Revocarea hotărârii de înfiinţare a unui parc zoologic în zona Şugaş Băi, pe ordinea de zi a CL
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, propune revocarea hotărârii de înfiinţare a unui parc zoologic în zona Şugaş Băi, în urma opoziţiei exprimate de un grup de activişti de mediu, şi realizarea unui studiu de impact.
În proiectul de hotărâre postat pe pagina de internet a Primăriei, care urmează să fie supus dezbaterii şi aprobării Consiliului local în şedinţa din 25 noiembrie, se menţionează, printre altele, că în acest moment „nu există convingerea că demersurile nu vor afecta mediul natural”.
„Demersul pentru crearea unui Parc Zoologic în zona Şugaş Băi, pe un teren de 16 hectare (păşune), situat în extravilanul municipiului, a fost adoptat în luna septembrie de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, dar în jurul ideii s-au născut reacţii dezaprobatoare. Un grup de cetăţeni mi-a transmis la finele lunii octombrie o scrisoare deschisă, respectiv conducerii Asociaţiei Vadon, prin care îşi exprimă nemulţumirea pe tema acestui proiect, respectiv teama că el ar putea dăuna mediului înconjurător mai degrabă decât să fie util pentru educaţie, cum susţineam. Printre argumentele aduse împotriva înfiinţării parcului zoologic la Sfântu Gheorghe, semnatarii evidenţiau flora care ar putea avea de suferit (...) Susţin în continuare că este nevoie de facilităţi de agrement şi pentru educaţie şi educare în natură, şi de atracţii turistice în zonă, dar poate că acestea nu vor fi construite în detrimentul naturii, ci se vor căuta soluţii care să ducă la un echilibru inteligent între natură şi economie, şi vreau să fiu 100% sigur că această investiţie, dacă se va putea realiza, va aduce doar beneficii comunităţii şi oraşului. Trebuie să găsim soluţii pentru a atrage turişti, de a atrage turişti de bună calitate şi să avem şi noi atracţii turistice, fără a face lucruri ireversibile în ceea ce priveşte natura”, menţionează primarul Antal Arpad.
Prin urmare, acesta propune stoparea proiectului şi realizarea unui studiu de impact.
„Având în vedere şi observaţiile prefectului judeţului Covasna (...) cu privire la completarea documentaţiei, consider că este necesară prevenirea deciziilor pripite, respectiv oprirea acestui proiect şi comandarea unui studiu de impact. În momentul în care vom avea acest studiu de impact vom putea decide cum vom proceda mai departe”, se mai arată în documentul citat.
Luna aceasta, mai mulţi activişti de mediu din judeţul Covasna au depus o plângere prealabilă la Primăria Sfântu Gheorghe şi au sesizat Instituţia Prefectului cerând revocarea hotărârii Consiliului local privind înfiinţarea parcului zoologic.
Aceştia susţin, printre altele, că autorităţile locale au încălcat prevederile legale privind transparenţa decizională, reclamă neconcordanţe între diverse documente şi, amintesc, totodată, că suprafaţa de teren pe care ar urma să fie realizat parcul se află într-o arie protejată unde trăiesc specii de plante vulnerabile şi rare.
Semnatarii plângerii au amintit, de asemenea, că în urmă cu doi ani, peste 1.200 de persoane din municipiul Sfântu Gheorghe au adresat o petiţie conducerii oraşului prin care şi-au exprimat dezacordul cu privire la un proiect similar pe care autorităţile intenţionau să îl dezvolte în aceeaşi zonă, dar care a fost abandonat.