POLITICA 6 august 2019

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în vizită de lucru la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 543 vizualizări

Guvernantul a fost interesat de Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe 

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea, a fost sâmbătă, 3 august, la Sfântu Gheorghe, într-o vizită de lucru la Incubatorul de Afaceri. Scopul prezenței sale în reședința județului Covasna a fost de a analiza cum funcționează incubatorul de aici și de ce este acesta unul dintre exemplele de succes din țară. 

Suntem pe ultima sută de metri pentru aprobarea în ședință de guvern a modificărilor la Legea incubatoarelor de afaceri. Acesta este motivul pentru care am vizitat incubatorul de afaceri din Sfântu Gheorghe care este o poveste de succes.

Acum știu de ce: în primul rând, este condus de o echipă entuziastă plină de creativitate. În al doilea rând, principiile și valorile proprii țin cont de interesele de dezvoltare ale comunității locale pe termen lung. În al treilea rând, folosesc toate oportunitățile generate de utilizarea fondurilor europene.

Incubarea presupune mai mult decât oferirea unui spațiu (cu un sprijin în ceea ce privește costul chiriei și al utilităților), înseamnă integrarea activității respective în mediul economic local, înseamnă educare și mentorat. Aceste lucruri se întâmplă în incubatorul de afaceri de la Sfântu Gheorghe.

Însă mai mult decât atât, am descoperit aici înțelegerea deplină a noțiunii de cluster și a avantajelor pe care le presupune clusterizarea pentru firmele incubate. Aducerea ca parteneri în clustere a universităților și/sau a institutelor de cercetare crează (sic!) avantaje tehnologice firmelor incubate.

Rezultate: peste 50 companii incubate generând aproximativ 200 locuri de muncă. Clusterele: Green Energy, Agro food și Prowood sunt bine cotate (argint) conform clasamentelor de la Bruxelles”, a scris, pe pagina de Facebook, Ștefan Radu Oprea. 

Considerăm ca pe o apreciere importantă vizita dl.-ul ministru Ștefan Radu Oprea din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România. Echipa din Incubatorul de Afaceri a lucrat neluând în considerare bariere pentru a deveni o entitate sustenabilă și relevanța din punct de vedere al dezvoltării regionale. Suntem conștienți că firmele sunt doar elemente ale ecosistemului și este nevoie de sinergie între toți actorii pentru a crea impact pozitiv atât de ordin economic, cât și de ordin social, nealterând mediul înconjurător. Acest impact a fost prezentat prin clusterele Green Energy Romanian Innovative Biomass Cluster, AgroFood Regional Cluster, Transylvania Textile & Fashion, Transylvania Balneotourism Cluster și Prowood. Continuam să lucrăm cu același entuziasm și suntem onorați de faptul că suntem luați ca și exemplu de bună practică de Minister”, a transmis și coordonatorul Incubatorului, Vajda Lajos. 

Spațiul de inovație și dezvoltare a luat ființă într-o clădire a fostei centrale termice a Spitalului Județean, în Cartierul Simeria, prin Programului Naţional Multianual de Înfiinţare si Dezvoltare de Incubatoare Tehnologice şi de Afaceri. Incubatorul a fost înfiinţat în 2006 de Asociaţia Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV) și este administrat de firma de consultanţă CoviMM Consulting Srl. 

Sursă foto: Facebook. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.