POLITICA 10 iunie 2013

Noua Constituţie. Mandatul preşedintelui, redus la 4 ani

de Covasna Media | 477 vizualizări

Mandatul prezidenţial ar putea fi redus la 4 ani. Un amendament în acest sens a fost adoptat luni, de Comisia de revizuire a Constituţiei. În prezent, mandatul prezidenţial este de 5 ani. Comisia a mai adoptat un amendament potrivit căruia preşedintele va purta titulatura de "şef al statului".

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, luni, o serie de amendamente care îl vizează pe preşedintele României, care va fi definit drept "şef al statului", iar mandatul acestuia se va reduce la patru ani. Tot luni, PNL şi-a retras amendamentul care impunea interdicţii foştilor preşedinţi.

Membrii Comisiei au adoptat două amendamente propuse de PNL, primul introducând noţiunea de "şef al statului" în cazul preşedintelui României.

"Preşedintele României este şeful statului, reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării", a fost amendamentul PNL, adoptat cu 16 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Potrivit MEDIAFAX, un alt amendament al PNL adoptat în Comisie prevede că "mandatul Preşedintelui României este de 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului".

Totodată, PNL a retras amendamentul prin care se preciza că "preşedintele îşi exercită funcţia cu neutralitate, fără partizanate politice sau de altă natură, iar după expirarea mandatului nu mai poate face parte din partide politice, nu mai poate candida în alegeri şi nu mai poate ocupa funcţii de demnitate publică".

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.