POLITICA 8 noiembrie 2019

Prima întâlnire a prefecților cu noul ministru de Interne

de Iulia Drăghici - Taraș | 1755 vizualizări

Marcel Vela a făcut apel la deschiderea Instituțiilor Prefecților înspre cetățeni 

Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, l-a avut față în față, dar virtual, joi, pentru prima dată, pe noul ministru al Afacerilor Interne, Marcel Vela. Întâlnirea a fost prilejuită de o videoconferință despre organizarea alegerilor prezidențiale, care urmează să aibă loc duminică, 10 noiembrie. Pe alocuri, discuțiile au luat și alte direcții. 

La videoconferință au participat și șefi din IPJ, IJJ, ISU, dar nu numai. Tema a fost cea a alegerilor pentru Președintele României, însă Marcel Vela s-a adresat cu mesaje specifice mai degrabă polițiștilor, dar și prefecților, cu mențiunea că noul ministru a ocupat această funcție la Caraș-Severin. 

Recomandarea principală a ministrului a fost aceea ca Instituțiile Prefectului Județului Covasna să fie mai deschise înspre cetățeni și în special tineri și a dat ca exemplu activități de tipul „Ziua Porților Deschise”, în care elevii să poată vedea ce înseamnă o astfel de meserie. 

Noi am încercat pe cât am putut să fim cât de poate de deschiși. Sigur, se poate face mai mult în sensul acesta. Acum, din punctul meu de vedere, activitatea instituției prefectului nu e una foarte spectaculoasă, dacă ne referim, nu știu, la tineri, la copii. E una să mergi la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și să fii acaparat de tot ce vezi acolo, tehnică, intervenție și așa mai departe și alta e să fii la Instituția Prefectului. Dar nu cred că domnul ministru s-a referit doar la acest aspect, al porților deschise, ci și la  o deschidere mai mare în sensul prezentării tuturor aspectelor ale activității către cetățeni, ceea ce vom încerca în continuare. Nu o văd ca fiind o idee rea. Sigur, în măsura în care este posibil, pentru că sunt și aspecte ale activității pe care nu le putem desfășura în public”, ne-a spus, pe acest subiect, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu. 

Pe de altă parte, o altă sugestie a ministrului de Interne a fost aceea de organizare a unor sesiuni de audiențe în teritoriu, astfel încât cetățenii să simtă, concret, că prefecții vin înspre aceștia. 

„Am făcut astfel de sesiuni, chiar la începutul activității mele în această calitate și știu că prefecții dinaintea mea au făcut treaba asta, dar vreau să vă spun că nu am prea avut succes. Adică, mai multe persoane veneau în audiență la Instituția Prefectului decât în teren. Noi am făcut întâlniri pe zone, la Baraolt, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc. Foarte puțini veneau. Deși popularizam. Exista o reticență. Știu că nu a fost de succes și am renunțat. Dar Covasna nu e un județ foarte mare și probabil oamenii aleg să vină aici”, ne-a precizat prefectul județului Covasna. 

Întrebat și dacă schimbarea de Guvern nu îi aduce temeri în ceea ce privește funcția de prefect, în contextul în care numiții Guvernului în teritoriu din câteva județe au intrat subit în concediu medical, Sebastian Cucu a spus: „Eu sunt aici să îmi fac datoria. Guvernul m-a chemat să exercit această demnitate, care mă onorează. Cât are nevoie de mine voi sta aici. Când nu va mai avea Guvernul României de persoana mea în această funcție este o decizie care nu îmi aparține”. 

Ministrul de Interne din Guvernul Orban, Marcel Vela este membru al PNL din ianuarie 1990. Acesta a fost primar al Caransebeșului trei mandate, din 2004 până în 2016. În 2016 a fost ales senator, iar din februarie până în septembrie 2018 a fost președintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță,  iar ulterior secretar al Biroului Permanent al Senatului, scrie Libertatea.ro. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.