POLITICA 12 martie 2012

Laszlo Tokes demisionează din UDMR. Kelemen Hunor îl acuză pe Tokes de ipocrizie

de Covasna Media | 314 vizualizări

Laszlo Tokes îşi anunţă demisia din UDMR. Într-un comunicat, europarlamentarul reclamă poziţia permisivă a Uniunii privind investiţia de la Roşia Montană și comportamentul unor deputaţi UDMR ce încearcă să zădărnicească activitatea ANI.

Laszlo Tokes mai spune că participarea UDMR la guvernare are loc de dragul puterii şi "practica bazată pe interese obscure de partid".

În același comunicat, Tokes afirmă că, în calitate de iniţiator al deciziei Parlamentului European de a interzice mineritul pe bază de cianuri, nu poate accepta "poziţia permisivă" a UDMR cu privire la investiţia de la Roşia Montană, "investiţie pe care o chiar sprijină".

"Pentru mine a devenit o problemă din ce în ce mai stânjenitoare să răspund, pe holurile Parlamentului din Bruxelles, întrebărilor unor colegi îngrijoraţi care doresc să afle acum, totuşi, ce se întâmplă în România. Nu prea pot să spun nici că firma canadiană ne-a cumpărat miniştrii...", arată Tokes.

El mai spune că unul dintre motivele pentru care România, care a aderat în 2007 la Uniunea Europeană, nu a fost nici acum acceptată în Spaţiul Schengen este "corupţia atotcuprinzătoare".

"Este o situaţie inacceptabilă nu doar pentru mine, ci şi pentru întreaga noastră comunitate maghiară din Transilvania, ruşinată de comportamentul unor deputaţi UDMR care depun toate eforturile pentru a zădărnici activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) de verificare a averilor demnitarilor sau pe cea a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie", mai spune Laszlo Tokes.

El mai arată că nu a fost de acord niciodată cu participarea UDMR la guvernare necondiţionat, "doar de dragul puterii".

"Motivaţi de setea de putere, liderii UDMR au sacrificat universitatea noastră de stat maghiară, au preschimbat dezideratul autonomiei în posturi de directori şi prefecţi şi sunt pregătiţi să dea, pe bani mărunţi, comorile naturale ale Ardealului. Fiind la guvernare de atâta timp, poartă o bună parte din responsabilitate pentru falimentarea ţării, iar nota de plată au lăsat-o în cârca poporului: în loc de creare de locuri de muncă am primit măsuri de austeritate şi doar un împrumut extern de peste 30 de miliarde de euro menţine România pe linia de plutire", mai susţine europarlamentarul.

Totodată, el respinge practica UDMR "bazată pe interese obscure de partid, de excludere şi de dezbinare a comunităţii maghiare din România".

Laszlo Tokes a fost fondator al Uniunii Democrate Maghiare din România, preşedintele de onoare al acesteia din 1990 până în 2003, când a fost desfiinţată această funcţue, apoi membru al filialei din Timiş a UDMR.

(digi24.ro)

Kelemen Hunor îl acuză pe Tokes de ipocrizie: Ar trebui să-şi dea demisia şi din Parlamentul European

Europarlamentarul Laszlo Tokes ar fi trebuit să-şi dea demisia nu doar din Uniune, ci şi din Parlamentul European, dacă ar fi fost "un om cu verticalitate", este de părere liderul UDMR Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

"Domnul Tokes nu mai este membru UDMR de facto de foarte mult timp, de iure, sigur, o astfel de intenţie trebuia luată. Toate argumentele domnului Tokes denotă o ipocrizie fără margine fiindcă până la urmă, cel care înfiinţează un partid şi este fondatorul unui alt partid, nu mai are cum să facă parte din UDMR. Deci, din acest punct de vedere, toate argumentele lui Tokes denotă o ipocrizie totală." a declarat Hunor.

"Sigur, dacă el ar fi un om cu verticalitate şi un om corect şi moral, atunci şi-ar fi dat demisia şi din PE, unde a intrat pe lista UDMR. Asta ar fi fost o mişcare şi o decizie logică, să depună şi mandatul de la Parlamentul European', a mai declarat preşedintele UDMR.

(antena3.ro)

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.