POLITICA 14 iulie 2009

PCM va susţine candidatul care oferă drepturi colective maghiarilor

de Covasna Media | 498 vizualizări
Civicii maghiari nu au luat încă o poziţie faţă de candidatul UDMR, Kelemen Hunor

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, susţine că singurul motiv pentru care UDMR a pus un candidat la prezidenţiale este pentru a ajunge la guvernare, în timp ce Marko Bela s-ar pregăti să-i dea ştafeta tânărului Kelemen Hunor, preşedintele executiv al Uniunii. „Nu este o temă de discuţie în cadrul PCM, dar se vede că dl. Marko Bela se pregăteşte la

Civicii maghiari nu au luat încă o poziţie faţă de candidatul UDMR, Kelemen Hunor

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, susţine că singurul motiv pentru care UDMR a pus un candidat la prezidenţiale este pentru a ajunge la guvernare, în timp ce Marko Bela s-ar pregăti să-i dea ştafeta tânărului Kelemen Hunor, preşedintele executiv al Uniunii.

„Nu este o temă de discuţie în cadrul PCM, dar se vede că dl. Marko Bela se pregăteşte la schimbare de preşedinte în fruntea UDMR şi îl pregăteşte pe Kelemen Hunor (candidautl Uniunii la prezidenţiale, n.r.), iar din acest punct de vedere, cel puţin aşa cred, este o decizie absolut logică”, a declarat Szasz Jeno.

Tot el afirmă că UDMR nu are un program privind drepturile comunitare ale comunităţii maghiare, ci singura sa ambiţie este de a ajunge la guvernare. “Este singurul motiv care până la urmă a adus la această decizie, ca UDMR să aibă candidat la preşedinţie, şi în turul doi o să vadă UDMR cu cine o să meargă, cine o să-i ia la guvenare după alegerile prezidenţiale dacă va fi cazul, şi în plus îl pregăteşte pe dl. Kelemen la cârma UDMR”, a subliniat preşedintele PCM.

Liderul civicilor maghiari spune că formaţiunea pe care o reprezintă nu a decis încă o poziţie vis-a-vis de candidatul UDMR sau orice alt candidat la prezidenţaile, dar îşi va îndrepta sprijinul spre acel candidat care va avea o ofertă privind drepturile colective pentru comunitatea maghiară.

Szasz Jeno a declarat la Sfântu-Gheorghe că PCM va ajuta un candidat cu un program care vor considera că merită să fie susţinut, şi care implică şi drepturile colective ale comunităţii maghiare.

„Dacă noi PCM avem o colaborare strategică cu CNS şi şi noi suntem pentru drepturile comunitare, atunci probabil că noi trebuie să luăm o decizie principială în acest sens şi ori votăm ori o să ajutăm un candidat la preşedinţie care are un program care merită să fie susţinut de noi, ori o să spunem dragi maghiari nu mergeţi la vot că niciunul din candidaţi nu merită (...) Încă n-am văzut programul lui Kelemen pentru Cotroceni, s-ar putea să vină cu un program care o să ne dea de gândit, până acum eu nu am cunoştinţă de un astfel de program şi asta pentru noi nu este un lucru încurajator, lipsa programului”, a afirmat Szasz Jeno.

Szasz Jeno a declarat că îl vor sprijini pe candidatul care oferă drepturile colective ale comunităţii maghiare.

Preşedintele PCM a fost prezent vineri în Sfântu-Gheorghe, cu ocazia unei întâlniri cu Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi a lansării cărţii CNS despre statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
bobo, 14 iulie 2009
Eu as vota un candidat Roman care ar sprijini drepturile colective pentru comunitatea maghiară. Oare exista asa ceva?? :) Dupa mine ar fi benefic pentru toata lumea.
Ion Ciobanu, 14 iulie 2009
Nu înţeleg ce drepturi colective mai vrea Szasz ăsta, în afară de revenirea la sistemul medieval cu grofi şi iobagi nu văd ce privilegii s-ar mai putea da. Nu înţelege respectivul că citeste integral
Ariel, 14 iulie 2009
Szasz (PCM) seamana cu Baciu (PD-L, fost PCR) de la Intorsura Buzaului: ambii au pierdut Primaria in iunie 2008, si ambii sunt de atunci mult mai vizibili politic. Tabara din spatele dansilor pare a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.