POLITICA 23 februarie 2022

Prefectul județului Covasna, despre conflictul din Ucraina: „Sper că oamenii mari, cu decizie, o să aibă atâta înțelepciune să gândească să nu strice tot ceea ce avem”

de Iulia Drăghici - Taraș | 3731 vizualizări

Autoritățile din județul Covasna nu au primit semnale oficiale să se pregătească în cazul în care conflictul din Ucraina ar putea escalada, a spus prefectul Ráduly István, care a precizat în acest context că speră ca cei cu putere de decizie să evite cu orice preț războiul. 

„Mai bine ne certăm aici pe autostrăzi (n.red. cu referire la dezbaterea de la Ilieni), decât să avem război. Cred că nimeni nu vrea. Noi sigur nu vrem. Nu am primit nimic în mod oficial, nu suntem nici în alertă, dar trebuie să fim pregătiți dacă va fi ceva, să primim refugiații. Nu cred că e cazul județului Covasna, că noi suntem în mijlocul țării, ci mai mult cei din Nordul și Nord-Estul țării. Nu am primit nimic. Urmăresc cu mare atenție știrile, uneori exagerate. Nu știm...suntem prea mici. Dar, totuși, sper că oamenii mari, cu decizie, o să aibă atâta înțelepciune să gândească să nu strice tot ceea ce avem. Avem o viață bună. Putem să zicem că avem salarii mici, aici, acolo, că nu știu ce, că e pandemie, că nu ne lasă să intrăm. Haideți, oameni buni! În weekend putem să nu mai mergem la Mestecănișul de la Reci, dar putem să ne cazăm la nu știu ce pensiune, mâncăm mititei, ascultăm muzică. Ia gândiți-vă la părinții noștri! De câte ori au mâncat friptură? (...) Deci este o viață bună. Să nu o stricăm. Toate costurile aferente pregătirii (n.red. pentru război) putem să le folosim pentru altceva”, a declarat prefectul marți, într-o conferință de presă, ca urmare a unei întrebări din partea redacției Observatorul de Covasna, pe tema conflictului din Ucraina. 

Potrivit Agerpres, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, marţi, că România poate primi peste 500.000 de refugiaţi, în cazul unui conflict în Ucraina. 

„În acest moment nu există nicio prognoză în acest sens. Eu cred că populaţia poate să stea liniştită. Sigur că, în condiţiile unui conflict în Ucraina, toată zona este afectată. Asta nu înseamnă că va fi un război pe teritoriul nostru”, a mai spus ministrul. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război, mai scrie Agerpres. 

Conform sursei citate, „decizia a fost condamnată de comunitatea internaţională drept o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei. Uniunea Europeană a propus marţi să se interzică accesul autorităţilor ruse la pieţele şi serviciile financiare europene şi să fie vizate băncile care finanţează armata rusă şi alte operaţiuni militare ruse în regiunile separatiste din estul Ucrainei a căror independenţă Rusia a recunoscut-o luni seară”. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.