POLITICA 9 mai 2023

Primăria Micfalău încearcă să facă economie

de Daniela Luca | 12568 vizualizări

Autoritățile locale din comuna Micfalău au decis, în urmă cu o lună, că iluminatul public va fi stins pe timp de noapte, pentru a face astfel economii la energie electrică şi a diminua costurile. Recent însă luminile au fost aprinse din nou pentru că astfel există șanse mai mici ca ursul să își facă prezența în sat. Chiar și așa, primarul spune că se încearcă tăierea cheltuielilor și din alte părți. 

Măsurile au fost luate pentru că e nevoie de bani pentru cofinanțarea proiectelor europene, spune primarul Demeter Ferenc. 

„Acum o lună, din motive financiare, am decis ca noaptea să închidem iluminatul public. Iar acum am aprins din nou luminile pentru că astfel poate nu vor mai veni urșii atât de aproape de gospodării, deși în anii trecuți când au fost atacuri aveam iluminatul pornit și noaptea și tot veneau. Am zis să îl pornim totuși din nou ca să am sufletul împăcat că nu din cauza aceasta vine. Trebuie să luăm astfel de măsuri de economisire pentru că altfel nu vom putea cofinanța proiectele. Sunt foarte multe proiecte câștigate și eu nu am niciun venit în afara bugetului de stat. Ce plătesc oamenii, în proporție de 88% din taxe și impozite, se duc pe salarii. Ne mai gândim și la alte soluții. Și asta cu iluminatul a fost pentru o perioadă, ca să văd eu cifrele, cât economisim, că dacă e vorba de 500-1000 de lei, atunci nu merită. Avem sistem nou de iluminat, e pe led, dar totuși am încercat. Consumăm motorină mai puțină, nu mai merge încălzirea la 21 de grade, ci la 19 în clădiri. Trebuie să facem și noi eforturi ca să mai economisim”, ne-a spus luni primarul Demeter Ferenc. 

Printre proiectele câștigate se numără modernizarea a trei kilometri de străzi din comună. Lucrările ar trebui să înceapă în acest an. 

„E vorba de modernizarea a trei kilometri de străzi din intravilanul comunei prin programul Anghel Saligny. E mai greu de găsit un constructor pentru că vor fi foarte, foarte multe proiecte care se vor derula în același timp. Licitațiile știm cum sunt în țara noastră și consider că este important ca măcar anul viitor să putem începe să asfaltăm primele străzi. În comuna Micfalău în ultimii 30 de ani n-a fost asfaltat nimic. (...) Apa și străzile sunt în topul priorităților”, ne-a spus edilul la începutul acestui an.

Sursă foto: Demeter Ferenc/Facebook

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.