POLITICA 29 martie 2023

Sfântu Gheorghe – singura localitate din judeţ care nu a soluţionat cererile pe Legea 10

de Agerpres | 832 vizualizări

Municipiul Sfântu Gheorghe este singura localitate din judeţul Covasna în care nu au fost soluţionate cererile depuse pe Legea 10/2001, privind restituirea imobilelor naţionalizate, a declarat marţi prefectul Ráduly István.

Acesta a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că la ora actuală mai sunt nerezolvate 157 de notificări din totalul celor 2.299 rămase la nivelul judeţului, adică mai puţin de 7%, iar toate sunt în municipiul Sfântu Gheorghe.

„La nivelul judeţului Covasna au fost depuse la autorităţile locale în total 2.299 de cereri de restituire a unor imobile preluate în mod abuziv de stat în perioada martie 1945 - decembrie 1989. Din acest număr de notificări, 238 au fost restituite în natură, care reprezintă puţin peste 10% din totalul cererilor, 345 de cazuri, adică 15%, au fost compensate cu despăgubiri echivalente, 14 cazuri au fost compensate cu alte bunuri şi servicii, însemnând 0,6% din total, iar în 79 de cazuri, adică 3,5%, autorităţile au ajuns la o înţelegere cu foştii proprietari privind o combinaţie între cele trei forme de despăgubire, adică au dat şi teren şi bani (...) 527 de cereri au fost respinse, adică 23% din total, pe considerentul că nu sunt acte justificative corespunzătoare pentru a susţine solicitarea respectivă. Şi 923 de cereri, adică 41%, au fost transmise altor autorităţi, în general la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care mai nou se numeşte Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (...) La ora actuală, la nivelul judeţul Covasna, numai la o singură unitate teritorială avem încă cereri nesoluţionate, în municipiul Sfântu Gheorghe. Deci, nu avem nici în alte municipii, nici în alte oraşe, nici în alte comune. Şi asta înseamnă 157 de notificări, care, raportat la totalul de 2299, înseamnă 6,8%”, a declarat prefectul Ráduly István.

Acesta a subliniat, în context, că municipiul Sfântu Gheorghe a avut cele mai multe cereri de soluţionat.

„Într-adevăr, în ultimul an am constatat, pe bună dreptate, că s-a accelerat şi în cadrul municipiului Sfântu Gheorghe soluţionarea cererilor. Poate că mă întrebaţi de ce la Sfântu Gheorghe mai sunt atâtea dosare? (...) Este cea mai mare localitate urbană din judeţul Covasna şi aici s-au înregistrat în total 685 de notificări (...) Deci, de la 685 au ajuns la 157. Într-adevăr, toată lumea ar fi fost foarte bucuroasă dacă erau zero. Dar e greu, pentru că aceste dosare sunt foarte grele şi au rămas la sfârşit (...) La ora actuală şi aceste dosare grele sunt prelucrate zi de zi şi, aşa cum am spus mai înainte, am constatat o accelerare în rezolvarea dosarelor pe baza Legii 10 din 2001”, a mai adăugat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

În anul 2015, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a fost amendat de către Prefectura Covasna cu suma de 10.000 de lei pentru nesoluţionarea la termen a cererilor depuse pe Legea 10/2001.

La acea vreme, prefectul Sebastian Cucu precizase că amenda a fost aplicată în urma unui control solicitat de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), care a vizat stadiul aplicării acestei legi.

Primarul Antal Árpád a contestat sancţiunea în contencios administrativ, invocând, printre altele, faptul că primarii nu au atribuţii directe în aplicarea acestei legi, dar şi lipsa personalului specializat, însă a pierdut procesul. 

Sursa foto: Prefectura Covasna

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad , 29 martie 2023
pai na, daca mergeai fara "dosar cu sina" nu aveai sanse
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.