POLITICA 31 ianuarie 2020

Noul subprefect de Covasna și-a preluat mandatul

de Iulia Drăghici - Taraș | 2866 vizualizări

Județul Covasna are, oficial, începând de joi, 30 ianuarie, un nou subprefect, în persoana fostului consilier județean din partea PNL, Cosmin Boricean. Acesta a depus jurământul și a preluat funcția în cadrul unei ceremonii similare cu cea de învestire a prefectului Iulian Todor. Prezent a fost și ministrul de Interne Marcel Vela, chiar dacă virtual, printr-o videoconferință. 

Imediat după ce s-a adoptat în ședința de Guvern din 28 ianuarie, hotărârea de numire a noului subprefect, s-a trecut la organizarea festivității de învestire. Aceasta a avut loc în sala comună a Prefecturii și Consiliului Județean, în prezența unui larg auditoriu. 

Odată cu numirea mea în funcția de subprefect al județului Covasna, sunt convins că mi-am asumat o mare responsabilitate, în primul rând pentru cetățenii acestui județ în care m-am născut și am crescut. În acest sens, consider că nu sunt doar reprezentantul Guvernului în teritoriu, consider că sunt și reprezentantul cetățenilor județului Covasna în ceea ce privește relația cu Guvernul. Activitatea mea o să se bazeze pe jurământul pe care l-am depus astăzi. Îmi doresc să am o legătură și o comunicare cât mai bună cu instituțiile locale, județene și centrale, astfel încât toate aceste colaborări și munca noastră comună să aibă un singur scop: de a fi în folosul cetățeanului”, a spus noul subprefect de Covasna, Cosmin Boricean, care a punctat și ideea de a avea dialog permanent cu autoritățile, mass-media, cetățenii și mediul privat. 

Vreau să îl felicit pe Cosmin, noul subprefect al județului Covasna pentru funcția obținută și vă asigur totodată că vom forma o echipă de succes, cu care vom realiza în deplinătate programul de guvernare al partidului”, a declarat, la finalul ceremoniei de învestire de joi, prefectul Iulian Todor. 

Este o mare emoție, cu toate că sunt oarecum obișnuit în zona aceasta, ca și consilier județean și fost director de instituție. Am simțit un alt tip de emoție, o emoție care mă face și mai responsabil și mai aplecat asupra a ceea ce urmează să fac. Este total diferit de ceea ce am făcut până acum, dar am să folosesc câte puțin din tot ceea ce am învățat până acum în această viață, ca om, dar și din punct de vedere profesional, să aplic în mandatul pe care îl voi avea aici, astfel încât lucrurile să meargă în folosul cetățeanului și în momentul când toate acestea vor fi încheiate, să stau împăcat sufletește că am făcut ce a depins de mine, să fac lucrurile cât mai bine, unde trebuie schimbat, să schimb, unde trebuie să mă implic mai mult, să mă implic și să fiu mulțumit la sfârșitul zilei”, a declarat joi, pentru Observatorul de Covasna, Cosmin Boricean. 

„Mă consider pregătit în acest moment să ocup această poziție”

Noul subprefect spune și că nu a fost ușoară decizia de a accepta propunerea preluării acestei funcții, însă că se declară pregătit pentru a-i face față. 

M-am gândit într-adevăr foarte mult, m-am sfătuit cu multă lume din jurul meu. Argumentul principal este că am simțit această propunere și provocare ca pe ceva care m-ar putea ajuta și pe mine să mă dezvolt profesional și să ajut cât mai mult ceea ce se întâmplă în jurul meu și bineînțeles să pun în aplicare toate programele Guvernului. Mă consider pregătit în acest moment să ocup această poziție”, ne-a spus Cosmin Boricean. 

De aceeași părere este și liderul partidului care l-a propus. Olimpiu Floroian, președintele PNL Covasna, spune că un mare avantaj al noului subprefect este că stăpânește foarte bine limba maghiară, lucru care facilitează comunicarea cu toți cetățenii județului.  

Este un mare plus, fiindcă noul subprefect este un om tânăr, cu inițiativă și cu putere de muncă. Marele avantaj al lui este că a fost mai bine de trei ani consilier județean și cunoaște toate realitățile județului, s-a întâlnit cu cetățenii și cunoaște foarte bine ceea ce înseamnă județul Covasna. Un alt mare avantaj pe care nu l-a spus nimeni până acum este faptul că este vorbitor de limba maghiară. Ceea ce, în contextul dat, este foarte util”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Olimpiu Floroian. 

