POLITICA 6 octombrie 2008

Partidul a pierdut în faţa independenţilor

de Covasna Media | 615 vizualizări
Comitetul Naţional al PCM a decis că va susţine independenţi la alegerile parlamentare din această toamnă. Organizaţia din Covasna a susţinut participarea sub sigla civicilor maghiari.

Conducerea naţională a Partidului Civic Maghiar (PCM), preşedinţii de organizaţii, primari şi viceprimari PCM au stabilit vineri seara, într-o întâlnire la Lupeni, judeţul Harghita, care s-a prelungit până la ora 5 dimineaţa, că se vor susţine candidaţi independenţi la alegerile parlamentare organizate în toamnă. În acest context, organizaţia din Covasna va susţine probabil doi sau trei candidaţi independenţi în cele 6 colegii din judeţ, aspecte care vor fi stabilite în urma unei discuţii cu membri acesteia. „Probabil vor porni 2 independenţi, unul pe raza Târgu-Secuiesc şi unul pe raza Sfântu-Gheorghe. Noi am propus participarea ca partid şi intenţionam să avem candidaţi în fiecare colegiu din judeţ, dar ei

Comitetul Naţional al PCM a decis că va susţine independenţi la alegerile parlamentare din această toamnă. Organizaţia din Covasna a susţinut participarea sub sigla civicilor maghiari.

Conducerea naţională a Partidului Civic Maghiar (PCM), preşedinţii de organizaţii, primari şi viceprimari PCM au stabilit vineri seara, într-o întâlnire la Lupeni, judeţul Harghita, care s-a prelungit până la ora 5 dimineaţa, că se vor susţine candidaţi independenţi la alegerile parlamentare organizate în toamnă. În acest context, organizaţia din Covasna va susţine probabil doi sau trei candidaţi independenţi în cele 6 colegii din judeţ, aspecte care vor fi stabilite în urma unei discuţii cu membri acesteia. „Probabil vor porni 2 independenţi, unul pe raza Târgu-Secuiesc şi unul pe raza Sfântu-Gheorghe. Noi am propus participarea ca partid şi intenţionam să avem candidaţi în fiecare colegiu din judeţ, dar ei văd şanse mai mari în independenţi“, a declarat preşedintele PCM Covasna, Kulcsár Terza József. Având în vedere hotărârea Comitetului Naţional al civicilor maghiari, vicepreşedintele PCM Covasna, Gazda Zoltán, a declarat că, personal, nu va participa la campania electorală şi nu va fi un partener în aceasta, şi consideră decizia luată vineri seara ca fiind împotriva partidului. „Personal n-am să particip în campania independenţilor, eu sunt membru de partid“, a spus Gazda. Decizia conducerii PCM a fost susţinută de majoritatea organizaţiilor şi membrilor partidului, organizaţia din Covasna fiind cea care a susţinut participarea la alegeri sub sigla civicilor maghiari. La întâlnirea de vineri, din partea organizaţiei Covasna a fost mandatat vicepreşedintele PCM, Fekete Karoly, care a prezentat poziţia organizaţiei din judeţ, potrivit căreia PCM să participe ca partid la alegeri, şi nu să susţină independenţi. Dorinţa reprezentanţilor din Covasna era ca partidul să participe ca partid la parlamentare, şi ca hotărârea aceasta să fie obligatorie pentru toate organizaţiile din ţară ale PCM.

Proiectele privind referendumul, o obligativitate

Tot vineri seara, Comitetul Naţional al PCM a votat în unanimitate ca toţi consilierii PCM să aibă obligativitatea de a înainta proiecte de hotărâre privind organizarea referendumului legat de modificarea hotarelor administrative ale Covasnei şi Harghitei, în vederea înaintării Parlamentului României a statutului de autonomie al Ţinutului Secuiesc ca şi iniţiativă legislativă cetăţenească. Vicepreşedintele CNS, Ferencz Csaba, a declarat că preşedintele Consiliului, Izsák Balázs, a participat la întâlnire, iar aici s-a votat în unanimitate faptul ca toţi consilierii PCM să fie obligaţi să înainteze proiecte privind organizarea referendumului. Mai multe autorităţi locale din Covasna au înaintat astfel de proiecte, iar la Sfântu-Gheorghe iniţiativa PCM a şi fost supusă dezbaterii publice, proiec tul urmând a fi introdus în dezbatere în luna octombrie. Şi în comuna Ozun s-a iniţiat zilele trecute un proiect privind organizarea referendumului. Data propusă de CNS pentru organizarea referendumului este 30 noiembrie, odată cu parlamentarele, atât iniţiativa, cât şi data, fiind contestate de mai mulţi politicieni sau reprezentanţi ai societăţii civile româneşti. Potrivit preşedintelui CSN, Izsák Balázs, întrebarea care va fi adresată cetăţenilor prin acest referendum va fi formulată în asemenea fel încât aceştia să aibă posibilitatea de a răspunde dacă sunt sau nu de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale judeţelor din care fac parte.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.