POLITICA 7 ianuarie 2013

Staţiunea Covasna își va alege primarul pe 3 februarie

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 406 vizualizări

Termenul de depunere a candidaturilor este 14 ianuarie.

Începutul lunii viitoare aduce alegeri locale în orașul Covasna, care a rămas fără primar în noiembrie 2012, după ce Lőrincz Zsigmond (UDMR), a decedat în urma unui infarct. Potrivit datelor oferite de către Prefectura Covasna, în vederea organizării alegerilor a fost numerotată Circumscripția numărul 4 Covasna, au fost delimitate opt secții de votare și a fost desemnat Preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie – judecătorul Miklos Erzsebet. Termenul limită de depunere a candidaturilor este 14 ianuarie, iar campania electorală se va desfăşura în intervalul 20 ianuarie – 2 februarie, ora 7,00.

Candidaţi ţinuţi la secret

Mai toate partidele politice învăluie eventualii candidați la Primăria Covasna în ceață. Nume nu se dau, şi parcă toți așteaptă să vadă ce decide „concurenţa”. Pe străzile orașului și nu numai se vehiculează numele actualului primar interimar, Thiesz János (UDMR), însă această variantă nu a fost confirmată oficial nici măcar de către acesta.

„Încă nu știm nimic sigur, așteptăm să vedem ce mai spun și alții... Cert este că vom afla curând alegerea UDMR, eu nu pot confirma sau infirma propria mea candidatură”, ne-a declarat Thiesz János.

Președintele organizației locale a UDMR, Butyka László, spune că este prea devreme pentru a da nume întrucât deocamdată nu au luat o decizie în acest sens. Nici cei de la PCM nu declară mai multe, președintele organizației orășenești Covasna a PCM, Ferencz Botond, spune că vor purta discuții în interiorul partidului pe parcursul acestei săptămâni.

Ceea ce se știe cert este faptul că PPMT nu va putea avea candidat propriu la alegerile locale, întrucât acest partid nu are organizație locală. O posibilă variantă ar fi desemnarea unui candidat independent, sprijinit de către partidul lui Tőkés. Desigur, nici acest lucru nu se știe deocamdată, reprezentanții partidului afirmând că doresc să efectueze un studiu, și în funcție de rezultatul acestuia vor decide dacă și pe cine vor sprijini.

Președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, ar dori însă ca cele trei partide maghiare să aibă un singur candidat, susținut de toate formațiunile. Desigur, acesta ar fi canndidatul UDMR, despre care Tamás spune deocamdată doar faptul că „este o persoană cunoscută și iubită”.

USL vrea un candidat susținut de către toate partidele româneşti

Pe de altă parte, cei din tabăra partidelor românești par ceva mai hotărâți – dacă nu în privința unui nume de candidat, cel puțin în privința intenției de a alege un „candidat câștigător”, care să fie agreat atât de români, cât și de maghiari.

Liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat că intenția în cadrul USL este aceea de a numi un candidat care să fie susținut inclusiv de către PC, PDL și alte partide românești.

„Nu ne-am decis încă asupra unui nume, tocmai pentru că ne interesează să găsim omul potrivit care să fie ales atât de români cât și de maghiari. În acest sens, trebuie să găsim un candidat în colaborare cu toate paridele românești, ca să venim cu o soluție câștigătoare”, a punctat Horia Grama.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.