POLITICA 11 noiembrie 2022

Reacțiile liderilor UDMR Covasna față de criza presei maghiare din regiune

de Iulia Drăghici - Taraș | 1080 vizualizări

Faptul că publicații precum Krónika, Székelyhon, Székely Hírmondó, săptămânalul Heti hirdető sau Nőileg vor avea de anul viitor redacții cu mai puțini angajați sau, acolo unde este cazul, nu vor mai avea ediții tipărite, ci doar online, nu este o veste bună pentru comunitatea maghiară din România și implicit din zonă, susține președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor. Pe de altă parte, primarul Antal Árpád spune că încă este devreme să vorbim despre impactul acestei schimbări asupra comunității. 

Președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, spune că, deși nu crede în existența unei prese independente, respectiv obiective, faptul că așa multe publicații maghiare trec prin schimbări așa de radicale, adică unele își încetează aparițiile pe print, nu are cum să fie o veste bună pentru comunitate. Totuși, acesta a evitat să numească vinovați, ci a precizat că presa funcționează pe „o piață liberă”. 

„E o piață liberă, sunt firme private. Din presa maghiară este un singur cotidian care este în subordinea Consiliului Județean Harghita, care e moștenit de 33 de ani. Dar în rest, este piață liberă. (...) Eu nu cred că există ziariști și ziare independente. Eu așa ceva nu cred, sincer. Cum nici un judecător nu e independent. Dacă este un judecător femeie, care are doi copii, care a divorțat de soțul care a bătut-o, și ajunge în fața ei un alt divorț, nu poate să fie obiectivă, cu cea mai bună credință, pentru că totuși ai o senzație din asta. Mai ales dacă ești și pățit. Tot așa, dacă mergem până la abstract, nu cred că există ziarist independent sau ziar independent. Fiecare are un sentiment, oricât de corect este. Fiecare votează. Dar nu îmi place ce se întâmplă pe piața asta. O firmă care are 360 de angajați din care concediază 240, nu mai rămâne nici pentru online. (...) Sincer, ca să nu aibă o minoritate un cotidian național sau cel puțin ardelean... Krónika era singurul cotidian printat (n.red. regional). O presă minoritară cu siguranță nu se poate întreține singură. (...) Nu știu a cui e vina, dar să nu aibă o minoritate, în concret minoritatea maghiară, un cotidian național... nu e bine!”, a declarat președintele UDMR Covasna și al Consiliului Județean Covasna miercuri, într-o conferință de presă, ca răspuns la o întrebare adresată de redacția Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, privind impactul acestei schimbări în democrația din județ. 

Subiectul l-am abordat, pe același principiu, și joi, într-o conferință de presă susținută de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. Și acesta a vorbit despre faptul că în România nu există presă independentă, dar în același timp a spus și că la finalul anului se va putea vorbi mai mult de subiect. 

Propun la toată lumea să așteptăm sfârșitul. Deocamdată, în această speță, este vorba de o reducere de finanțare și societatea care administrează acest pachet de radiouri și presă scrisă a luat o decizie de disponibilizare. Dar haideți să așteptăm sfârșitul acestui an. S-ar putea ca lucrurile să se schimbe. Dacă nu se va schimba, cum să vă spun... eu cred că ar trebui să vorbim despre presă în general. Presa din România, în acest moment și de ani buni, este într-o situație foarte delicată. Dacă privim presa de limbă română, vom vedea că vorbim de presă în mâna unor moguli, vorbim de presă finanțată de partide. Deci putem să vorbim despre foarte multe lucruri, doar despre o presă independentă și cu scopul de a fi a nu știu câta putere din stat nu este. Vă spun sincer că eu nu am fost foarte fericit când toată această presă maghiară a fost concentrată într-un singur loc. Eu sunt convins că, orice se va întâmpla, oamenii au nevoie de radiouri, de presă mai mult sau mai puțin scrisă, pentru că presă scrisă poate să însemne presă online, nu neapărat pe hârtie, cu toate că eu consider că există categorii demografice care vor fi private de informații dacă vom elimina presa tipărită. Eu sunt un fan al presei tipărite din acest punct de vedere. Lucrurile se vor așeza, pentru că lucrurile nu au cum să nu se așeze. Încă o dată: să așteptăm sfârșitul acestui an, să vedem ce se va întâmpla cu acest trust de presă, și după aceea vom vedea ce vor face ziariștii, ce vor face alții și așa mai departe. Ar fi păcat să ajungem ca și presa de limbă maghiară să ajungă în situația în care să fie în mâna unor moguli sau să fie finanțată aproape exclusiv de partide”, a spus primarul din Sfântu Gheorghe. 

Pe fondul situaţiei economice dificile, editura Prima Press SRL din Harghita a anunțat recent că suspendă din ianuarie tipărirea publicaţiilor sale, totodată şi distribuţia, respectiv livrarea presei, iar Asociația Mediater, prin care partidul FIDESZ condus de Viktor Orban controlează mare parte a presei de limbă maghiară din România, concediază două treimi dintre jurnaliștii care lucrează la ziarele sale. La nivelul grupului de firme vor avea loc disponibilizări de 70% începând cu luna ianuarie, scriu publicații precum G4Media, Europa Liberă, care citează publicații maghiare ca Transtelex, Átlátszó Erdély și altele. 

Asociația pentru Spațiul Media Transilvan (Erdélyi Médiatér Egyesület) a primit finanțări totale de peste 20 de milioane de euro direct de la bugetul Ungariei pentru trustul său de presă, susțin aceleași surse menționate anterior, citând o anchetă a publicației Átlátszó Erdély

Se anunță că urmează să fie concediați redactorii, corectorii, lucrătorii tehnici care au legătură cu paginile tipărite și distribuția. Presa centrală notează că doar o treime din cei aproximativ nouăzeci de jurnaliști cu normă întreagă vor rămâne angajați la holdingul media care operează multe ziare și posturi de radio.

„Potrivit informațiilor Transtelex, din cei o duzină de jurnaliști cu normă întreagă ai cotidianului Székely Hírmondó, care a fost achiziționat în urmă cu doar câteva săptămâni, doar doi vor rămâne angajați. (...) La Gaga Rádió din Sfântu Gheorghe, cel puțin trei persoane au fost anunțate că vor fi concediate începând cu luna ianuarie”, scrie G4Media.ro, care citează Transtelex

Conform acelorași publicații, directorul general al Prima Press SRL – firma care mai editează Krónika, Székelyhon, Főtér și Lighet.ro –, László Nemes, a declarat pentru Transtelex că încă nu s-a decis câți angajați vor fi concediați de la 1 ianuarie și că reorganizarea este în curs de desfășurare. 

Sursa foto: ilustrativ/pexels.com/Jeremy Bishop

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.