Preşedintele PSD Covasna, Horia Grama: UDMR va renunţa la noile regiuni de dezvoltare, în favoarea puterii
Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, este de părere că, pentru a se menţine la putere, UDMR va renunţa la Legea schimbării regiunilor de dezvoltare a României, în care judeţele Covasna, Harghita şi Mureş formează o unică regiune.
Horia Grama s-a declarat foarte supărat de faptul că, deşi ajunsă pentru dezbatere în Comisia economică a Camerei Deputaţilor, Legea a fost amânată de două ori, chiar la cererea iniţiatorului său - UDMR.
„Nu s-a justificat amânarea, bineînţeles că eu m-am împotrivit, alţii s-au abţinut şi nu am reuşit să intrăm pe fondul ei. Un ultim termen s-a dat până după Paşti. Sper ca atunci să nu mai fie amânată. Nu ştiu de ce s-a cerut amânarea, tocmai de la UDMR a venit şi poate le dă Dumnezeu gândul bun şi o vor retrage, deoarece într-un anumit fel nu are, practic, nicio şansă, din moment ce şi Guvernul a cerut să fie respinsă”, a declarat Grama, care spune că Legea nu are niciun fundament.
Horia Grama a explicat că Emil Boc a prezentat şi fundamentat respingerea Legii schimbării regiunilor de dezvoltare propusă de UDMR şi a arătat că, chiar dacă pe atunci PD-L nu era la guvernare, nu vede cum s-ar putea ca acum, acelaşi prim-ministru să susţină o lege pe care a combătut-o cu câteva luni în urmă.
„Prin desfiinţarea actualelor regiuni şi reorganizarea altora, nu am mai avea acces la bani europeni timp de cinci ani de acum înainte. Din punctul meu de vedere, nici actualele regiuni nu funcţionează încă aşa cum trebuie, plus că în Legea UDMR e propusă o macroregiune de dezvoltare care e aproape pe Dictatul de la Viena - stau şi mă întreb cum se poate să fim în macroregiune cu Satu Mare, Baia Mare, Sălaj, Maramureş şi cu Braşovul nu…? Mă întreb care e logica”, a mai punctat Horia Grama.
În acest context, în care PD-L nu va susţine regiunile propuse de UDMR, deputatul Grama crede că Uniunea va face concesii pentru a rămâne la putere. „Dacă UDMR i se va solicita să renunţe, va renunţa, pentru „caşcavalul” puterii, păcat că nu i se solicită”, a mai spus preşedintele PSD Covasna.
Propunerea legislativă, iniţiată de toţi parlamentarii UDMR, vizând modificarea şi completarea Legii 315/2004 privind dezvoltarea regională în România a ajuns în Camera Deputaţilor după ce a fost aprobată tacit în Senat, pe 10 februarie. În proiect se menţionează că pe terioriul României sunt constituite şaisprezece regiuni şi cinci macroregiuni de dezvoltare, care nu sunt unităţi administrativ teritoriale şi nu au personalitate juridică.
Monica Vajna