POLITICA 13 septembrie 2018

PNL Covasna reclamă tergiversarea despăgubirii persoanelor afectate de inundaţii

de Agerpres | 809 vizualizări

Conducerea filialei Covasna a Partidului Naţional Liberal (PNL) acuză autorităţile statului că tergiversează despăgubirea persoanelor afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie.

Preşedintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, a declarat, într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES, că apele au afectat peste 100 de gospodării din satele Lunca Mărcuşului, comuna Dobârlău şi Băcel, comuna Chichiş, iar, după vizita făcută în zonă, premierul Viorica Dăncilă a promis că Guvernul va acorda sprijin financiar sinistraţilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

„A fost dată Ordonanţa de Urgenţă 480/2018, care a intrat în vigoare începând cu data de 5 iulie 2018 şi care prevedea faptul că vor fi acordate despăgubiri în valoare de 10000 lei pentru cei ale căror gospodării au fost afectate în procent mai mare de 50% şi 5000 lei pentru cei ale căror gospodării au fost afectate în procent mai mic de 50 %. După două luni de zile, timp în care unii au aşteptat ajutoarele pentru a se putea apuca de reparaţii, oamenii au fost anunţaţi că, din motive neştiute, nu vor mai primi aceşti bani“, a declarat Olimpiu Floroian în comunicat.

Liderul PNL Covasna a subliniat faptul că ajutoarele de urgenţă se stabilesc prin anchete sociale efectuate de Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială.

Conducerea acestei instituţii nu a comentat situaţia, însă prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat pentru AGERPRES că aceasta va fi clarificată într-un timp cât mai scurt, precizând, totodată, că atât Prefectura, cât şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi-au îndeplinit obligaţiile ce le-au revenit în vederea despăgubirii persoanelor afectate de inundaţiile din vară.

„Noi, la sfârşitul lunii iulie, am trimis listele cu locuinţele afectate, respectiv 60 de case la Chichiş, 62 la Dobârlău şi 31 la Catalina, unele afectate sub 50%, altele peste 50%. Listele au fost reverificate la solicitarea Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială (...), iar aceasta, pe baza anchetelor sociale, va lua decizia finală privind persoanele care vor beneficia de despăgubiri şi în ce cuantum. Deci, vreau să precizez că lista noastră probabil nu va echivala cu lista persoanelor care vor beneficia de despăgubiri, pentru că, după cum spuneam, anchetele sociale urmează să stabilească acest lucru. Dar, am vorbit cu directorul Agenţiei de Plăţi şi am înţeles că săptămâna aceasta ar trebui să avem o decizie finală (...) De ce s-a întârziat atât nu vă pot spune, ce vă pot spune este că noi am trimis listele, am lucrat şi pe ploaie, şi pe vânt, şi peste program, am făcut eforturi ca oamenii să poată fi despăgubiţi cât mai repede. Deci atât Prefectura, cât şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a făcut 100% ce a depins de noi, dar dacă lucrurile nu s-au mişcat e pentru că Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială nu a ţinut pasul“, a declarat prefectul Sebastian Cucu.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.