POLITICA 18 iunie 2013

Parlamentul a respins referendumul propus de Traian Băsescu

de Covasna Media | 605 vizualizări

Referendumul pentru parlament unicameral, propus de Traian Băsescu, a primit aviz negativ din partea Parlamentului.

Conducerea Legislativului a dat azi vot favorabil pentru cererea preşedintelui Traian Băsescu, cu 191 de voturi pentru și 125 împotrivă, de a convoca referendumul pe tema Parlamentului unicameral, însă nu a fost întrunit cvorumul pentru ca acest vot să se poată transforma într-un aviz favorabil. Avizul este consultativ, iar referendumul poate fi convocat oricum de şeful statului prin decret prezidenţial. N-ar fi prima dată când românii se pronunţă pe această temă.

Traian Băsescu le-a cerut românilor să se exprime asupra trecerii la Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari odată cu alegerile prezidenţiale din 2009.

Prezenţa la urne a fost de aproape 51 la sută. Aproximativ 78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari.

Referendumul a fost validat de Curtea Constituţională, dar singura formaţiune care cere aplicarea rezultatului referendumului din 2009 este Partidul Democrat Liberal.

Celelalte formaţiuni susţin că acea consultare populară nu a fost decât un vehicul electoral pentru realegerea lui Traian Băsescu în fruntea ţării.

„Acel referendum a fost impus în condiţii anormale, nepotrivite. În primul rând pentru că a fost ataşat, suprapus pe un scrutin care avea şi o altă miză în al doilea rând pentru că nu s-a făcut niciodată o dezbatere publică”, a declarat Crin Antonescu - preşedintele PNL.

„Mâine organizăm un referendum să fie Parlamentul format din 30 de oameni trece! Organizăm referendum pentru Parlamentul fără nicio Cameră - trece! Problema este - este un alt sistem mai bun decat cel parlamentar?”, a întrebat retoric Victor Ponta- premierul României.

În 2011, preşedintele a iniţiat modificarea Constituţiei şi a trimis legislativului un proiect în care era prevăzut Parlamentul Unicameral cu 300 de membri. Comisia de revizuire constituită atunci nu s-a putut întâlni din lipsă de cvorum.

În martie 2012, dezbaterea noii Constituţii s-a mutat în Comisia Juridică unde a primit aviz favorabil. Proiectul nu a mai apucat să intre în plen pentru că în aprilie 2012 Guvernul Ungureanu a fost demis iar majoritatea parlamentară s-a schimbat .

Proiectul prezidenţial a fost reluat în acest an dar a fost respins. Tot în 2012, Crin Antonescu şi Victor Ponta au trecut prin Parlament o lege care prevedea reducerea numărului de parlamentari la 300 de membri, aleşi prin vot uninominal într-un singur tur. Actul normativ a fost declarat neconstituţional pe motiv că modifica legea electorală cu mai puţin de un an înaintea scrutinului.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.