POLITICA 21 iunie 2022

Reacția lui Tamás Sándor, după ce Curtea de Apel Brașov a anulat hotărârea privind modelul steagului județului Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1383 vizualizări

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, spune că nu a fost surprins de decizia Curții de Apel Brașov, de a anula hotărârea de guvern care a aprobat modelul de steag al județului. Liderul UDMR Covasna a explicat, în punctul său de vedere față de acest proces, și de ce obiecțiile cu privire la faptul că simbolul nu cuprinde și elemente românești nu sunt valabile. 

Curtea de Apel Brașov a anulat Hotărârea de Guvern privind aprobarea modelului steagului Județului Covasna. Nu e deloc întâmplător: este același complet de judecată care a anulat și Hotărârea privind steagul Municipiului Sfântu Gheorghe. 

Nu sunt surprins nici de decizia Curții de Apel Brașov, și nici de cererea reclamantului, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș. Sunt pe deplin convins că motivarea hotărârii va fi aceeași, mot à mot, copy-paste, ca și în cazul Municipiului Sfântu Gheorghe, și nu va avea câtuși de puțin de-a face cu fondul cauzei. Îndrăznesc să fac aceste afirmații, pe care mi le asum pe deplin conștient de greutatea și consecințele lor. Cromatica steagului nostru derivă din smalțurile stemei. Astfel, cele două fascii laterale au culoarea câmpului stemei, albastră, iar brâul, care poartă stema, a primit smalțul soarelui din stemă – aur – arătând că soarele strălucește pentru toți, «Sol omnibus lucet», după Petronius. Așadar, culorile albastru și galben (auriu), care sunt folosite în stema și steagul județului, nu au nicio legătură cu proporțiile diferitelor națiuni care trăiesc în acest județ. Naționaliștii români au obiecții cu privire la faptul că pe stemă nu se regăsesc elemente românești, dar totuși, în stema noastră, sunt trei culori: roșu, galben și albastru...

În cei 1000 de ani de existență în acest spațiu, comunitatea secuiască cu o mână a construit, iar cu cealaltă și-a apărat pământul natal. Noi nu vrem nici mai mult, nici mai puțin decât să trăim în pace ca orice comunitate normală în pământul ei natal. Din păcate, dacă ar fi după voia lui Dan Tănasă (n.red.: parlamentar AUR și reprezentant ADEC), comunitatea noastră ar trebui să dispară”, a declarat Tamás Sándor, la solicitarea Observatorului de Covasna – CovasnaMedia.ro. 

Hotărârea de Guvern nr. 989/2021 privind aprobarea modelului de steag al Judeţului Covasna a fost anulată printr-o sentință a Curții de Apel Brașov, exprimată într-o ședință întrunită marți, 14 iunie a.c.. Decizia magistraților este similară cu cea adoptată în aprilie a.c., când instanța a anulat hotărârea de guvern privind steagul Municipiului Sfântu Gheorghe. Sentința nu este definitivă. 

În procesul privind steagul județului Covasna, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș figurează ca reclamant, în vreme ce Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului, Consiliul Județean Covasna și Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Covasna, ca pârâți. De asemenea, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) este intervenient în nume propriu. 

Dosarul a fost înregistrat în 14 decembrie 2021. Motivul invocat pentru inițierea acestui proces este că steagul nu reprezintă prin simbolurile sale și comunitatea românească din județ.

Steagul Județului Covasna a fost adoptat prin hotărâre de guvern în septembrie 2021 și arborat la începutul lunii octombrie anul trecut chiar de președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, pe frontispiciul instituției. Alături de el s-a aflat atunci și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Recent, acesta din urmă spunea că motivarea judecătorului care a anulat în luna aprilie Hotărârea de Guvern nr. 711/2021 privind aprobarea modelului de steag al orașului este „o chestiune de science fiction” și că nu este treaba judecătorului să decidă dacă un steag este sau nu reprezentativ, mai ales după ce experții din comisia națională de heraldică și-au dat acordul. În acest cadru, primarul Antal Árpád a anunțat că decizia a fost atacată în instanță.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.