POLITICA 14 ianuarie 2010

Partida Romilor - Covasna are sediu

de Covasna Media | 1058 vizualizări
Sediul este extrem de important pentru romi şi le oferă ocazia ca de acum înainte să negocieze şi discute pe picior de egalitate cu celelalte partide din judeţ 14ian2010-partidaPartida Romilor din judeţ a pus piciorul în prag şi s-a lansat într-un amplu proiect de reprezentare şi apărare a intereselor comunităţii din judeţ. Un prim pas a fost inaugurarea ieri a sediului Partidei Romilor, filiala Covasna, chiar în buricul oraşului şi cu toată dotarea de care au nevoie pentru a pune la cale strategii politice şi sociale pentru romii în numele cărora vorbesc. Preşedintele

Sediul este extrem de important pentru romi şi le oferă ocazia ca de acum înainte să negocieze şi discute pe picior de egalitate cu celelalte partide din judeţ

14ian2010-partidaPartida Romilor din judeţ a pus piciorul în prag şi s-a lansat într-un amplu proiect de reprezentare şi apărare a intereselor comunităţii din judeţ. Un prim pas a fost inaugurarea ieri a sediului Partidei Romilor, filiala Covasna, chiar în buricul oraşului şi cu toată dotarea de care au nevoie pentru a pune la cale strategii politice şi sociale pentru romii în numele cărora vorbesc. Preşedintele organizaţiei, Alexandru Racolţa, spune că un sediu pentru partidul lor este extrem de important şi le oferă ocazia ca de acum înainte să negocieze şi discute pe picior de egalitate cu celelalte partide din judeţ.

„D-l deputat Nicolae Păun, reprezentantul nostru de la nivel central care ne-a finanţat cu acest sediu, a considerat şi el important să avem un sediu al nostru, unde să avem întâlniri şi în special să fim trataţi de la egal la egal, cu toate partidele, cu toate autorităţile, cu toate administraţiile locale. Nu mai vrem să fim cumpăraţi în alegerile locale sau cele care mai sunt, cu un kilogram de zahăr sau cu un kilogram de ulei. Nu mai vreau să se întâmple asta, vreau să putem să ne implicăm în toate activităţile pentru comunitatea romă, ca să ne dezvoltăm şi să putem trăi şi noi mai bine. Acceptăm strategii, proiecte, programe concrete pe perioade lungi, pentru comunitate, nu pentru persoana mea”, a declarat cu ocazia inaugurării sediului Alexandru Racolţa.

Colaborare cu PD-L Covasna

Preşedintele Partidei Romilor din judeţ admite că primii paşi nu vor fi deloc uşori, însă strategia lor se bazează pe politici corecte şi civilizate care să îi ajute să nu mai fie daţi la o parte. În intenţiile lor, romii se bazează şi pe colaborarea cu PD-L Covasna, organizaţie cu care Partida Romilor a încheiat un procotol pe termen lung încă dinainte de alegerile prezidenţiale, şi care se referă la următorii cinci ani.

Racolţa a subliniat că filiala lor a mai avut un protocol cu UDMR acum 2 ani la parlamentare, când i-au susţinut şi primisiunile făcute au fost mai mult sau mai puţin respectate, însă singurul partid cu care au colaborat foarte bine şi i-a tratat de la egal la egal a fost PD-L.

Protocol corect şi de lungă durată

Potrivit preşedintelui PD-L Sfântu-Gheorghe, Dan Manolăchescu, protocolul dintre cele două partide este unul de lungă durată şi cât se poate de corect când vine vorba despre a-şi lua în serios partenerii, considerându--i la nivel egal.

„În momentul acesta noi discutăm la nivel de partide, de filiale practic. Părerea noastră e că romii ar trebui să înceapă să-şi rezolve singuri problemele, iar noi ar trebui să-i ajutăm pe ei să le rezolve şi nu să încercăm să le rezolvăm noi, şi asta pentru că vorbim de probleme extrem de specifice şi care pot fi rezolvate doar de oameni care cunosc aceste chestiuni dinăuntrul lor sau au crescut în acest mediu. Tot timpul spunem că nu e cazul să vină românii să rezolve problemele maghiarilor şi nu e cazul să le rezolve maghiarii pe ale românilor, eventual ne ajutăm reciproc. Cam aceasta e situaţia şi cu romii”, a afirmat Manolăchescu.

În opinia acestuia, chiar dacă vorbesc română sau maghiară, romii nu sunt neapărat adaptaţi şi asimilaţi de comunităţile respective, ci modul lor de viaţă, cultura, obiceiurile şi stilul sunt cu totul altele, motiv pentru care ei ştiu să-şi rezolve cel mai bine problemele şi să-şi asume responsabilităţile de rigoare.

În altă ordine de idei, liderul PD-L a salutat inaugurarea noului sediu al Partidei Romilor, de altfel primul pe care îl au. „Nu ştiu cât de multe sedii ale Partidei Romilor din ţară arată ca acesta, au reuşit o performanţă aici la Sfântu-Gheorghe şi cu siguranţă această performanţă se va repercuta şi în comunitate”, a conchis Dan Manolăchescu.

Reprezentanţi în administraţiile publice

Vorbind despre problemele romilor, reprezentanţii Partidei Romilor au amintit mai multe, începând de la sociale, educaţie, lipsa locurilor de muncă, sănătate şi aşa mai departe, dar şi reprezentarea romilor în administraţiile locale.

Astfel, spune Alexandru Racolţa, interesul lor este ca toate comunităţile de romi să aibă reprezentanţi în administraţiile publice şi să le fie recunoscute şi apreciate valorile, cultura şi aşa mai departe.

Una dintre chestiunile amintite se referă la Consiliul Judeţean şi faptul că romii nu au un reprezentant la nivelul acestei instituţii. În prezent în consiliile locale din judeţ există 11 consilieri locali romi. „Ideea e să încercăm să ne organizăm mult mai bine şi în special cu CJ, unde nu avem reprezentant şi asta e o problemă pentru noi. Noi colaborăm cu conducerea, dar prin primari, dar nu avem un reprezentant care să meargă cu idei, propuneri, sau să ne aducă mesaje sau să ducă. Astfel, ce dorim şi problemele noastre nu putem să le transmitem decât prin primari”, a spus Racolţa.

O altă problemă spinoasă se referă la existenţa mediatorilor sanitari şi şcolari în fiecare localitate. Dintre aceştia, în comunităţile de romi din judeţ există 11 mediatori sanitari şi 8 şcolari, însă dorinţa lor este să existe în fiecare localitate.

„Mediatorii au posibilitatea să fie din comunitatea romă, să identifice problemele cu care se confruntă, să ajute la educarea copiilor, părinţilor, în tot ce depinde de ei”, a mai afirmat preşedintele Partidei Romilor.

Partida Romilor funcţionează de 12 ani în Covasna şi are. 4.600 de membri. Cele 10 subfiliale sunt concentrate în Băţanii Mari, Belin, Hăghig, Araci, Vâlcele, Ghelinţa, Ojdula, Zăbala, Târgu-Secuiesc şi Breţcu.

Ana Sidon

Teme articol: PD-L Partida Romilor filiala
Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Albu, 17 ianuarie 2010
Kotharutno san muro phral? "De unde eşti fratele meu?" "Where are you from my brother?" "Honnan vagy testvérem?"
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.