POLITICA 22 iulie 2022

Sfântu Gheorghe și Târgu Mureș fac schimb... de experiență

de Iulia Drăghici - Taraș | 772 vizualizări

Municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Mureș au început un schimb de bune practici în administrația locală. Anunțul a fost făcut joi, 21 iulie, de primarii celor două reședințe de județ, Antal Árpád și Soós Zoltán, într-o conferință de presă organizată la Primăria Sfântu Gheorghe, în care au explicat că mureșenii vor să învețe de la covăsneni despre managementul deșeurilor și comunicarea publică, iar covăsnenii de la mureșeni despre dezvoltarea transportului în comun. 

Decizia colaborării a fost luată în contextul în care recent a fost publicat un raport național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale, elaborat de Societatea Academică din România, în care Sfântu Gheorghe ocupă un loc șapte (și este în top 10 cu orașe ca Oradea, Sibiu, Timișoara), iar Târgu Mureș 27. 

„În acest raport au fost analizate toate municipiile reședință de județ în ceea ce privește transportul în comun, managementul deșeurilor și situația instituțiilor de învățământ. (...) Dacă ne uităm la punctaj, diferențele se fac la nivelul managementului dezvoltării deșeurilor în favoarea municipiului Sfântu Gheorghe, iar la transportul în comun, în defavoarea municipiului Sfântu Gheorghe. Este o realitate. Într-adevăr, dorim să învățăm de la cei din Târgu Mureș, să preluăm experiențele de acolo, având în vedere faptul că și noi suntem în pragul modernizării transportului în comun”, a declarat Antal Árpád. 

Deja în vizită de lucru la Sfântu Gheorghe se află o echipă formată din mai mulți reprezentanți ai instituțiilor din Târgu Mureș (directorul domeniului public, directorul locativ și alții), urmând ca și experiența inversă să aibă loc în perioada următoare. 

„Important este că nu doar la nivel de primar continuăm aceste discuții. Știm foarte bine că, dacă vrem să avem rezultate, aparatul de specialitate trebuie să colaboreze și să schimbe experiență, idei. Ceea ce funcționează mai bine la Sfântu Gheorghe este colectarea selectivă a deșeurilor, biroul de management al orașului. Toate aceste aspecte dorim să le analizăm, să învățăm și să preluăm modelele de bună practică pe care le putem aplica și la Târgu Mureș. (...) Aceste relații între orașele din regiune sunt foarte importante pentru că se iau anumite decizii la nivel guvernamental, legat de dezvoltarea infrastructurii, atât naționale, cât și regionale, și e foarte important să avem un cuvânt de zis”, a declarat Soós Zoltán. 

Edilul din Târgu Mureș a felicitat și echipa de fotbal Sepsi OSK pentru rezultatele din ultima vreme, și a spus că este un exemplu că investițiile în cultură, în sport, în învăţământ şi în industrie dau roade. 

„Asta o să facă diferenţa în România: oraşele care investesc în aceste ramuri vor avea viitor. În oraşele care abandonează aceste domenii şi nivelul de trai scade, şi posibilităţile pentru tineri scad şi devin exportatori de persoane”, a declarat primarul Soós Zoltán.

Edilii au spus și că un domeniu unde cele două municipii nu vor colabora este cel al aeroporturilor, pentru că județul Covasna și Sfântu Gheorghe susțin finalizarea lucrărilor la cel din Brașov, în vreme ce Târgu Mureș dorește dezvoltarea propriului aeroport, însă au concluzionat că în ambele proiecte au loc și perspective de viitor. 

Sursa foto: Vargyasi Levente. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.