POLITICA 15 ianuarie 2021

Primăria Barcani are de recuperat până la 800.000 de lei, bani de la datornici

de Iulia Drăghici - Taraș | 1925 vizualizări

Tot aici, autoritățile au stabilit impozit zero pentru tractoarele folosite în scop agricol

Primăria din comuna Barcani are de recuperat până la 800.000 de lei bani de la persoanele care nu și-au plătit taxele și impozitele sau amenzile. Subiectul a fost discutat marți, în cadrul celei mai recente ședințe de Consiliul Local ( CL). 

Sunt undeva la aproape 8 miliarde lei vechi de recuperat. La sfârșitul anului trecut erau undeva la 9 miliarde de lei vechi, au mai plătit o parte din ei, iar acum la început de an, datoriile din anii trecuți se ridică undeva la 8 miliarde. Din amenzi, undeva la 4 miliarde jumătate”, a spus, la ședința de CL primarul din Barcani, Nicolae Pastor. 

În timpul întâlnirii, consilierii au discutat și despre faptul că Primăria are de suferit din cauza acestor datorii. 

Mereu ne strică bugetul. La noi apare ca și cum o să încasăm banii respectivi. Sunt previzionați că o să încasăm, dar în realitate...”, a spus primarul. 

Pentru Observatorul de Covasna, edilul a punctat că lanțul slăbiciunilor merge până acolo încât datoriile acestea afectează și proiectele aflate în derulare. 

Pe lângă faptul că bugetul nostru va fi consolidat greșit, deoarece acești bani sunt previzionați că îi vom încasa, însă, e greu de crezut acest lucru, mai ales că sunt persoane care nu au mai plătit în ultimii ani, avem mare nevoie să încasăm, deoarece  cofinanțările la proiectele în derulare ajung la câteva zeci de miliarde lei vechi”, a explicat Nicolae Pastor. 

Câțiva consilieri au cerut ca la ședința viitoare să se prezinte și un plan de acțiuni aplicate în anii trecuți de angajații primăriei cu scopul de a recupera aceste datorii și explicații privind eficiența măsurilor respective. 

Doamne ferește să mergem din an în an tot așa. (...) Problema este că poate se molipsește „boala” de la unul la celălalt. Unde ne vom trezi peste doi, trei ani de zile când (n.red. oamenii vor spune) „ăla nu plătește, nu plătesc nici eu”? (...) Nu zic să tăiem în carne vie în oamenii care nu pot, care nu au avut, dar să vedem oare din partea salariaților s-a luat vreo anume măsură? (...) Nu ne interesează dacă omul are sau nu are, ci care a fost preocuparea primăriei pentru colectarea acestor bani”, a spus consilierul local Gheorghe Grijan. 

În cadrul ședinței s-a vorbit, la nivel teoretic, și de ideea ca cei care nu pot sub nicio formă să își achite datoriile, să fie nevoiți să presteze muncă în folosul comunității.

Asta va urma. (...) Urmează să facem toate procedurile și să încercăm să transformăm aceste datorii în muncă în folosul comunității”, a mai punctat primarul, care a amintit că s-a adoptat noua organigramă, care prevede înființarea unui post de consilier juridic în cadrul departamentului financiar-contabil, care să se ocupe și de executări silite. 

Pe de altă parte, au fost și consilieri vocali care au spus că ar trebui luat „taurul de coarne” o dată pentru totdeauna, pentru că astfel de discuții sunt purtate de zeci de ani, iar situația a rămas aceeași. Astfel, o altă soluție discutată a fost publicarea listei datornicilor, însă nu s-a stabilit, deocamdată, nimic concret. 

Cu privire la acest aspect, primarul Nicolae Pastor a menționat, într-o postare publicată pe Facebook în decembrie, faptul că publicarea numelor celor cu datorii „nu e cea mai „onorabilă” soluție!”. 

Cu siguranță situația nu este singulară și Primăria Barcani nu este singura care se confruntă cu această problemă, însă aici ea persistă de ani buni. De exemplu, în 2019, fostul edil ne vorbea despre datorii de 12 milioane de lei. „Sunt datorii de 4 – 5 ani. Dar așa e toată țara”, spunea atunci Gheorghe Marin. 

Reducere de 10% până la 31 martie 

Între timp, este de subliniat și că cei care își plătesc taxele și impozitele până la finele lunii martie primesc o reducere de 10%. 

Pe această cale vreau să le mulțumesc tuturor care s-au îngrijit și de acest aspect. Știu că mulți dintre oameni nu au o situație financiară excepțională. Am o responsabilitate imensă ca și ordonator principal de credite, prin urmare, îmi doresc ca fiecare sumă cheltuită să aibă la bază câteva principii: economisire,  dezvoltare, binele comunității”, a mai declarat, pentru Observatorul de Covasna, primarul Nicolae Pastor. 

Impozit zero pentru tractoarele folosite în scop agricol

Tot legat de taxe și impozite, vestea bună pentru agricultori, anunțată luna trecută de primarul Pastor este aceea că în ceea ce privește „IMPOZITUL pentru tractoarele folosite în scop agricol, am decis ca începând din acest an să fie 0. Îmi doresc să susțin mereu agricultura, urmând ca pe lângă această măsură să mai vin și cu alte forme de sprijin pe viitor”, a scris acesta într-o postare publicată în grupul „Împreună pentru Barcani”, informație confirmată și pentru Observatorul de Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.