POLITICA 24 octombrie 2022

Solicitare pentru desecretizarea a peste 150 de documente din arhiva CJ Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 589 vizualizări

O hotărâre care va solicita Guvernului desecretizarea a peste 150 de documente clasificate existente în arhiva Consiliului Județean Covasna a fost adoptată de consilieri în cadrul celei mai recente ședințe. Este vorba despre acte emise de Consiliul Popular Județean Covasna și de alte entități, anterior datei de 1 ianuarie 1990. 

Potrivit informațiilor prezentate de Consiliul Județean, autoritățile solicită Guvernului dreptul de a face publice documente deținute de Consiliul Județean Covasna ale căror termene de clasificare au fost depășite. Este vorba despre termenul de 50 de ani pentru informațiile clasificate de nivel strict secret și de 30 de ani pentru informațiile clasificate de nivel secret. 

Sunt documente emise din ׳63 până în ׳90. (...) Nici eu nu am acces la ele, pentru că nici eu nu am certificat care să îmi dea acces la secrete de stat sau documente strict secrete, deci nici eu nu știu ce conțin. Avem un grup în cadrul Consiliului Județean Covasna, în aparatul de specialitate, care are acest acces. (...) Le vom trimite la Guvern, iar Guvernul va decide desecretizarea acestor documente, care vor rămâne la noi, iar după aceea cine vrea să se uite prin ele va putea să o facă”, a spus, în plenul CJ, președintele instituției, Tamás Sándor.

Demersul vine ca urmare a faptului că CJ a început să facă ordine între documentele deținute de instituție, ne-a explicat ulterior acesta. 

În perioada mea de 14 ani, este prima ocazie în care am ajuns în această situație. Într-adevăr, de câțiva ani buni, ne-am pus de acord cu legislația în vigoare în ceea ce privește securitatea în interiorul instituției, pentru că sunt mai multe acte legislative după care a trebuit să formăm o structură de securitate în interiorul Consiliului Județean Covasna. Sunt documente cu secrete de serviciu, secrete de stat și documente strict secrete. Administrarea acestor documente necesită o altă procedură decât cea normală din administrația publică locală. Deci, ne-am pus la punct. Avem colegi în această structură de lucru și vrem să facem ordine conform legislației în vigoare. Și aceste documente care sunt întocmite au avut o valabilitate a securității de 50 sau 30 de ani, care a trecut și vrem să propunem spre desecretizare. Sunt documente care au fost emise de Consiliul Popular Județean sau de Institutul de Proiectare Județean Sfântu Gheorghe, este un alt tip de documente care au fost emise de alte instituții, dar care aparțin sau al căror succesor a devenit Consiliul Județean Covasna, și sunt documente care au fost înaintate către Consiliul Popular Județean, dar înaintate către noi și ale căror deținători suntem. Și astfel este o procedură bine definită, există temei legal și o să înaintăm Guvernului aceste documente, și cred că urmează o hotărâre de Guvern pentru desecretizarea lor. Documentele rămân în arhiva noastră, dar de acum încolo nu o să fie cu inițiala clasificat”, a spus joi, 20 octombrie, pentru „Observatorul de Covasna”, Tamás Sándor. 

Sursa foto: Kocsis Boldizsár János

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.