POLITICA 18 martie 2020

(Update) Primarul din Sfântu Gheorghe, amendat cu 10.000 de lei

de Agerpres | 6066 vizualizări

UPDATE: Erată: Amenda aplicată primarului Antal Arpad de Prefectura Covasna este de 10.000 de lei, nu 5.000 cât s-a anunțat inițial. 

Sancțiunea i-a fost aplicată pentru nearborarea drapelului României de 15 Martie

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR) a fost amendat cu suma de *10.000 de lei de către Prefectura Covasna, pentru că nu a respectat prevederile legale şi nu a arborat şi drapelul României, alături de steagurile roşu-alb-verde, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită pe 15 martie.

Prefectul judeţului Covasna, Iulian Todor, menţionează, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei, că este "profund dezamăgit" de atitudinea primarului, care nici în momentele critice generate de epidemia de coronavirus nu a înţeles să respecte legile ţării.

„În contextul actual în care ne confruntăm cu o pandemie la nivel mondial, când toate autorităţile statale din lume iau măsurile cele mai bune pentru stoparea răspândirii Covid-19, duşmanul nevăzut şi neprevăzut al fiinţei umane, sunt profund dezamăgit de atitudinea unui lider local, care nu a înţeles nici în aceste momente că respectarea legilor ţării este contextul în care se poate convieţui în linişte şi pace pentru toţi cetăţenii judeţului. Pe fondul anulării evenimentelor publice din această perioadă dificilă, cu scopul umanitar de a preveni răspândirea virusului ucigaş Covid 19, primarul municipiului Sfântu Gheorghe a ales să încalce din nou legea, la fel cum a făcut-o în fiecare din ultimii ani, (fapt pentru care a fost şi sancţionat, dealtfel), să nu arboreze drapelul României alături drapelul Ungariei în număr egal de exemplare cu acesta din urmă, conform prevederilor legale, în centrul municipiului reşedinţă de judeţ, cu ocazia sărbătoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni", se afirmă în comunicatul Instituţiei Prefectului.

Iulian Todor a adăugat că este convins că dacă s-ar fi respectat prevederile legii, importanţa evenimentului nu ar fi scăzut.

„Nu pot să cred că dacă s-ar fi respectat prevederile legii, importanţa evenimentului ar fi scăzut în semnificaţie. Probabil că la mijloc sunt alte interese. Desigur nu în interesul locuitorilor judeţului şi respectiv al municipiului Sfântu Gheorghe, pentru care îmi exprim respectul şi le mulţumesc pentru înţelegerea de care au dat dovadă, urmând indicaţiile autorităţilor în scopul prevenirii şi combaterii noului coronavirus. Drept urmare Prefectul judeţului Covasna, garantul respectării Constituţiei şi a legilor ţării, a aplicat primarului, în temeiul prevederilor legale, sancţiunea contravenţională prevăzută pentru fapta săvârşită", se arată în comunicat.

Primarul Antal Arpad (UDMR) a postat comunicatul pe pagina sa de facebook cu comentariul: „Prefectul judeţului Covasna nu şi-a dat seama că duşmanul este coronavirusul, nu maghiarii. Ceea ce nu îmi dau seama, totuşi, este ce legătură au steagurile cu prevenirea sau chiar răspândirea epidemiei? Citiţi mai jos comunicatul prefectului. Sunt curios, cine ce părere are. Eu spun doar atât: #staiacasa”.

Primarul Antal Arpad a mai fost amendat din acelaşi motiv şi în anul 2018, de fostul prefect Sebastian Cucu. Antal Arpad a contestat sancţiunea pe considerentul că steagurile roşi-alb-verde pe care le-a arborat în oraş nu reprezentau steagul Ungariei, ci al maghiarilor de pretutindeni, dar anul trecut Tribunalul Covasna a dat o sentinţă definitivă în favoarea Prefecturii, obligându-l pe primar să plătească amenda.

Sursa: AGERPRES. 

Sursă foto: Facebook/ Antal Arpad. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Costin Cristea, 19 martie 2020
Sigur, epidemia nu are nicio legătură cu Ziua Maghiarilor. Dar obrăznicia domnului primar are. Toate minoritățile naționale din România respectă legea, numai unul ca primarul maghiar nu. Spune citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.