  

Conducerea Consiliului Județean Covasna, în frunte cu președintele Tamás Sándor, a fost obligată printr-o sentință a Curții de Apel Brașov, intrată în vigoare luni, 15 aprilie, să scoată din sala de ședință trei steaguri: cel al Ținutului Secuiesc, al comunității maghiare și al județului Covasna.

La ședința de Consiliu Județean de joi, drapele erau scoase din suportul obișnuit și puse pe mesele din centrul camerei. Președintele Consiliului Județean Covasna a explicat însemnătatea gestului și a vorbit totodată despre o dublă măsură a Statului Român.

„Precum se vede, am fost obligați prin instanță să scoatem din sala de ședință steagul maghiarimii, steagul secuimii și steagul județului. Acest demers este nemaivăzut în România, ca într-un județ să fie înlăturat steagul județului. Steagul României și cel al Uniunii Europene sunt în sală, pentru că, desigur, este obligatoriu. Dar au rămas în sală și steagul Statelor Unite ale Americii, steagul Germaniei și steagul  Israelului. S-a adeverit de mai multe ori că în țara noastră se măsoară cu dublă măsură, chiar și în instanță, precum se vede, pentru că dacă e scos  steagul Ungariei, steagul maghiarimii, nu am înțeles care este diferența juridică între steagul Ungariei și cel al Statelor Unite. Nici alții nu ne-au putut explica acest fapt. Deci există o dublă măsură în această țară. (...) De pildă, la Câmpia Turzii este afișat steagul orașului Câmpia Turzii lângă steagul României. La Câmpia Turzii se poate și în enșpe mii de localități și județe se poate să aibă steag al localității, numai județele din Ținutul Secuiesc nu au voie”, a spus, în plenul CJ, reunit în ședință ordinară, Tamás Sándor.

Acesta a precizat de asemenea și că sentința îl obliga personal să înlăture steagurile, altfel ar fi primit o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere. Nu s-a ajuns până aici, a spus Tamás Sándor, adăugând că steagurile au fost scoase, cu proces verbal încă de luni, de când se cerea în sentință.

Suportul cu cele 5 steaguri, care le conținea și pe cele acum eliminate, a fost dăruit Consiliului Județean în noiembrie 2016 de către fostul consilier județean, actualul deputat UDMR și lider al Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsár Terza József. Anterior, adică în februarie 2016, acesta dăruise Consiliului Județean și un steag al Ținutului Secuiesc. Și acesta fusese arborat în sala de ședințe.

Prefectura Covasna a cerut la vremea respectivă revocarea hotărârii de acceptare a donaţiei pe motiv că ar fi ilegală.

De-a lungul timpului, steagurile au fost subiect pentru ample discuții purtate în Consiliul Județean, cât și în afara acestuia.

Se pare totuși că epopeea steagurilor din județul Covasna este departe de a se încheia și s-ar putea anunța noi și noi episoade de contre pe această temă.  

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Costin Cristea, 20 aprilie 2019
Cred că lucrurile trebuie puse odată și odată la punct. Legea prevede steme și steaguri pentru UAT, aprobate local și de Guvern. Aveți așa-ceva? ȚINUTUL nu este unitate adm-teritorială citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.