POLITICA 10 august 2017

Petiția ong-urilor pe tema bilingvismului, discutată la Strasbourg în luna septembrie

de Agerpres | 768 vizualizări

O petiție semnată de mai multe organizații nonguvernamentale din județul Covasna, care reclamă încălcarea drepturilor membrilor comunității maghiare de a-și folosi limba maternă în relația cu autoritățile administrației publice locale, va fi discutată în luna septembrie, de Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei de la Strasbourg, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Județean Covasna, remis miercuri AGERPRES.

„Printr-o scrisoare oficială, Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a informat Consiliul Județean (CJ) Covasna că petiția, semnată și depusă de cele 150 de fundații, asociații și organisme bisericești din Covasna, va fi discutată de către președinția Congresului în luna septembrie“, se arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, consideră important faptul că reprezentanții comunității maghiare vor avea prilejul să arate că prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, reprezentantul Guvernului în teritoriu, nu permite aplicarea prevederilor Cartei Europene a limbilor minoritare sau regionale, ratificată de țara noastră.

„Suntem conștienți, Consiliul Europei nu obișnuiește să aplice sancțiuni împotriva statelor membre, cu toate acestea, noi vom profita de orice ocazie să ne ridicăm glasul la forumurile internaționale împotriva încălcărilor drepturilor lingvistice din ținutul secuiesc. Ne aflăm adesea în divergență cu reprezentanții Guvernului, la nivel central sau județean, în ceea ce privește problemele lingvistice, însă noi avem în vedere intereselor cetățenilor atât în cazul formularului bilingv, cât și în orice alt caz. Am subliniat în repetate rânduri că noi nu facem campanie împotriva folosirii limbii române, ci facem campanie în favoarea folosirii limbii maghiare. Pentru aceasta există o singură soluție acceptabilă: pe lângă limba română, limba maghiară să fie limbă oficială în ținutul secuiesc. Această soluție este încurajată și de Consiliul Europei“, a declarat Tamas Sandor, conform comunicatului de presă.

Documentul amintește că petiția a fost transmisă după ce, în urmă cu câteva luni, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a cerut retragerea formularelor bilingve pentru participarea la concursurile de proiecte organizate de Consiliul Județean, fapt ce a fost adus la cunoștința vicepreședintei Congresului, Magyar Anna, raportor al Consiliului Europei pe tema Cartei europene a limbilor minoritare sau regionale, care a efectuat în luna mai o vizită de informare și documentare în județul Covasna.

Prefectul Sebastian Cucu a subliniat la acea vreme că nu a cerut CJ Covasna altceva decât să respecte legea, menționând că aceasta prevede obligativitatea ca actele administrative să fie întocmite în limba oficială a statului român, cu posibilitate de traducere în limba minorității, deci nu bilingv.

„Nu e vorba aici despre nicio încălcare a drepturilor minorităților, e vorba despre respectarea legii. Iar Legea 215 spune foarte clar că documentele oficiale, respectiv hotărârile consiliilor locale, consiliilor județene se întocmesc în limba oficială a statului, deci în limba română, iar apoi sunt traduse în altă limbă, în acest caz în limba maghiară. Noi nu am cerut altceva decât respectarea legii, pentru că anexele sunt și ele parte ale hotărârii“, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Sebastian Cucu.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.