POLITICA 17 octombrie 2008

Referendumul oficial, aprobat la Târgu-Secuiesc

de Covasna Media | 616 vizualizări

Consiliul Local al municipiului Târgu-Secuiesc a adoptat zilele trecute în şedinţă ordinară proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului legat de modificarea hotarelor administrative ale judeţului, în vederea înaintării Parlamentului României a statutului de autonomie al Ţinutului Secuiesc ca şi iniţiativă legislativă cetăţenească. Preşedintele PCM Târgu-Secuiesc, Fekete Karoly, a afirmat că proiectul a fost adoptat în unanimitate de către consilierii locali prezenţi la şedinţă, atât din partea PCM, cât şi ai UDMR, singurele două formaţiuni care compun Consiliul. Acesta este primul proiect de hotărâre privind referendumul care a fost adoptat până acum, urmând ca în data de 24 octombrie astfel de proiecte să se regăsească şi pe ordinea de zi a consiliilor locale din alte localităţi. În Sfântu-Gheorghe, proiectul iniţiat de fracţiunea PCM din cadrul CL va fi adus în ...

Consiliul Local al municipiului Târgu-Secuiesc a adoptat zilele trecute în şedinţă ordinară proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului legat de modificarea hotarelor administrative ale judeţului, în vederea înaintării Parlamentului României a statutului de autonomie al Ţinutului Secuiesc ca şi iniţiativă legislativă cetăţenească. Preşedintele PCM Târgu-Secuiesc, Fekete Karoly, a afirmat că proiectul a fost adoptat în unanimitate de către consilierii locali prezenţi la şedinţă, atât din partea PCM, cât şi ai UDMR, singurele două formaţiuni care compun Consiliul. Acesta este primul proiect de hotărâre privind referendumul care a fost adoptat până acum, urmând ca în data de 24 octombrie astfel de proiecte să se regăsească şi pe ordinea de zi a consiliilor locale din alte localităţi. În Sfântu-Gheorghe, proiectul iniţiat de fracţiunea PCM din cadrul CL va fi adus în discuţie în cadrul şedinţei ordinare din această lună, cel mai probabil în data de 30 octombrie. Până în prezent, proiectul privind organizarea referendumului a fost înaintat în mai multe localităţi, iar potrivit unei decizii a Comitetului Naţional al PCM, consilierii locali ai partidului au chiar obligaţia de a înainta astfel de iniţiative. Conducerea Consiliului Naţional Secu iesc (CNS) a propus ca dată de organizare a referendumului 30 noiembrie, în aceeaşi zi cu parlamentarele, iniţiativă şi dată contestate de politicieni sau reprezentanţi ai societăţii civile români. În cazul în care va avea loc referendumul, întrebarea care va fi adresată cetăţenilor va fi dacă sunt sau nu de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale judeţelor din care fac parte. Potrivit preşedintelui CNS, Izsak Balazs, ceea ce se solicită pentru data de 30 noiembrie este un referendum necesar înaintării în Parlament a unei iniţiative legislative care propune şi modificarea limitelor administrativ teritoriale ale judeţelor, iar referendumul trebuie făcut înainte de depunerea acestei iniţiative legislative.

Trei la şase

În urma discuţiilor purtate la nivelul PCM Covasna, organizaţia a stabilit până la urmă că va susţine doar trei candidaţi independenţi în cele 6 colegii uninominale din judeţ, şi anume doi în colegii pentru Camera Deputaţilor şi altul întrun colegiul senatorial, după ce iniţial la începutul săptămânii fusese promovată ideea a cinci candidaţi. „Am luat această decizie pentru că în primul rând ne presează timpul şi pe 21 octombrie ar trebui depuse semnăturile, pe de altă parte candidaţii independenţi care şi-au exprimat dorinţa de a candida, am decis că nu reprezintă garanţie pentru reprezentarea valorilor PCM aşa cum ne aşteptam. Pornim în luptă alături de cei 3 independenţi, şi numai ei au susţinerea noastră, nu şi alţi independenţi care ar putea susţine acest lucru“, a declarat preşedintele executiv al PCM Covasna, Csinta Samuel. Cei trei candidaţi sunt Szilaghyi Sandor, consilier judeţean şi vicepreşedinte PCM Baraolt, care va candida susţinut de PCM în colegiul senatorial din zona Baraolt – Sfântu-Gheorghe, Fekete Attila, care candidează la Camera Deputaţilor în Colegiul Sfântu-Gheorghe - director zonal al unui concern austriac şi nu este membru PCM, şi Racosi Janos, întreprinzător privat, consilier local PCM şi membru în conducerea organizaţiei locale PCM Târgu-Secuiesc. Acesta din urmă îl va avea drept contracandidat în Colegiul Târgu-Secuiesc, pentru Camera Deputaţilor, pe fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale, actual deputat UDMR de Covasna, Olosz Gergely. În judeţul Covasna au fost trasate 4 colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.