Liderii UDMR au fost prezenți la ceremonia de învestitură a subprefectului 

Comparativ cu ceremonia de învestire a prefectului, din decembrie 2019, de această dată, la pupitru și în sală s-au aflat și liderii UDMR, Tamás Sándor și Antal Árpád. Cei doi au declarat că prezența lor s-a datorat unor invitații, dar și dorinței de a nutri relații mai bune cu Instituția Prefectului Județului Covasna, care nu de puține ori i-a amendat în trecut pentru diverse inițiative. 

„Nu am fost invitat la învestirea domnului prefect, iar Cosmin Boricean mi-a trimis o invitație personală. În ceea ce privește persoana domnului Cosmin Boricean, eu îl știu de mai mult timp și vă spun o speță care îl caracterizează și caracterizează relația noastră: eu întotdeauna vorbesc în limba română cu dânsul și dânsul îmi răspunde întotdeauna în limba maghiară. Deci asta înseamnă un om cu caracter, un om cu bun simț și un om care vrea și a vrut și în trecut, când nu avea această funcție, o colaborare la același nivel”, ne-a spus președintele Consiliului Județean Covasna și totodată al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) filiala județeană Covasna, Tamás Sándor. 

Același argument l-a avut și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv președintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. 

La învestirea domnului prefect nu am fost invitat, iar astăzi am fost invitat. Când sunt invitat, atunci încerc să particip. Așa a fost și acum. Domnul subprefect, pe care îl cunosc de foarte mult timp mi-a trimis personal o invitație și cred că așa a fost normal, să onorez invitația și am participat, evident. De obicei nu particip neinvitat la evenimente”, ne-a spus primarul Antal Árpád. 

În ceea ce privește legătura dintre Primărie și Prefectură în contextul noilor numiri pe funcții, edilul a vorbit despre un optimism rezervat. 

Am un optimism rezervat, dar am un optimism că se pot reseta relațiile dintre Instituția Prefectului și autoritățile locale. Sper într-o colaborare mai strânsă, sper că, așa cum a spus și domnul subprefect, în viitor, împreună, vom lucra pentru comunitate. Noi am fost aleși, dânșii au fost numiți, pentru a ajuta comunitatea locală și sperăm că se va schimba atitudinea prefecților din județul Covasna, care, de foarte multe ori au considerat că ei trebuie să fie frână în activitatea autorităților locale, că trebuie să ne amendeze și așa mai departe. Deci sper într-o resetare, dar am un optimism rezervat”, ne-a mai spus primarul din Sfântu Gheorghe. 

PNL a făcut deja propunerea pentru al doilea subprefect 

Pe de altă parte, discuțiile că urmează încă o numire de subprefect de Covasna a fost admisă și de liderul PNL Covasna, care spune că deja a fost transmisă propunerea la București. 

Noul Cod Administrativ care a intrat în vigoare, prevede ca fiecare județ din țară să aibă doi subprefecți, deci nu este vorba doar de județul Covasna. Și este foarte util ținând cont că atunci când se schimbă echipele, fiecare nou-venit are nevoie de sprijin. Și, din punctul nostru de vedere, doi subprefecți pentru județul Covasna sunt foarte utili. O propunere din partea noastră deja este trimisă la București”, ne-a spus președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian. 

Urmează un an complicat, spune ministrul de Interne 

Ceremonia de joi  a cuprins învestirea în funcție a încă 17 subprefecți din țară.  

Nu este ușor. Știu că aveți în față un an complicat, cu alegeri, sunt, uitați, situații de urgență care vor necesita o foarte mare atenție din partea dumneavoastră pentru a fi gestionate. Am încredere că veți face față tuturor provocărilor. Sunteți oameni cu experiență. Indiferent de expertiza, de experiența dumneavoastră în administrația publică, mă refer la prefect sau subprefect, aveți o echipă în jurul dumneavoastră, parteneri în Colegiul Prefectural, parteneri de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Împreună, cu toții, vom colabora și vom gestiona astfel încât să trecem peste orice încercare și orice situație care implică o zonă în care este responsabil Ministerul Afacerilor Interne, Instituția Prefectului sau celelalte structuri. Așadar, încrederea dumneavoastră este maximă, implicarea noastră, la nivel central, este la fel de amplă și la fel de atentă ca și până acum”, a transmis  ministrul de Interne, Marcel Vela, care a precizat că în următoarele săptămâni va anunța și viziunea cu privire la reorganizarea și restructurarea de la nivelul MAI, ca măsură spre eficientizare, în folosul cetățenilor. 

Cetățenii sunt cei care apreciază și în funcție de aprecierea lor, și noi de la nivel național vă vom aprecia pe dumneavoastră”, le-a mai spus ministrul reprezentanților din teritoriu. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.