POLITICA 25 mai 2009

PSD Covasna: Ordonanţa deconcentratelor limpezeşte apa din pahar

de Covasna Media | 573 vizualizări

Ordonanţa deconcentratelor este departe de a nu mai stârni reacţii, determinând pe de o parte ieşiri în stradă ale maghiarilor care invocă schimbările pe criterii etnice şi proteste împotriva politizării funcţiilor de conducere din instituţiile descentralizate şi pe de altă parte afirmaţii ale unor politicieni români care susţin incorectitudinea acestor manifestări şi comportamentul etnic în loc de politic al UDMR.

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, declara vineri că ordonanţa deconcentratelor lămureşte de fapt o situaţie perpetuată din anii ‘90 încoace, în care schimbările aveau loc oricum, iar UDMR pune problema incorect ieşind în stradă.

„Chiar şi pe legea funcţionarilor publici s-a recurs la tot felul de tertipuri să fie schimbaţi directorii, acum se toarnă apă limpede în pahar şi se clarifică, iar asta e un lucru foarte bun pentru că nu se mai recurge la alte metode de intimidări, controale ca să-i schimbe pe criterii politice, şi înainte pe criterii politice se schimba. Mă surprinde această vehemenţă a UDMR de a protesta, se comportă ca un alt fel de forţă politică, care nu mai este politică, ci etnică”, a declarat deputatul Horia Grama.

În opinia acestuia, reprezentanţii UDMR au memoria scurtă, întrucât pe vremea când erau la guvernare şi-au pus oamenii peste tot. Grama spune că liderii Uniunii ar trebui să accepte acest joc politic din poziţia lor de opoziţie şi când vor fi din nou la guvernare să-şi numească atunci oamenii în instituţiile descentralizate.

Ca un răspuns la ironiile primarului care se minuna de câţi oameni inteligenţi s-au născut în zona Întorsurii Buzăului – făcând referire la faptul că mai mulţi directori de descentralizate numiţi sunt din acea zonă -, Grama se întreba câţi directori din Buzaie a numit UDMR când era la guvernare.

Deconcentratele au iscat un schimb controlat dar ferm de replici şi între ministerul Elena Udrea, care este şi secretar executiv al PD-L, şi primarul Antal Arpad. Aflată în staţiunea Şugaş Băi unde vizitau activele recent cumpărate de municipalitate, Elena Udrea a răspuns unei întrebări legată de deconcentrate prin care afirma că această măsură nu a fost îndreptată împotriva reprezentanţilor comunităţii maghiare sau ai UDMR aşa cum s-a acuzat. Ea a spus că PD-L a păstrat în funcţii în Covasna şi Harghita persoane de etnie maghiară, însă fiind campanie electorală pe astfel de teme vin diverse declaraţii dintr-o parte sau alta, dar ceea ce contează la final este existenţa unui parteneriat în folosul comunităţii, întrucât campaniile electorale vin şi trec. Potrivit acesteia, Guvernul a pus în funcţii oameni care să ducă la îndeplinire planul de guvernare, şi nu a fost o măsură luată împotriva maghiarilor.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.