POLITICA 17 iulie 2013

PDL Covasna: E nevoie de o regiune echilibrată etnic

de Agerpres | 409 vizualizări

Prim-vicepreşedintele PDL Covasna, Szőke Barna, pledează pentru crearea unei regiuni echilibrate din punct de vedere etnic în centrul ţării, în care românii şi maghiarii să deţină procente aproximativ egale.

Referindu-se la dezbaterile pe marginea proiectului de regionalizare şi implicit la propunerea liderilor comunităţii maghiare de creare a unei regiuni formate din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, Szőke Barna a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în opinia sa, criteriul etnic nu poate fi şi nici nu trebuie ignorat, pentru că altfel s-ar putea crea dezechilibre majore între comunităţile etnice, respectiv între românii şi maghiarii care locuiesc în zonă.

„Oricare variantă în care se creează un dezechilibru etnic în procente nu e bună. Nu e bine când creezi o majoritate românească de 70%, cred eu, pentru că nimeni din comunitatea maghiară nu ar avea şanse să ajungă la vârful conducerii regiunii, deoarece nu suntem suficient de maturi pentru asta. Iar invers, s-ar întâmpla la fel. Părerea mea e că soluţia e calea de mijloc, o regiune echilibrată, în care românii şi maghiarii să deţină o pondere aproximativ egală, de 45-50%, ca să aibă şanse egale. Dar cum, cu cine să fie grupate judeţele, asta nu pot spune, nu e treaba mea”, a spus liderul PDL.

Szőke Barna a ţinut să menţioneze că este secui, s-a născut la Sfântu Gheorghe, dar a trăit în Braşov până acum câţiva ani când a revenit pe meleagurile natale.

Dezbaterile pe tema regionalizării au conturat până acum două curente în această zonă – unul formulat de liderii comunităţii maghiare, inclusiv UDMR, Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, care vor crearea regiunii „Ţinutul secuiesc” şi autonomie teritorială, şi al doilea, formulat de liderii comunităţii româneşti, care se opun categoric unei regiuni formate pe criterii etnice, pe considerentul că astfel viitorul comunităţii româneşti în zonă ar deveni incert, iar şansele de păstrare a propriei identităţi, aproape nule. Ambele poziţii au fost exprimate în cadrul unei dezbateri publice pe tema regionalizării organizate săptămâna trecută la Balvanyos de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
eu, 19 iulie 2013
Apropos ce a fost cu demonstratia din dupaamiaza zilei de 18.07.2013. Cine erau si ce doreau cei cu steaguri , care perturbau linistea publica? Era galeria vreunei echipe de fotbal? Politicienii PDL citeste integral
eu, 19 iulie 2013
Sa stiti domnilor politicieni, indiferent de partid, in trecut PDL, azi USL, ca ceea ce se intampla in juderul Covasna,privind echilibrul etnic, s-a realizat numau si numai cu acordul si ajutorul citeste integral
lili, 18 iulie 2013
Se vede ca a trait la Brasov, altfel ar fi vrut enclava-regiune Covasna-Harghita-Mures, unde maghiarii sa fie 99,99%.... Oricum, ma mir ca nu-l vad in UDMR.... Dar ma bucur ca exista oameni secui citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.