POLITICA 7 iulie 2010

Potrivit CNS, Guvernul Ungariei sprijină autonomia secuilo

de Covasna Media | 425 vizualizări

Reprezentanții Consiliului Național Secuiesc (CNS) s-au întors fericiți de la o întâlnire avută săptămâna trecută cu vicepremierul Ungariei și speră că poate cu sprijinul țării vecine vor reuși să atingă dezideratul autonomiei pentru care se luptă de atâta vreme.

Președintele CNS, Izsak Balazs, prezent ieri la Sfântu-Gheorghe, a declarat că Guvernul Ungariei sprijină dorința de autonomie a Ţinutului Secuiesc, și afirmă că în această chestiune reprezentanții Consiliului imaginează o colaborare între România și Ungaria asemănătoare celei dintre Italia și Austria când Tirolul de Sud a obținut autonomie.

Potrivit lui Iszak, în urma unei întâlniri care a avut loc săptămâna trecută între o delegație a CNS și viceprim-ministrul Ungariei, Semjén Zsolt, acesta din urmă a confirmat faptul că Guvernul Ungariei sprijină dorința de autonomie a Ţinutului Secuiesc și consideră CNS un partener în realizarea acestei doleanțe.

„Noi considerăm că sprijinul pe care îl putem aștepta de la Guvernul Ungariei se încadrează în tratatul bilateral dintre România și Ungaria, deoarece autonomia de fapt este o garanție instituțională a drepturilor Secuimii, maghiarimii, ca atare conform tratatului este domeniul de cooperare internațională, domeniul de cooperare interstatatală”, a declarat președintele CNS.

Întrebat cum anume așteaptă să sprijine Guvernul Ungariei autonomia, Izsak a afirmat că acest sprijin este în primul rând unul politic, moral, și a amintit că și în momentul în care Tirolul de Sud a obținut autonomia a avut parte de sprijinul Austriei.

„Este un lucru foarte bine cunoscut că Tirolul de Sud din Italia nu ar fi obținut autonomia - această autonomie a fost primită de la Roma, legea a fost votată de Parlamentul italian -dar cu sprijinul Austriei. O cooperare similară imaginăm și noi între România și Ungaria, cum a fost și în Italia și Austria când Tirolul de Sud a obținut autonomie”, a mai spus Izsak Balazs.

Întâlniri cu primarii

Tot ieri, liderii CNS au avut o întâlnire cu primarul Antal Arpad și intenționează să demareze o serie de întâlniri cu toți primarii și cu toate consiliile locale din Ţinutul Secuiesc, pe tema autonomiei zonei.

„Aceasta este prima întâlnire dintr-un șir de întâlniri pe care liderii CNS doresc să le întreprindă în Ţinutul Secuiesc, cu primarii din Secuime, pentru a clarifica modalitățile cum pot să participe consiliile locale, autoritățile publice de aici în realizarea autonomiei acestei regiuni”, a declarat Izsak.

Potrivit acestuia, consiliile locale au o responsabilitate în realizarea autonomiei Ţinutului Secuiesc și urmează o colaborare pe viitor între CNS, consiliile locale şi primarii din Ţinutul Secuiesc.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
vasi, 8 iulie 2010
ionel(daca asa te numesti),care e problema ta ? de la unu cu un nume ca al tau a-si fi crezut ca totusi esti roman si ti la pamantu tau,dar se pare ca esti pe langa cu toate......
ionel, 7 iulie 2010
ai dreptate domnule primar iar cosmin sa plece in sudul tarii,acolo unde si azi se locuieste in case de balega.auzi cosmineeeeeeeeeeeeee,sa te ia dunarea cu casa de balega cu tot,sa aterizezi pe citeste integral
reluc, 7 iulie 2010
iar au luato secuii in barba ,orban o sa-i puna la punct ca pe garda maghiara. autonomia nu se va realiza dar nu pt ca nu vor romanii ci nuo sa o vrea ungurii.
Primar_la_Hetea, 7 iulie 2010
Orice vis se indeplineste daca esti tampit. Guvernul ungariei sa-si vada de problemele interne, si sa nu se mai amestece in problemele Romaniei si Slovaciei !
lili, 7 iulie 2010
@vasi: Eu am spus si o repet ca astfel de discutii sunt inutile cat timp nici un reprezentant al maghiarilor nu a venit niciodata cu cifre, cu statistici pe ultimii 5 ani sa zic, din care sa reiasa citeste integral
vasi, 7 iulie 2010
Tirolul de Sud era si este mult mai dezvoltat decat alte regiuni,de aceea si-a permis o autonomie,pe cand noi din Covasna suntem codasii ca dezvoltare economica,salarii mici,nu tu turism,nu tu citeste integral
cosmin, 7 iulie 2010
Prostie mare si pierdere de vreme Plecati in Ungaria granita e deschisa mai nou daca nu stiati. Poate va e mai bine acolo. Doar stiti limba. Daca aveti ghef sa stati aici respectati ce e aici. E atat citeste integral
JOLI, 7 iulie 2010
Draga Lili 1.Conform ultimelor date, Judetul Covasna plateste putin mai mult in buget decit primeste (mai documenteaza te) 2. Inainte sa primeasca autonomie, Tirolul de sud era o zona saraca, cu o citeste integral
lili, 7 iulie 2010
Inainte sa cereti autonomie, aduceti un sef de la Finantele judetului Covasna sa ne spuna cum sta judetul cu banii pe care-i produce, cat primeste anual sau lunar de la bugetul Romaniei, ce citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.